Last news in Fakti

10 Април, 2024 15:28 1 980 6

Защо болестта на Алцхаймер се среща по-често при жените?

  • алцхаймер-
  • болест на алцхаймер-
  • болест-
  • жени-
  • естроген-
  • хормони

Продължителността на живота е един от факторите за това, но медиците намират и друго обяснение

Защо болестта на Алцхаймер се среща по-често при жените? - 1
Снимка: Shutterstock

В САЩ приблизително двама от всеки трима души с Алцхаймер са жени - статистика, която може да се обясни отчасти с факта, че жените обикновено живеят по-дълго от мъжете.

И все пак изследователите подозират, че може да има и нещо повече в тези данни. Сега две нови проучвания повдигат въпроса за сложните взаимодействия между хормоните и променената чревна микрофлора като потенциални фактори, допринасящи за това.

В проучване, ръководено от изследователи от Чикагския университет, експериментите върху мишки разкриват, че женският хормон естроген е значително свързан с натрупването на амилоидни бета протеинови струпвания в мозъка, което е ключова характеристика на болестта на Алцхаймер.

Когато на женски мишки, отглеждани за развитие на подобна на Алцхаймер болест, се нарушава чревната микрофлора с антибиотици, нивата на естроген в кръвта им се повишават. Наред с това, когато производството на естроген било възпрепятствано при мишките, в мозъчните им тъкани се наблюдавали по-малко амилоидни отлагания. Промени в състава на чревните бактерии се забелязват и когато на тези мишки без яйчници се дава естрогенна добавка, за да се възстановят нивата на хормоните.

Отчитайки предишната работа на екипа, показваща, че антибиотиците оказват ефект само върху намаляването на амилоидните бета отлагания при мъжките мишки, се оказва, че естрогенът играе значителна роля в механизмите, стоящи зад патологията. Най-вероятно в комбинация с чревния микробиом - смесицата от микроорганизми в стомаха и свързаните с него тръби.

"Изглежда, че естрогенът е двигател на промените, които наблюдаваме в патологията на Алцхаймер, но също така знаем, че микробиомът се променя," казва невробиологът от Чикагския университет Санграм Сисодия. "Така че, между двете има пресичане."

При второ проучване, проведено от няколко от същите изследователи, разработващи лекарство срещу Алцхаймер, наречено натриев олигоманнат (или GV-971), е тестван върху мишки. Той имал ефект само върху намаляването на амилоидните бета отлагания и промяната на чревния микробиом на мъжките животни, което предполага, че нещо при женските мишки – може би свързано с чревния микробиом и с естрогена – влияе върху биологичните маркери, свързани с болестта на Алцхаймер.

Алцахймер

Болестта на Алцхаймер е невероятно сложно заболяване, което я прави много трудна за изследване: не сме сигурни например дали амилоидните бета-групички са причина или следствие от болестта на Алцхаймер. Подобни изследвания могат да помогнат за разкриването на някои от най-дребните детайли.

"В настоящото изследване виждаме, че нивата на естроген винаги оказват влияние върху отлагането на амилоид," казва Сисодия. "Ако се отнеме източникът на естроген при мишките на много ранен етап, отлагането на амилоид изчезва. Това е доста забележително.

При повече изследвания резултатите от подобни проучвания могат да ни помогнат да лекуваме болестта на Алцхаймер по-ефективно или да преосмислим съществуващите практики – струва си да се отбележи, че хормонозаместителната терапия често се използва за поддържане на нивата на естроген при жени в постменопауза.

Със сигурност спирането на производството на естроген също не е здравословен вариант, поради което изследователите искат да разгледат по-подробно химичните реакции, които може да се случват, като потенциално разкрият повече за това как болестта на Алцхаймер и червата са свързани по някакъв начин.

"Как си взаимодействат тези пътища? И как това води до промени в мозъчните функции?", казва Сисодия "Всичко това предстои да бъде установено."

Двете проучвания са публикувани в Scientific Reports и Molecular Neurodegeneration.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вдовец

    4 5 Отговор
    повечето жени и без алцхаймер са си кукуригу от младини !

    Коментиран от #2, #4

  • 2 свидетел

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "вдовец":

    напълно сте прав !
  • 3 Смърмърфиета

    1 1 Отговор
    Въздържай се от цекс преди брака, мило мумиче. Защото от противозачатънчни, както и от мпира, вкл. безалкохолна много ,че вдигнещ естерогенът.
  • 4 Смърмърфиета

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "вдовец":

    Кукуригууу!!!
  • 5 Варненец

    2 3 Отговор
    Жените още от малки ги сърби главата отвътре и не знаят как да я почешат. Това състояние не се различава много от Алцхаймер. Те са си куку по рождение и стават само за едно две неща

    Коментиран от #6

  • 6 пенсионер от Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варненец":

    явно ние от Варна най- ги усещаме нещата !