Last news in Fakti

30 Март, 2023 12:20 822 15

Д-р Александър Симидчиев: Самолечението с антибиотици е огромен проблем в България

  • александър симидчиев-
  • самолечение-
  • антибиотици-
  • проблем

На всяка една от рецептите може да бъде поставен знак да не се заменят лекарствата. „Фармацевтите вече имат възможността да заменят един медикамент с еквивалентен генерик”, каза д-р Симидчиев и уточни, че има зависимост дали лекарствата са по Здравна каса

Д-р Александър Симидчиев: Самолечението с антибиотици е огромен проблем в България - 1
Снимка: NovaNews

„Когато нещо е прието в парламента, то не е свършено заради една или друга политическа партия, а защото е постигнато ниво на консенсус. За здравеопазването е нужен консенсус – броят на болниците, разпределението на функциите, нуждата от млади лекари, - за всичко това ни е нужен консенсус. Дигитализацията на здравеопазването позволява много по-добре да се следят ресурсните потоци. То ни позволява да проследяваме ефективността на разходите”. Това каза д-р Александър Симидчиев, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната” – „Демократична България” в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той е убеден, че дигитализацията ще продължи, за да може да се проведе антибиотично лечение. „Антибиотиците трябва да се предписват само и единствено от правоспособни лекари, да се прилагат само, когато има нужда. Самолечението с антибиотици е огромен проблем в България”, каза Симидчиев.

По думите му на всяка една от рецептите може да бъде поставен знак да не се заменят лекарствата. „Фармацевтите вече имат възможността да заменят един медикамент с еквивалентен генерик”, каза той и уточни, че има зависимост дали лекарствата са по Здравна каса.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам само

    24 0 Отговор
    ковидарсемида що не е в пандиза?
  • 2 Онзи

    23 0 Отговор
    Искат да заменят антибиотиците с отровиите на Глобалистите. А тоя на снимката е платен помияр.

    Коментиран от #15

  • 3 Тиква

    18 0 Отговор
    И с какво да се лекуваш, ако можеш? Антивирусните препарати спряха да се внасят. Останаха само на билкови основи от сорта. Закъсала до дъно Здравна система!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верваме

    22 0 Отговор
    Ти колкото за ковида ти!
  • 6 Дъно

    21 0 Отговор
    Тия кога ще си признаят, че избиха по болниците "болните" от к19 с тръби и антибиотици, т.е. грешно лечение?!

    Коментиран от #7

  • 7 Нееее

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дъно":

    Те просто не ги лекуваха от пневмония за да има повече жертви
  • 8 докторите обирджии

    20 0 Отговор
    обаче не са проблем
  • 9 Мааакати да е.

    18 0 Отговор
    Тоя требе да го лекуват маафите у централния.
  • 10 мафиоти

    10 0 Отговор
    Българските медици докараха българите първи по смъртност в света!
  • 11 д-р Службашки

    7 0 Отговор
    И този се готви за депутат. Какъв лекар може да е този ? Чиновник, казионен човек, привилегирован савонтик на олигархията, службаш, службогонец, който търси на работата лекото и на баницата мекото. Затова хората са отвратени от политиката и политиците.
  • 12 Гочоолу

    5 0 Отговор
    "Големият" лекар Симидчиев! Той, ако беше наистина лекар- с професионализъм, чест, достойнство, морал, нямаше да се натиска за парламента. Сега нито ще е лекар, нито политик. Просто назначенец, ще получава готови пари и то не малко-към 8 бона месечно и отделно за "участие" в комисиите и трудов стаж.
  • 13 бай Ставри

    3 0 Отговор
    Докторе, чакам те заедно с Ичо и Мирчев. Знаеш адреса, те ще те докарат, ако се объркаш: София, бул. Столетов 21, ет.2, надзирателят ще те упъти за "апартамента".
  • 14 д-р Обирджиев

    3 0 Отговор
    Жалък човечец, отдавна забравил за Хипократовата клетва.
  • 15 Патиланско царство

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    А лечението на болни хори от недоучили и малко можещи псевдо лекари е още по-голям проблем от самолечението с антибиотици. Те хората съ разбрали, кой какво може и знае и са преценили ползите и рисковете за себе си, да ги умори някой доктор или да се излекуват сами! Едни от тия, като героя от статията живеят в утопия, други са съвсем наясно реалнстта и не се заблуждават нивото но професионализъм на колегите си.