Last news in Fakti

5 Юни, 2023 14:32 6 412 11

Как се отразява ракията върху кръвното налягане?

  • ракия-
  • кръвно налягане-
  • кръвно-
  • високо кръвно-
  • ниско кръвно-
  • алкохол

Повишава или намалява кръвното любимата на стотици българи напитка?

Как се отразява ракията върху кръвното налягане? - 1
Снимка: Shutterstock

Умерената консумация на ракия сваля високото кръвно, понеже основните компоненти на тази алкохолна напитка понижават степента на холестеролното съдържание на кръвта – по тази причина е естествено да спадне и рискът от хипертония и други сърдечно-съдови усложнения. По темата говори д-р Ана Луиза Лима, цитирана от actualno.com

Основната съставка в ракията, както и във всички алкохолни напитки, е етанолът – който се съдържа в различни степени и концентрации в алкохолните питиета. И, естествено, понеже този главен компонент е един и същ в тях, въздействието им върху човешкия организъм е сходно. Вече допълнително се намесват всевъзможни фактори и обстоятелства: изпитото количество, степента на концентрация на етанола, наличието на най-различни други вещества като антоцианин, ресвератрол, полифенол и пр.

Така изпиването на неголямо количество алкохол сваля високото кръвно. Причината за такъв благоприятен ефект е съдоразширяващото въздействие на етанола. Но този ефект търпи различни промени в зависимост от изпитото количество, придружаващата храна (прословутото „мезе“); също и от евентуални лекарства, приемани преди това, по време на изпиването на алкохола и/или по-късно.

Ситуацията обаче кардинално се променя, ако човек изпие „умерено“ или по-голямо количество ракия. Тук вече всичко зависи от понятията „умерено“ и „голямо“ количество. Според повечето медицински специалисти, онова количество „твърд“ алкохол (обикновено се разбира такъв с алкохолно съдържание 37 и повече градуса), което оказва позитивно или негативно въздействие върху човека, е различно за различните хора.

Например, за мъжете се смята, че горната граница за благоприятно въздействие е 50 грама, а за жените – 25.

При това, става дума за еднократно приета доза, а не за редовно консумиране. Ако се пие редовно от тези уж „благоприятни“ количества, ситуацията се променя – и кръвното се покачва.

Най-важното е, че ползата от пиенето на ракия и въобще на концентриран алкохол е минимална – и да се разчита на това „средство“ за борба с високото кръвно представлява просто илюзия, самоутешение и оправдание за пиене, като класическият вариант в такива случаи обикновено е преминаване към по-големи количества. Напълно според известния афоризъм: „Без една чашка мога, но само с една – не мога!“.

Да не говорим за хората с вече налични сърдечно-съдови усложнения. При тях е категорично препоръчително отказването от „твърд“ алкохол, което отказване би трябвало да се извърши постепенно. Концентрираните напитки може да бъдат заменени с нискоалкохолни – бира и вино, но и те би трябвало да се пият рядко и в умерени дози. Независимо от ограничените ползи от ракията за смъкване на високо кръвно, всеки лекар ще ви препоръча да не разчитате на подобно „лечение“ - а да акцентирате върху физическа активност, поддържане на оптимално тегло и здравословно хранене.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    7 1 Отговор
    - Като пиеш алкохол, кръвното пада. После се вдига. - Аааа, няма ,,после"!
  • 2 $$$$€€€€€€€€

    1 0 Отговор
    " Концентрираните напитки може да бъдат заменени с нискоалкохолни – бира и вино, но и те би трябвало да се пият рядко и в умерени дози." - Е това е разковничето за постигане на здравословен начин на живот.

    Коментиран от #3

  • 3 Русофил

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "$$$$€€€€€€€€":

    Да, така е. И те блъска кола или ти пада тухла на главата, става земетресение и т.н.
  • 4 А другият ефект на ракията -

    2 0 Отговор
    намаляване на холестерола в кръвта ! Не пиенето води до висок холестерол, създават се на тази база холестеролни плаки, които са главната причина за инфаркти, инсулти, емболии и др.
    Автора си противоречи отгоре надолу и обратно !

    Коментиран от #9

  • 5 от село

    8 0 Отговор
    И ако от това лишите българина ,по добре да ляга и да мре !!
  • 6 Сигурен ефект

    4 0 Отговор
    Твърде често води до нарушаване на равновесието и кожни проблеми като асфалтова екзема, примерно. Иначе съм виждала пиян да пада от магаре и нищо счупено няма, а то кротко си стои до него и го чака да се разшава.
  • 7 Алкохолик

    3 0 Отговор
    Не пийте ракия,само джин с тоник,лед и лимон.Много е полезно за здравето,вервайте ми!

    Коментиран от #8

  • 8 Алкохолик

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алкохолик":

    Пия го от години и нищо ми няма.Само черния ми дроб се скапа,но затова си има карсил и витамини,Пукайте на воля трезвениците не живеят по дълго.

    Коментиран от #10

  • 9 7357

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "А другият ефект на ракията -":

    На коя база и защо се образуват плаките от холестерол и как ракията/алкохола помага в случая? Благодаря!
  • 10 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алкохолик":

    Ти като оня, дето сутринта го питали що нещо няма настроение, пък той: Бе вчера сутринта не пих, на обяд пак, снощи нито капка...дано не ми стане нещо.
  • 11 Моряк

    5 0 Отговор
    "любимата на стотици българи напитка?"- Изпуснахте "хиляди" след стотици. Обидихте ни.