Last news in Fakti

17 Юли, 2023 09:48 1 737 4

За 2024 г. парите за Спешна помощ трябва да се увеличат с до 20%

  • здравен министър-
  • проф. христо хинков-
  • спешна помощ-
  • линейка

Системата на парамедиците да бъде развита истински, пожарникарите да бъдат включени във всичко това

За 2024 г. парите за Спешна помощ трябва да се увеличат с до 20% - 1
Снимка: БГНЕС

За 2024 година в бюджета ще се боря парите за „Спешна помощ“ да са наистина сериозно, съществено увеличени. Това каза здравният министър проф. Христо Хинков в предаването „Тази сутрин“ по bTV и добави, че е хубаво средствата да се увеличат с 15% - 20%, „за да има реформа, съобразена с реалиите в развитите страни, като Франция, Германия, Великобритания, Съединените щати. Системата на парамедиците да бъде развита истински, пожарникарите да бъдат включени във всичко това“, уточни той, цитиран от БТА.

„Ние наследяваме система, която ангажира лекари, обучавани да лекуват дългосрочно, да се занимават със спешни случаи“, посочи министърът и поясни, че след това лекарите нямат обратна връзка дали с диагнозата, която са поставили, са били прави. „Недостатъчно са хората и то, защото младите лекари не се задържат“, заяви проф. Хинков. По думите му самата специалност не е много атрактивна и се различава от медицинската професия, която е изкуство. „Там реформата тепърва предстои и се надявам да има хора след мен, които да я продължат“, коментира министърът.

Попитан готов ли е да разреши проблема на протестиращите в „Спешна помощ“ Христо Хинков отговори, че в този бюджет не се предвиждат увеличения. „Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме“, обясни той и допълни, че ако трудът им стане първа категория, те ще могат догодина да искат повече пари.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    4 1 Отговор
    Значи пак яко ще се мре.
  • 2 Демократ

    5 0 Отговор
    Информация от 2013 г. "За разлика от катастрофалното състояние на Спешна помощ в България, тази в Румъния е сред най-успешните в Европа. Тя има одобрението на 80 % от румънците, а създателят й д-р Раед Арафат е обявен за герой на страната. Д-р Арафат представи предимствата на румънската спешна система на дискусия в София. Констатациите на българските здравни власти обаче не са оптимистични - в България няма изгледи скоро да заработи успешна Спешна помощ като тази в Румъния."Така е когато в България управлява медицинска мафия, а в Румъния медицинската помощ е за хората. Преди 10 г. д-р Арафат е предложил да помогне на България, но му е отказано. Мафията няма нужда от помощ, има нужда да краде и лъже.
  • 3 аман от ревльовци

    3 1 Отговор
    Всяко увеличение на доходите е помпане на инфлацията и ново обедняване
  • 4 Христо

    5 0 Отговор
    Добре, но трябва и да се въведат ясни, разписани критерии за ползването на спешна помощ. А не циганите да викат линейка за всяка настинка или ако мъжът удари шамар на жена си, или защото не плащат здравни осигуровки
    В града, откъдето е жена ми, викат по 30-40 пъти спешна помощ на нощ в циганската махала, а за другите граждани и бабите по селата - няма кой

    На Запад ако викнеш линейка без нужда, веднага ти пращат сметка - примерно 3000 евро.