Last news in Fakti

17 Юни, 2023 21:00 3 466 1

Всяка десета жена страда от това хормонално нарушение

  • здраве-
  • хормони-
  • жени-
  • менструален цикъл-
  • менструация-
  • диабет-
  • наднормено тегло-
  • синдром-
  • спкя-
  • яйчници

Много жени страдат от подобни оплаквания, но твърде често получават неправилна диагноза

Всяка десета жена страда от това хормонално нарушение - 1
Снимка: Shutterstock

На 16-годишна възраст Таня Лаубе страда от акне по цялото тяло и не успява да поддържа теглото си в нормални граници, макар че не прекалява с храната. Лекарите ѝ казват, че вероятно има кисти на яйчниците. Ултразвуков преглед доказва диагнозата, но медиците тогава още нямат име за заболяването.

Това се случва в края на 1980-те години. Междувременно е известно, че става дума за Синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ). Много жени в детеродна възраст дори не подозират, че такава болест съществува. А всяка десета жена в света страда от този хормонален проблем.

Хормонален дисбаланс

Основните симптоми са непостоянен менструален цикъл и липса на овулация. Те са придружени от прекомерно окосмяване на тялото, упорито акне и проблеми с килограмите. 80 на сто от жените със синдром на поликистозните яйчници са с наднормено тегло.

Кистите на яйчниците са един от традиционните признаци за хормонален дисбаланс. Все пак, това не значи непременно, че става дума за поликистозни яйчници. Единственият сигурен белег е повишеното ниво на андрогени - мъжките хормони, от които тестостеронът е най-добре познат. Жените също имат такива хормони, макар и в много по-малки количества.

От противозачатъчни до лекарства за диабет

Таня Лаубе разказва, че ѝ е изписано обичайното за такива случаи - противозачатъчна хормонална терапия. Хапчетата обаче имат много сериозни странични ефекти - жената се оплаква от мигренозни пристъпи, тежка менструация, крампи и косопад.

След дълго търсене Лаубе успява да се свърже с американски лекар, който ѝ изписва метформин - лекарство за диабет, което често се дава на жени с поликистозни яйчници.

Германските лекари ѝ казват, че по-добре да не приема това лекарство, но Лаубе постига целта си и го получава от Канада. След като започва да го приема, овулацията ѝ се връща и тя успява да забременее - нещо, което много трудно се удава на жените с този синдром.

Какви са причините за синдрома?

Лекарите днес предполагат, че тази болест се предава генетично. Но всеки случай е уникален. На Таня препаратът метформин е помогнал, но при други жени това лекарство предизвиква само странични ефекти. Няма еднозначно утвърдена терапия за синдрома. Все пак сега той се диагностицира много по-лесно, но все още има голям брой жени, които не разполагат с достатъчно информация за възможните терапии.

Най-трудно е за жените, които имат наднормено тегло заради въпросния хормонален дисбаланс. На тях често им се казва, че трябва просто да отслабнат. На други пък се казва, че не могат да имат деца, което просто не е така. “Жените със синдром на поликистозните яйчници могат да имат деца, просто овулацията им не е редовна”.

Проблеми с наднорменото тегло

Освен репродуктивните проблеми, много жени изпитват и тежкото влияние на проблемите с теглото. Наднорменото тегло може да причини дори психически проблеми. Специалистите обясняват, че този страничен ефект от синдрома се дължи на ниските нива на енергия, причинени от повишения инсулин при страдащите от поликистозни яйчници.

“Тези жени по-трудно горят калории. Затова и потреблението на енергия при тях е по-ниско. Това значи, че жените, които страдат от този синдром, трябва да полагат много повече физически усилия и да ядат много по-малко, за да постигнат резултатите, които биха могли да имат, ако не страдаха от тази болест”.

Вероятността жените с този синдром да развият психическо заболяване е сериозна. Известно е също, че сред тях има и по-висок процент на страдащи от депресия.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 когато ядеш

    10 0 Отговор
    евробоклуци е нормално да се разболееш