Last news in Fakti

19 Декември, 2023 14:07 1 101 10

Проф. Илко Гетов: От 1 април трябва да останат само електронните рецепти

  • рецепта-
  • електронна рецепта-
  • хартиена рецепта

Хартиената рецепта за антибиотици ще се използва до 1 април 2024 г.

Проф. Илко Гетов: От 1 април трябва да останат само електронните рецепти - 1
Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който присъства на откриването на реновираното спешно отделение в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

От днес отново е възможно антибиотиците да се изписват и на хартиена рецепта, след като нормативната промяна беше обнародвана в днешния брой на Държавен вестник. Хартиената рецепта за антибиотици ще се използва до 1 април 2024 г., като дотогава ще се опитваме да адаптираме системата и да я приближим максимално до практиката, така че да няма повече проблеми при електронното изписване, каза още той. По думите на проф. Илко Гетов е възможно да се направят някои изключения, според които лекари, които не работят в лечебно заведение, преподаватели и пенсионирани лекари да могат да изписват антибиотици на хартиени рецепти и след 1 април 2024 г.

Ако има нужда от изписване на антибиотици в почивни дни, може да се извърши в центровете за неотложна медицинска помощ, допълни той.

Предписването на антибиотици на електронни рецепти влезе в сила от 16 октомври тази година, а седмица по-късно от Министерството на здравеопазването отчетоха спад на продажбата им с 25-30%. Проф. Гетов изрази днес опасенията си, че след като те отново могат да се изписват на хартиена рецепта, ще се върне старата практика на свръхупотреба и ненужната употреба на антибиотици ще продължи. България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици, което е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 0 Отговор
    Без антибиотици бъдещите поколения няма да ги има. Сегашното си отива от недомислия.

    Коментиран от #4

  • 2 Чорбара

    10 0 Отговор
    Като спре тока какво правим бе ,Идиот!

    Коментиран от #6

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Чипа иде "със страшна сила"........
  • 4 лечение

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
  • 5 Ком

    7 0 Отговор
    Имаше един Илко, който съсипа безнаказано здравеопазването в България, като въведе клиничните пътеки . Още един Илко не ни трябва.Кога най- после ще се разбере каква е цената за въвеждането на тези рецепти. Голяма недомислица или поредната далавера е твърдението, че по този начин ще се ограничи приема на антибиотици.И още нещо , чий чуждестранен опит е ползвал сегашният министър за тези рецепти, защото Илко1 беше ходил доколкото знаем, в Австралия. Възможно е Илко 2 да е бил пък на командировка в Северна Корея, нали трябва да се отчете с поредната изцепка.
  • 6 Потрес

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чорбара":

    На кой му пука какво ще правят болните, когато спре тока или интернета. Празни приказки, антибиотиците щели да се изписват в спешните центрове? По чие предписание и по какъв ред спешният център ще го направи, отговорността за изписаното лекарство и дозировката му са отговорност на този, който го назначава това лекарство. Ако дойде човек от чужбина тук с хартиена рецепта, в аптеката могат ли да му продадат лекарство? Ако чужденец се разболее тук, как ще му бъде предписано лекарство? Ако искам да си купя лекарство от чужбина, което го няма тук или което там е в пъти по-евтино, как да стане с тяхната електронна рецепта. Пълни нон сенсове, но те толкова си могат.
  • 7 Проф Илко Гетов!! Белата, мафия не се ли

    4 1 Отговор
    Наяде вече, какви са тея ваши Пеликански гуши! Народа муцписна вече да, обикаля и търси личните, си лекари! Ученичи губят дни и часове, за да, си получат извинителна бележка от личния, лекар! Ате си имат половината и частни кабинета и са неоткриваеми!! ХАУС Илк, Гетов Хаус!!
  • 8 До 7 НА народа му писна

    6 1 Отговор
    Да, обикаля да си търси личния си лекар! Сменят си телефоните, нямат Мед сестри за икономия, Неоткриваеми, освен в Частния им кабинет някъде наблизо!?Записва част на Ученик в Банкя за седница и половина напред, А той до тогава какво да прави ако е болен и има оплаквания!! Направиха ви Търговци и вие се побъркахте да Скубете пари и от Здравна каса, и кеш от Пациенти!!
  • 9 Белата Мафия, Печалбарство и търговия

    4 0 Отговор
    със здравето на хората! За Мафията от Политици има боница Лозенец, частни болници, а обикновения Българин е Оставен на милоста на Съдбата!! БЕЛАТА Мафия, Престъпници, под закрилата на Държавата!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.