Last news in Fakti

14 Юли, 2023 16:32 1 540 4

За пръв път в САЩ: Противозачатъчни хапчета без рецепта

  • противозачатъчни-
  • контрацепция-
  • контрацептив-
  • хапчета-
  • рецепта-
  • предписание

Въпросният контрацептив съдържа един синтетичен хормон и обикновено има по-малко странични ефекти от по-популярните комбинирани хормонални медикаменти

За пръв път в САЩ: Противозачатъчни хапчета без рецепта - 1
Снимка: Shutterstock

Американските власти одобриха първото хапче за контрол на раждаемостта без лекарско предписание, съобщава АП.

Управлението по храните и лекарствата на САЩ съобщи в четвъртък, че е разрешило хапчето „Опил“ (Opill) на компанията „Периго“ (Perrigo), което се приема по едно всеки ден, да се продава без рецепта. Това го прави първото лекарство от този род без предписание в САЩ. Компанията ще започне да доставя хапчето чак в началото на следващата година, като няма да има възрастови ограничения за продажбите.

Хапчетата на хормонална основа отдавна са най-разпространената форма на контрол на раждаемостта в САЩ, използвана от десетки милиони жени от 60-те години насам. Досега обаче за всички тях се изискваше лекарско предписание.

Медицинските дружества и групите за защита на женското здраве настояват за по-широк достъп до тях, като отбелязват, че около 45% от 6-те милиона бременности всяка година в САЩ са нежелани. Тийнейджърите и неомъжените момичета, цветнокожите жени и хората с ниски доходи съобщават за по-големи пречки при получаването на рецепти и при покупката им.

„Това наистина е промяна в достъпа до контрацептивни грижи“, каза Кели Бланчард, президент на „Айбис рипръдактив хелт“, група с нестопанска цел, която подкрепи одобрението. „Надяваме се, че това ще помогне на хората да преодолеят съществуващите сега бариери“, добави тя.

„Опил“ е от по-стария клас контрацептиви, понякога наричани „минихапче“, които съдържат един синтетичен хормон и обикновено имат по-малко странични ефекти от по-популярните комбинирани хормонални медикаменти.

Базираната в Ирландия компания „Периго“ засега не е обявила цена. Лекарствата без рецепта по принцип са много по-евтини от другите, но обикновено не се покриват от здравната застраховка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Както

    2 0 Отговор
    спина и венерическите болести - и те са без рецепта !

    Коментиран от #3

  • 3 Боклук

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Както":

    В САШ живеят предимно мюсулмани и католици,чиято религия забранява абортите и противозачатъчните.Затова се плодят като зайци.
  • 4 12345

    1 0 Отговор
    Ескапел