Last news in Fakti

31 Юли, 2023 14:56 1 220 0

Протеин в прясното мляко ускорява заздравяването на рани

  • краве мляко-
  • прясно мляко-
  • протеин-
  • лечение-
  • рани-
  • заздравява

Учени изследват полезните свойства на протеина казеин, съдържащ се в кравето мляко

Протеин в прясното мляко ускорява заздравяването на рани - 1
Снимка: Shutterstock

Превръзки, напоени с казеин - протеин в кравето мляко, значително подобряват заздравяването на рани, показват данните от ново проучване, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Изследването е направено от експерти от колежа към Лондонския университет и е публикувано в изданието “Интерфейс”. То е първото, което проверява известните лечебни ползи на казеина върху животни, в случая - плъхове.

Резултатите показват, че казеинът, който засега е евтин и в изобилие, има антимикробни свойства и потенциал да замени скъпи материали като среброто в превръзките за рани.

Казеинът е протеин, който се съдържа в кравето мляко, пише БТА. В последното десетилетие се увеличава интересът към неговите антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и към ползите като високопротеинова хранителна добавка.

За целите на проучването си британските учени смесват чист казеин с поликапролактон - биоразградим полиестер, който обикновено се използва за превръзки.

При тестовете плъхове с еднакви малки наранявания на кожата са разделени на три групи. Раните на гризачите от първата група са третирани с казеинови превръзки, от втората - с традиционните бинтове, а тези от третата не са превързани.

Заздравяването на раните е наблюдавано след три, седем, десет и четиринадесет дни.

Екипът от учени констатира, че за 14 дни раните, върху които е сложена напоена с казеин превръзка, са се затворили до 5,2% от първоначалния си размер, в сравнение с 31,1% в групата с нормален бинт и 45,6% в групата, където нараняванията са останали открити.

Анализите също така потвърждават, че казеиновите превръзки са нетоксични.

"Естествените материали съдържат някои чудесни свойства, като много от тях са неизвестни. Знаехме, че се смята, че казеинът има лечебни ползи и нашите резултати показват, че има голям потенциал за използване с медицински цели като превръзки за рани”, казва доктор Джубар Ахмед, който е водещ автор на проучването. Според него е необходима повече работа, за да се гарантира, че казеиновите превръзки са безопасни и ефективни при хората. Доктор Ахмед обаче е категоричен, че първоначалните открития са обещаващи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА