Last news in Fakti

20 Януари, 2023 14:04 975 4

Здравният министър: Ще има глобени търговци заради недостига на лекарства

  • здравен министър-
  • глоби-
  • търговци-
  • недостиг на лекарства

От здравното министерство ще предложат промяна на формулата, по която се забранява износът на дадени лекарства, които се заплащат частично или изцяло от Здравната каса. Забраната да се налага при спадане на наличните у нас количества под 100 процента, предлагат от ведомството

Здравният министър: Ще има глобени търговци заради недостига на лекарства  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Ще има санкционирани търговци на лекарства, включително със спиране на дейността на търговски обекти - това заяви здравният министър Асен Меджидиев на пресконференция във връзка с предприетите мерки срещу недостига на лекарства, съобщават от БНР. Проверките на изпълнителната агенция по лекарства продължават, обясни министърът.

"В хода на проверките по сигнали за недостиг на определени лекарства, като например "Пулмикорп", бяха установени нарушения, изразяващи се в разминаване на подадените справки, в това число неподаване на информация към електронната система СЕСПА от страна на няколко търговеца на едро. Това се получава, защото не са спазени изискванията на одита на "Информационно обслужване".

Към момента ще спестим имената на търговците, тъй като са образувани административно-наказателни производство, но със сигурност тези производства вървят към налагане на сериозни санкции, включително отнемане на разрешение за търговия", каза министър Меджидиев.
От здравното министерство ще предложат промяна на формулата, по която се забранява износът на дадени лекарства, които се заплащат частично или изцяло от Здравната каса. Забраната да се налага при спадане на наличните у нас количества под 100 процента, предлагат от ведомството.

Ускоряване на разрешителния режим за паралелен внос на лекарства, когато те влязат в списъка на забранените за износ, и задължаване на аптеките да отпускат медикаменти по лекарско предписание само срещу представена рецепта – това са други законодателните промени, които ще инициира здравното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Я им спретнете една национализация, и на болници и на аптеки.....
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Трябва да санкционират министъра!Кой разпорежда да се изнасят .......Недалече в странство.... лекарства от складовете............От цялата далавера ще спечели....НОИ....
  • 4 Отново друг барни

    0 0 Отговор
    Не е бил той виновен, кой аз ли ?