Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 09:48 1 084 18

Хинков: Има предложение пациентът да се подписва, като получава рецептата, на активно електронно поле

  • христо хинков-
  • пациент-
  • подпис-
  • рецепта-
  • активно поле

До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство, коментира здравният министър

Хинков: Има предложение пациентът да се подписва, като получава рецептата, на активно електронно поле  - 1
Снимка: БНТ

Хората, поставени под карантина заради COVID-19, няма да могат да гласуват. Това съобщи в "Денят започва" д-р Христо Хинков, министър на здравеопазването.

"Този закон за здравето трябваше да бъде приет с промените и с поправките, които ние своевременно бяхме предложили в парламента. За съжаление все още действа принципът там, че COVID-19 инфекцията е сравнена с особено опасните инфекции и се налага карантина."

Здравният министър коментира и темата с електронните рецепти. Той подчерта че компромисът с оставането на двата варианта на хартиена и електронна рецепта за спешните медици е с цел нито един пациент да не остане без лекарство и терапия.

"Все още обмисляме тази промяна в наредбата, защото си даваме сметка, че има някои обективни обстоятелства, които могат да доведат до това един лекар да не може да изпише рецепта на своя пациент. Говорим за малък контингент от сферата на спешната помощ основно. Тези, които ходят в отдалечени краища на страната и ходят с линейките в села, където няма интернет и е трудно да се въведе този режим за електронно издаване на рецептата.

До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре. Ще дам един пример. Ако си купите нови обувки има един период, в който трябва да свикнете да ходите с тях", каза д-р Хинков.

Здравният министър подчерта, че проблемът с изписването на лекарства от медиците електронно не е големият проблем, а заниженият контрол при отпускането на лекарствата за диабет и антибиотици в аптеките.

"Две години българските лекари работят в хибриден модел - можеха да издават рецепти и на хартия, и електронно. Тези проблеми няма как да ги видим, ако има такива. Теоретично например може да се учите да плувате, но докато не скочите в басейна няма да може да се научите. Точно това правим. Проблемът обаче е от другата страна - при аптеките. Ето защо натам ще са насочени още усилия на Министерството на здравеопазването".

Сред допълнителните мерки за контрол, които се обсъждат е пациентът да се подписва, когато получава рецептата на активно електронно поле, съобщи министърът.

"Има тенденция да се подменят лекарствата , които се изписват от лекаря. Трябва обаче да се спазва принципът - каквото лекарят е решил, това ще получи пациента. По този начин пациентите са защитени", смята д-р Хинков.

"Има проблеми в аптечната мрежа, в системата, която отпуска лекарства, в търговците, които внасят лекарства и след това ги изнасят. Има проблеми, които трябва да решим на нормативно ниво. Това не е персонална битка от моя страна. Това е въпрос, който трябва да се реши системно от всички нас и да се изсветли пътя на лекарството от влизането му в България до получаването му от пациента или излизането му от България чрез реекспорт."

Д-р Христо Хинков заяви готовността си, ако остане министър на здравеопазването в бъдеще не само антибиотиците и лекарствата за диабет, ами всички медикаменти да се издават по електронен път.

Министърът заяви, че подкрепя мораториумът за откриването на нови болници, която е валиден до мой 2024 година.

"Мораториумът за откриването на нови болници е приет в управленската програма и когато аз застъпих този пост, заварих това решение. Това решение макар и временно е удачно. Опасно е роенето на болници, това води до увеличаването на плащанията от джоба на пациента."

"Частните болници всъщност изсмукват персонал от държавните болници. Аз нямам нищо против частния капитал, напротив, той е полезен за здравеопазването. Въпросът е в регулацията и в баланса. Доколко тези нови болници могат да приемат и социални функции. Така както държавните болници поемат и обират луфтовете на неосигурени лица и какво ли още не."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Симитли

    19 0 Отговор
    ".... Д-р Христо Хинков заяви готовността си, ако остане министър на здравеопазването в бъдеще не само антибиотиците и лекарствата за диабет, ами всички медикаменти да се издават по електронен път...."
    .... Само отровата за мишки ще е с хартиена рецепта, за да се улесни пациента, да не се мъчи!

