Last news in Fakti

30 Март, 2023 10:38 1 094 25

Д-р Мими Виткова: Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни

  • мими виткова-
  • бедна страна-
  • плащане-
  • граждани-
  • болести

"50% от общите разходи са от джоба на пациента. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, поясни бившият здравен министър 

Д-р Мими Виткова: Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни - 1
Снимка: Нова телевизия

Не е ясно каква е производствената цена и надценката на медицинските изделия в България. Това обясни в студиото на „Здравей, България” бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Въпросът защо здравноосигурените лица доплащат хиляди за спешна операция да го отправим най-сетне към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да плащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента. Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, поясни д-р Виткова.

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. „Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти от много места.
На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, лекарят каза следното:

„Касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”.

По думите ѝ е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

„Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата”, заключи бившият здравен министър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    17 4 Отговор
    Българе бедна защото от 25 години се управлява от колаборационисти които работят за интресите на Вашингтон.

    Коментиран от #19

  • 2 Виткова

    22 0 Отговор
    казва се геноцид, 30 годишен.
  • 3 свидетел

    19 0 Отговор
    за наказаните граждани обикновено изходът е летален....
  • 4 Българин🇧🇬

    15 0 Отговор
    Петата колона на Сорос научи българите да живеят бедно
  • 5 Обаче

    19 1 Отговор
    Бг здравеопазването е безплатно за украинките и за малцинствата.
  • 6 Професора

    15 2 Отговор
    Обединяването и ограбването на България почна от 1997 от както докраха шпионите на Костов МВФ.
  • 7 ами това

    10 3 Отговор
    от такива като тебе тръгна ма другарко
  • 8 Последния Софиянец

    16 0 Отговор
    Пенсионера от Пловдив уж е осигурен а за счупен крак му взимат 5000 лв.Бяла мафия.
  • 9 Шерлок Холмс

    15 0 Отговор
    Само информативно от Русия цени

  • 10 УРА,, УРА

    13 0 Отговор
    Ние българите обичаме сами да се наказваме. Кой както може наказва другия, а другия от реваншизъм и яд наказва следващия и така до безкрайност. Затова живеем зле и няма изгледи това да спре. Това е народопсихологията ни. За съжаление.
  • 11 Чочо

    15 0 Отговор
    Тя не ни кара....тя ни задължава!
    Печалба за сметка на здравето и живота на простосмъртните.
  • 12 Мнение

    16 0 Отговор
    Това се нарича геноцид спрямо народа. Нека отговорят управляващите как точно заплащат и доплащат малцинствените групи, които се колят, бият с колове и тояги и ползват спешната помощ като джипи? Кой плаща? Или плащаме само глупаците с мизерните пенсии и заплати? Това е прогнила, скапана държава.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 $садиста$

    7 0 Отговор
    такъв е живота че са най бедни и болнави по важното е в неделя да пуснат лайкове за мен
  • 15 браво ма

    7 3 Отговор
    кога се сети ти после и предхождащите те министри и тия след тебе сте извършили престъпления спряму Българският Народ в сверата на здравеопасване и фармацията всички сте за панделата и тези твои колеги дето внасяха ненужни ваксини И медикаменти само с цел далавери и после препродажба с комисионни на символични цени в търско царе сте всичките министри здраве-опазвачи минали през управлението НИ
  • 16 гост

    14 0 Отговор
    Да,наказват народа с какво ли не цели 33 години.Но,прост народ,заслужава си го.Щом не намира сили да накаже тези които го наказват без да е виновен, ще си носи кръста.
  • 17 модернаторе

    9 1 Отговор
    да не дава господ да идеш в текуда явно си им фен
  • 18 Хъхъ

    7 3 Отговор
    Оооо не не, здравно осигурителната вноска както и пенсиите трябва да станат с лични партиди. Видяхме че споделените практики не работят, който работи и се осигурява ще има добро бъдеще другите да се напънат малко или да си плащат кеш …
  • 19 Хъхъ

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Не позна, България се управлява от същите комунисти пребоядисани атлантици с наставленията от Кремъл.
    Вече и слепите виждат че 78г едни и същи муцуни и техните синове и дъщери са на хранилката и крадат като разпрани. Реформи не да правени в администрацията от 70те години а вие се чудите защо не се развиваме. Същото разлагане на държава го наблюдаваме и в РФ
  • 20 Бай Иван

    6 5 Отговор
    Тази все я канят по студиата да оплюва здравната система въведена след 1990 г. Само, че някои, като мен помним, кой въведе тази система, а тогава министърка на здравеопазването беше точно тази Виткова! С една дума, тя оплюва самата себе си, но повечето българи не се затормозват да помнят подобни подробности! Скачаха по митингите и искаха евтини банани и дънки, а сега лекарствата и цените им били високи! Това е капитализмът господа и ако има на някой да се сърдите се сърдете на себе си и на тези, които ви измамиха!

    Коментиран от #22, #23

  • 21 мдаа

    3 0 Отговор
    Само в България се правят "магистрали" с пари от здравни осигуровки.
  • 22 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Иван":

    Нищо не помниш,дъртьо,пишеш глупости.Беше министър само две години ,от 95 до 97ма,в правителството на Жан Виденов,което между впрочем беше коалиционно,БСП,Екогласност и БЗНС ли беше ,да не греша.До 95 та ? След 97 ма до 2023 та? Нещо да кажеш?
  • 23 Байно

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Иван":

    Наистина не помниш бай Иване,
    Точно тя искаше лекарите които работят в болници, работещи с НЗОК, да не откриват свои частни практики в държавната болница. Да не се пренасочват пациенти приети в държавния кабинет, към частния кабинет на доктора или конкретна лаборатория. Престоят в частна болница да не се дофинансира от НЗОК и собствениците им да не източват, хем здравната каса, хем изтънелия джоб на българина.
    Но лакомото лекарско лоби веднага скочи, че не е демократично и продължи да се разпорежда в кабинетите на поликлиниките или болниците - оборудване, консумативи, лекарства, отопление, ток почистване при наем по 0,47лв./кв.м. или напълно безплатно.
    И при гарантиран поток от пациенти.
    Вече хора с добри доходи събират пари по цяла година, за да си направят наложителна операция или заборчляват за неотложни дейности.
  • 24 Васил

    5 0 Отговор
    В Израел здравната вноска е 40 лева а нищо не се доплаща или да карат пациентите да купуват а нивото на услугите им много нива от нашите. Това означава че парите се крадат иначе няма логика.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    От 2005 г. до сега, бюджетът за здравеопазване е нараснал 10 пъти, а въпреки това заболеваемостта се е увеличила 3 пъти...