Last news in Fakti

15 Март, 2023 12:17 3 260 12

Д-р Неделя Шонова разкри как да се предпазим от деменция и Алцхаймер

  • неделя щонова-
  • деменция-
  • алцхаймер-
  • физическа активност

Ето какво сподели тя в своя профил в Инстаграм

Д-р Неделя Шонова е на 50 години, но изглежда с 20 години по-млада. Тя неведнъж е споделяла, че е голям фен на физическата активност, което си личи по чудесната ѝ форма, в която се намира.

Ето какво сподели тя в своя профил в Инстаграм:

"Да заредим батериите! Физическата активност пази мозъка. Актуалните изследвания върху Алцхаймер показват, че митохондриалният протеин PITRM1 е свързан с натрупване на бета-амилоидни плаки в мозъка, като тези плаки водят до невронална дегенерация и прогресия на заболяването. Дисфункцията на митохондриите в мозъчните клетки се приема като ранен сигнал за развитие болест на Алцхаймер.

Митохондрията е органел, наричан "електроцентрала“ в клетката. Има сложна паралелна връзка между митохондриална дисфункция и болест на Алцхаймер. Затова - да се грижим за митохондриалната си динамика всеки ден! Как? Със спорт, движение и физическа активност!".

Специалистката разкрива и че е изключително важно да знаем, че за това сериозно заболяване всъщност съществува и профилактика: "Въпреки че медицината днес в някаква степен може да управлява курса на заболяването, реално към момента НЕ съществува ефективна фармакологична интервенция, тоест НЯМА дефинитивно излекуване от деменция или болест на Алцхаймер. Но! Науката е категорична - най-ефективната нелекарствена стратегия, за профилактика в тази посока - това са упражненията и физическата активност.

Тоест профилактика - ИМА! Движението, без значение дали аеробно или анаеробно - е суперхрана за мозъка. Научно е доказано - връзката между добра физическа форма и мозъчно здраве е безспорна!".

Тя допълва още, че не е необходимо да бъдем специалисти, за да бъдем активни и да спортуваме често: "Ама всъщност ... дори няма нужда чак толкова много да разбираме от митохондриална динамика.

Нека просто се забавляваме, докато спортуваме, винаги може да направим тренировката не скучна, а приятна, пълна с настроение и хубава музика. Не се страхувайте да опитвате и по-забавни подходи към уредите във фитнес залата.

Важното е да се движим. Променете атмосферата.

Важно е настроението, желанието и енергията!

Мозъкът ще ни бъде безкрайно благодарен.

А и един ден … като сме с буден ум дори на 100 години ... близките също ще ни се радват …

Така че ... да действаме!"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария

    29 2 Отговор
    Тази лекарка освен да стои във фитнеса и да говори глупости по БТВ друго не прави. А получава и хонорар като водеща. А аз ако не работя и я слушам се обричам на глад.
  • 2 д-р неделников

    26 2 Отговор
    откога застаряващите танцьорки на кол станаха доктори?
  • 3 Механик

    20 6 Отговор
    Д-р Неделя Шонова да отиде да помогне на Байдън. Човекът има нужда.
  • 4 Недялко Пиянищев

    13 2 Отговор
    На тази защо и е надебене езикът и това оказва влияние на говора и, койт е с дефекти. Така говорят хората, които злоупотребяват з алкохола. Не казваме това за другарката, но много досажда с говорния си дефект.
  • 5 Мъдурко

    16 3 Отговор
    Каква конка е тая фъфла Щонова - анти-жена!
  • 6 лекар

    12 4 Отговор
    Браво на колежката . Много помага против старческо оглупяване и редовен полов живот със млади девойки, а не само със дърти. А най много против стареене помага дебелата банкова сметка .
  • 7 Типичният българин

    16 2 Отговор
    Имаше спирка на трамвая едно време - Баба Неделя, все за нея се сещам, като я видя тая помаклиня
  • 8 Големият зелен чеп

    13 5 Отговор
    Бих и напълнил минджакито с бели човечета
  • 9 Олеле божке

    8 0 Отговор
    Изглеждала с 20 години по-млада. То и аз като ме гледат в гръб, или само фигурата отдалече, не изглеждам за годините си, ама в лице и без Фотошоп магията изчезва. Е, поне не фъфля.
  • 10 Ей го на...

    10 1 Отговор
    Когато мъжът ти е дърт , и не се сеща за тебе , как самотно се виеше по коловете , с надеждата за някакво движение , от някой , който го може !
  • 11 кокорчо

    5 0 Отговор
    Братовчед ми не спираше да ходи по планините даже и затова се разведе че постоянно го нямаше в къши и накрая алцхаймер така че не е там истината.
  • 12 Проста кифла

    6 0 Отговор
    Все по куха става тази! Събота гледай дядката вкъщи и се разкарай!