Last news in Fakti

14 Юли, 2023 14:30 3 055 8

3 начина за ефективно справяне с киселините

  • киселини-
  • киселинен рефлукс-
  • лечение-
  • лекарства-
  • операция-
  • герб

При чести и особено болезнени прояви на киселинен рефлукс може да се стигне дори и до оперативна намеса

3 начина за ефективно справяне с киселините - 1
Снимка: Shutterstock

След ядене и пиене, храната и напитките преминават по хранопровода (гърлото) към стомаха. В здраво тяло или тяло без рефлукс, това е еднопосочна система и храната и напитките остават в стомаха. Киселинният рефлукс обаче възниква, когато киселинното съдържание на стомаха пътува по грешен път обратно в долния край на хранопровода, информира zdrave.to.

Така че, ако имате рефлукс, това означава, че долният езофагеален сфинктер (LES) не си върши работата както трябва. Диетологът Дебора Лий (Обединеното кралство) каза, че това може да се дължи на факта, че сте яли твърде много, раздразнили сте хранопровода с алкохол, цигари или пикантни храни или сте натиснали твърде силно. Възниква и при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Киселинният рефлукс може да бъде причинен и от:

  • Стрес - Това може да доведе до прекомерно производство на стомашна киселина.
  • Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен причиняват възпаление на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника.
  • Хиатална херния, състояние, при което част от стомаха ви се плъзга нагоре към гърдите.

При повечето хора с киселини е комбинация от тези фактори. Ето и как можем да се избавим от неприятния киселинен рефлукс.

Антиациди

Първото нещо, което трябва да направите, ако имате симптоми на киселинен рефлукс, е да вземете антиациди, съветва д -р Лий.

"Те могат да бъдат закупени без рецепта. Антиацидите помагат за облекчаване на симптомите, защото неутрализират стомашната киселина."

Инхибитори на протонната помпа

Вашият личен лекар може да Ви предпише лекарства като омепразол или ланзопразол, известни също и като инхибитори на протонната помпа.

"Те намаляват секрецията на стомашна киселина и се използват също за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника."

Операция

Ако лечението не работи или ако не можете да приемате лекарства за дълго време, може да Ви бъде предложена операция. Нарича се лапароскопска фундопликация на Nissen (LNF) и е операция за коригиране на хиаталната херния, ако има такава, и обвиване на горната част на стомаха около долната част на хранопровода

Преди да използвате каквито и да е лекарства, е необходима консултация с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз да кажа

    7 0 Отговор
    Много трябва да се внимава с използването на инхибитори на протонната помпа. Тези лекарства редуцират количеството на стомашния сок с до над 90%, което драстично променя биохимията на стомаха и организма. Хора, използващи инхибитори на протонната помпа трябва да са под лекарски надзор и да следят състоянието си непрекъснато.

    Коментиран от #5

  • 2 Калпазанин

    2 3 Отговор
    Минути за реклама пак, да вземат на будалите парите, половин чаена лъжичка сода бикарбонат върши чудеса, дори може да стопи тумор в стомаха

    Коментиран от #4

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    Правите алкална слюнката си.това става като се жабуркате от 15годишни до смърта си със сода бикарбонат.Поемате такива храни ,че да направите ПН на урината си алкална 6-8.Това означава ,че гнилостните процеси в тялото ви са на 0000000!С тези елементарни действия си спестявате ходене до .....и лекарства.Спестявате пари и не питате защо такива като мен са богати с пенсия от 567,68лв след увеличението.
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Хлебната сода реагира много бързо и унищожава бързо повечето солна киселина в стомаха. Рецепторите в стомаха усещат това и след време отново засилват отделянето на киселина. Все пак трябва да има известно количество киселина, за да може стомаха да работи. Антиацидните лекарства действат по-бавно и по-продължително. Сода, само ако нямаш подръка лекарство. А, това за тумора, пази боже!
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз да кажа":

    Много си прав! Като напишат лекарите рецепта всеки ден по 2 или по 3 пъти да вземаш инхибитор на протонната помпа. За някаква остър гастрит, докато се успокои няколко дена - да. Ама не за постоянно. Аз вземам по 1 табл. на всеки трети ден.Няма да пиша какво, за да не ме изтрият. Всеки сам трябва да си определи дозата опитно. Студените храни и преяждането влияят зле.
  • 6 Величко

    5 0 Отговор
    Не ви трябват нито антиациди, нито инхибитори! Преминавате половин ден на КАРТОФЕНА ДИЕТА и забравяте за киселините. Само картофи, но не пържени, а ВАРЕНИ. Варените картофи са с ярко изразена алкална реакция и те неутрализират киселините.
  • 7 Предписвам ви

    1 1 Отговор
    ноацид и си свиркате.
  • 8 Доктор Дре

    2 0 Отговор
    предписвам ви сода михалково по време на ядене и не само и сте 6+ пушки.
    Храната е кофти вече драги ми пълен талаш, картон, пластмаса и гума.Баба през 1912г.дето е цуцкала прясно мляко от кравата или козата дали е имала проблем питайте я.