Last news in Fakti

19 Април, 2023 13:15 1 248 1

Как да пречистим организма след преяждането и стреса около празниците

  • детокс-
  • прочистване-
  • празници-
  • токсини-
  • преяждане

Освен пречистването на организма, този режим позволява и възстановяване на емоционалния баланс

Как да пречистим организма след преяждането и стреса около празниците - 1
Снимка: Shutterstock

Хранителният режим, който има за цел детоксикация и пречистване на организма се основава на по-ограничен прием на храна. Той може да допринесе за понижаване на телесното тегло и възстановяване на метаболизма. Препоръчително е продължителността на детокс диетата да е между 1 и 7 последователни дни. Освен пречистването на организма, този режим позволява и възстановяване на емоционалния баланс. Целта е да се осигури почивка на органите, които участват в храносмилането и елиминирането на токсините - стомахът и черният дроб, които са най-засегнати от прекомерното хранене през празниците.

Ето защо ключов елемент в пречистващата диета са храните, богати на микронутриенти, които ускоряват елиминирането на токсините и благоприятстват мобилизирането на мастните депа. Плодовете и зеленчуците осигуряват добра хидратация. Освен това, те са богати на калий, който осигурява елиминирането на задържаните течности и фибри, които пречистват храносмилателния тракт. Богатото съдържание на антиоксиданти понижава възпалението и стимулира органната функция. Фибрите подхранват полезните чревни бактерии от чревния микробиом, чийто баланс е бил нарушен при прекомерния прием на мазнини и богати на въглехидрати храни по празниците. Друг важен елемент е ограничаването на приема на мазнини и замяната на маслото и сметаната с растителни масла. Препоръчително е ястията да се приготвят на пара или на фурна.

Първите дни от детокс диетата е важно да ограничим приема на преработени храни и наситени мазнини, които влошават храносмилането. Препоръчително е да сведем до минимум консумацията на сол, тъй като тя забавя елиминирането на токсините и води до задържане на течности. Сладките изделия, от своя страна, също трябва да бъдат избягвани, тъй като изтощават функцията на панкреаса и водят до дисбаланс в инсулиновата секреция. Ключов елемент е приемът на по-значителни количества течности - приблизително 2 литра на ден. Това благоприятства чревния пасаж и ускорява пречистването, пише puls.bg.

Лимоновият сок, приеман сутрин на гладно, разреден с вода, е ценна съставка от детокс диетата, тъй като допринася за подобряване на функцията на черния дроб и регулиране на нивата на кръвната захар. С цел понижаване на възпалението е препоръчително да се консумират куркума и мазни риби, които са богати източници на Омега-3 мастни киселини.

За подобряване на функцията на черния дроб важно значение има консумацията на ряпа, цвекло и артишок, които ускоряват елиминирането на токсините и подобряват инсулиновата чувствителност. Нарушеният баланс на чревния микробиом води до подуване и прекомерно образуване на газове в червата. Това може да бъде облекчено чрез прием на пробиотици или пробиотични храни. Ускоряването на метаболизма може да се осигури чрез прием на храни, богати на протеини сутрин на закуска и консумация на въглехидрати с нисък гликемичен индекс, които осигуряват дълготраен контрол на кръвната захар през деня.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ром Бакарди

    0 0 Отговор
    Хараби статия....аз тъй са нап.лю.сках по Великден, тъй пре-пих и ощи сам махмурлия, чи кат пусна газуве, идното ми кучи почва да изпада вав агония, а другото почва да вий на омряло и изцъкля комбалити! Мириши та са не трай- страх ма е да не запаля сас кибрит цигарата си-ша земе да са взриви кащата и утиди сичку у канала!