    Коментиран от #8

  • 3 Прост ненормален некадърник

    20 1 Отговор
    Да те няма крадлив шарлатанин
  • 4 Трол

    13 1 Отговор
    Имам чувството , че този министър лекува здравната система, а не хората.
  • 5 13675

    19 1 Отговор
    Хинков, знаем, а и ти знаеш, че се нацапа до ушите с л... На по добре бегай
  • 6 провинциалист

    13 1 Отговор
    Има предложение за поредното нещо, което е прието и уж измислено, а му се правят ред неуспешни поправки, да хвърчат глави най-накрая.
  • 7 Филип

    17 1 Отговор
    Защо направо не ни ликвидират и тогава здравната система ще си работи безпроблемно!
  • 8 Иванчо

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Град Симитли":

    Ами преизберете си ги пак и това ще стане!
  • 9 Ела

    16 2 Отговор
    Това правителство няма един успешен министър начело с Денков. Чудат се какви по големи затруднения да създадат на хората, и болни, и здрави.
  • 10 Някой

    9 0 Отговор
    Да съдят тези наложили ковид идиотизма, при който постигнаха към 70 хиляди повече починали по обща статистика на смъртност? Как в държави като Туркменистан, където първоначално забраняват да се говори за ковида, смъртността като коефициент за 2021г е същия като за 2019г? Как сравняваха в началото със САРС-КоВ-1, когато в България умират по-малко хора от предните и следващи години. Кога ще почнат да борят умрели от ковида (сигурно щеше да се Брои за отделни болести), а не умрели констатирани, над половината със сърдечни проблеми, където преди ковида водят 64.4% от умиращите в България от сърдечно-съдови проблеми. Трябва пред здравното министерство да се издигне паметник на жертвите на ковид идиотизма. Така че да не си позволяват да го повторят. И да бъдат съдени. Отделно погазващи конституцията и законите. Ама прокуратурата 70 хиляди починали не ги интересува. Опре ли до политика, 0 правосъдие.
  • 11 лекар

    17 0 Отговор
    Хинков , другарю от БКП с милиционерско звание професор , ти не си лекар , а си пенсионер от МВР и партийно лице назначено от ПП и ГЕРБ за министър на здравеопазването - АЛЧНОЧЕРВЕНА , ЖАЛКА , ПАРТИЙНА КРЕАТУРА без капацитет , но с амбиция и професорско самочувствие основано на безчестието .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    4 0 Отговор
    Абе.. ..........,електронен подпис няма ли да искаш бе? Толкова некадърни администратори откъде ви изкопаха? Я кажи за генериците как имали разлика с оригиналите.Професор...
  • 15 Величко

    0 0 Отговор
    Оффф ... ! Само глупости измисляте ! Работя от 40 години медицина , но ако се обзаведем с трипер трябва да ида при личния си лекар да ме прегледа и да ми даде антибиотик . ! Намирате , че това е нормално ! ? Щото аз не !
  • 16 Докога

    1 0 Отговор
    ще затрудняват лекари и пациенти с безумните си бюрократични мерки, нямащи нищо общо със същинското подобряване на здравеопазването в България. Това какво правите или не правите в министерството изобщо не интересува хората, важното е да видят, че е премахнат огромния дефицита и високите цени на лекарствата, дали малко поне се е затворила ножницата между обслужването в държавните и частните болници и кога болниците няма да са търговски дружества.
    Това е една малка част от реформата, която хората очаквант. Всичко друго, което правят тези чиновници е гъста мъгла, няма ща нищо общо с ново, за което са назначени.
  • 17 Коментар # 10 някой

    0 0 Отговор
    Напълно подкрепяме предложението за издигане на паметник на жертвите от ковида, по подобие на колоната на чумата във Виена на плащат Грабен.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.