Last news in Fakti

7 Юли, 2023 12:48 1 421 1

7 предложения за здравословни междинни закуски

  • междинна закуска-
  • здравословно хранене-
  • отслабване-
  • хранителен режим

Според мнозина честото консумиране на малки порции храна ще ускори метаболизма ви и ще ви помогне да загубите излишните мазнини

7 предложения за здравословни междинни закуски - 1

Ако спазвате хранителен режим, със сигурност специалистът, с който работите ви е изготвил хранителен план, в който трябва да има поне четири (или повече) хранения – три основни и една или две междинни закуски. Според мнозина честото консумиране на малки порции храна ще ускори метаболизма ви и ще ви помогне да загубите излишните мазнини. В следващите редове ви предлагаме и няколко идеи за здравословни междинни закуски. Ето ги и тях:

Диня

Вероятно не ви е хрумвало, че любимият на мнозина плод всъщност може да се превърне в страхотен снак. Динята е особено актуална за сезона и тя не само ще ви помогне да останете хидратирани (тъй като съдържа 92% вода), но и ще ви зареди с енергия, защото има захар и е богата на витамини и минерали.

100 грама диня съдържат 30 калории/ 0,61 г протеин/ 7,55 г въглехидрати/ 0,15 г мазнини

Хумус

Ето още една идея за нетрадиционна междинна закуска. Хумусът е паста, която се прави от нахут, сусамов тахан, зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок – все съставки, които ще се отразят благотворно на тялото ви и със сигурност няма да саботират диетата ви.

100 грама хумус съдържат 166 калории/ 10 г мазнини/ 14 г въглехидрати/ 8 г протеин

Резенчета ябълка с фъстъчено масло

Ако харесвате плодовете, но не се стараете да ограничите консумацията им, за да предотвратите пика на кръвна захар, които те биха причинили, можете да ги комбинирате с мазнини – например с фъстъчено масло. Така ще заситите глада си за сладко и ще заредите организма си с полезни мазнини. По желание, можете да добавите и няколко боровинки, с които да декорирате резенчетата.

Твърдо сварени яйца

На всички ни е известно, че яйцата са един от основните източници на протеин, който пък от своя страна е градивният елемент на всяка клетка и тъкан в тялото ни. За да подсигурите мускулния си растеж трябва да следите нивата на протеин. Твърдо сварените яйца са страхотна идея за междинен снак или пък за леко хапване след тренировка. Можете да ги комбинирате с печена чушка и малко котидж сирене или пък извара – все продукти, в чийто състав преобладават белтъците.

100 г яйца съдържат 155 калории/ 12,58 г протеин/ 1,21 г въглехидрати, 10,61 г мазнини

Чиа пудинг

Можете да приготвите бързо тази лесна рецепта, като за целта ще ви трябват само няколко съставки – семена чиа, прясно мляко (краве, веган или без лактоза) или кисело мляко, подсладител по желание (като вместо захар, можете да използвате мед или еритритол) и някакъв горски плод (ягоди, боровинки или микс). Нарежете или блендирайте плодовете, добавете ги към млякото и чиата и изчакайте 20 – 24 минути, докато семенцата набъбнат. Можете да приготвяте този десерт винаги, когато усетите глад за сладко.

Тост с авокадо и яйце

Тост, филийка, наречете го както искате – но е факт, че ако комбинирате резенче качествен хляб със рохко яйце и авокадо, ще получите една невероятно питателна малка порция храна. Ако желаете, към него можете да добавите и парче домат, сьомга, лук или пък щипка лют пипер.

Тортила с пуешко

Ето още един лесен начин чрез който ще успеете да добавите още протеини към диетата си. Можете да комбинирате обикновена тортила (или безглутенова), лаваш или пълнозърнеста тортила, като вътре добавите желаното количество пуешко филе, резенче домат, краставица, маруля, лук… дори яйце, пише az-jenata.bg. Вариантите са безкрайни. Нарежете тортилата на малки рулца и можете да я хапвате дори и в офиса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диня със сиренце

    3 0 Отговор
    чудесна закуска!