Last news in Fakti

11 Август, 2023 15:45 2 425 7

Сокът от краставица има невероятни ползи за здравето ни

  • сок от краставица-
  • ползи за здравето-
  • фибри-
  • витамини

Сокът от краставица е прекрасно средство за детокс на организма

Сокът от краставица има невероятни ползи за здравето ни - 1
Снимка: Shutterstock

Краставицата е сред най-популярните зеленчуци в нашата кухня. Приемаме я за даденост, без да се замисляме колко полезна за здравето е тя всъщност.

Сокът от краставица е още по-концентриран на хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Именно заради това е много полезен и би бил добър избор за здравето и фигурата ви.

Какви са невероятните ползи за здравето от сока от краставица?

По-нисък риск от остеопороза

Тъй като сокът от краставица е с висока концентрация на витамини К, С, А и В, той е много полезен за костите, заздравяването на костното вещество и регенерацията на тъканите. Заедно с тези витамини сокът от краставица носи богато наличие на минералите магнезий, калий и мед, които са също толкова ценни за костите.

За по-добър имунитет

Сокът от краставица съдържа много витамин С. Той е известен с ползите си за имунитета. Витамин С повишава имунните защити и съдейства за подобряване работата на имунната система, пише az-jenata.bg. Освен това предпазва от възпаления, потиска ги и допринася за нормалното и бързо възстановяване на увредените тъкани.

Детоксикира организма

Сокът от краставица е прекрасно средство да направите детокс на организма. Той стимулира извеждането на токсините от черния дроб и тъканите, улеснява освобождаването на задържаните течности, като нормализира работата на всички органи и системи.

Против възпаления

Сокът от краставица има мощен противовъзпалителен ефект заради множеството витамини, минерали и антиоксиданти в състава си. Те намаляват оксидативния стрес, стимулират оздравителните процеси и регенерацията на клетките.

За нормализиране на хормоните

Сокът от краставица балансира хормоналния статус в организма. Това се дължи на антиоксидантите и електролитите в състава му. В допълнение подобрява и кръвното налягане и работата на сърдечносъдовата система.

Понижава риска от рак

Сокът от краставица е с висока концентрация на антиоксиданти и фибри. Тези вещества имат антиканцерогенен ефект, като потискат образуването и развитието на ракови клетки. Антиоксидантите се борят и с вредното влияние на свободните радикали, които също са предпоставка за ракови заболявания.

За по-здрава нервна система

Сокът от краставица е богат на калий и магнезий. Те са електролити, които са незаменими в преноса на импулси от нервната система към мускулите, тъканите и всички останали органи.

Редовната консумация на сок от краставица може да ви помогне да избегнете крампите в мускулите, особено ако тренирате активно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааа...

    6 0 Отговор
    Сега разбирам , защо жената ме кара да и изцеждам сока от краставицата!
  • 2 Хихихи..

    3 1 Отговор
    Пет века нагъвахме краставици и кво? Ся сме най-умиращите в Европа..
  • 3 Дрън дрън та пляс

    6 2 Отговор
    таратор с узо има още повече ползи за здравето
  • 4 варненски пенсионер

    6 1 Отговор
    не сокът , а краставицата е чудесна гарнитура към един друг сок - ферментирал и минал през казан !
  • 5 явер

    10 0 Отговор
    Ако се ядат, не на сок не става ли. Как ги измислят тези глупости, главата не ми го побира и нямат край.
  • 6 Зевс

    2 2 Отговор
    Сега разбирам защо жена ми е по-здрава от мен, всеки ден лековит мехлем изцежда от краставицата :)
  • 7 Кооо

    2 0 Отговор
    Соковете са вредни за здрави хора,които имат зъби и могат да дъвчат.Има логично обяснение в биологията от средните класове свързано със слюнката,ензимите и др