Last news in Fakti

12 Август, 2023 21:00 2 236 7

За да останем здрави: 4000 крачки дневно са предостатъчни

  • здраве-
  • крачки-
  • ходене-
  • човешко тяло-
  • вървене-
  • спорт-
  • имунна система

Сигурно сте чували, че ако искате да сте здрави, трябва много движение – минимум по 10 000 крачки на ден. Нов анализ опровергава тази теория.

За да останем здрави: 4000 крачки дневно са предостатъчни - 1
Снимка: Shutterstock

Всеизвестен факт е, че движението е здраве. Не само тичането в парка - разходките също са полезни: подобряват кръвообращението и обмяната на веществата, укрепват имунната система и предотвратява хронични заболявания.

Ако някога се брояха калориите, днес броим стъпките. Смята се, че 10 хиляди стъпки на ден, тоест между 6 и 8 километра ходене (в зависимост от дължината на крачката), ни поддържа във форма и добро здраве. Поне досега се смяташе така.

Метаанализ опровергава теорията за десетте хиляди крачки

Отдавна има съмнения относно тази предполагаема магическа стойност. Сега нов метаанализ, публикуван в European Journal of Preventive Cardiology, го доказва: и 4000 крачки на ден са достатъчни, за да се намали рискът от преждевременна смърт. Дори 2300 крачки дневно намаляват вероятността да умрем от сърдечно-съдово заболяване, посочва АРД.

Изследователите са анализирали общо 17 проучвания и по този начин са получили достъп до данните на почти 227 000 души от различни региони на света. Те установили, че ежедневното ходене пеша увеличава шансове за по-дълъг и здравословен живот - независимо от възрастта, пола или мястото, на което живеем.

По принцип колкото повече ходим, толкова по-добре. Според анализа правенето на допълнителни 1000 крачки на ден намалява с 15% риска от преждевременна смърт по някаква причина, а веки следващи 500 крачки на ден отнемат още по 7 процента от риска да умрем от сърдечно заболяване.

Правилото за 10 000 крачки - маркетингова стратегия?

Правилото за 10 000 крачки никога не е било научно доказано. Смята се, че то тръгва от една мъдра маркетингова стратегия на една фирма от Япония.

През 1964 г., по повод на Олимпийските игри в Токио, компанията "Ямаса" пуска на пазара първия преносим крачкомер - "Manpo-kei", което означава "брояч на 10 000 крачки". Този брой крачки поддържа във форма и осигурява здравословен начин на живот, уверяваше производителят, а тезата му бързо се утвърди като обща препоръка за необходимото движение на ден. Но това беше досега - преди да бъде опровергана от въпросното изследване, посочва АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бе мисирки

    11 1 Отговор
    Преди 2 часа бяха малки и трябваше по 10 000 а сега станаха предостатъчно???

    Коментиран от #2

  • 2 Мда

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аре бе мисирки":

    И да си мисирка не е лесно,гулю,гулю,гулю
  • 3 да де

    10 0 Отговор
    Това се отнася за канцеларски плъхове които по цял ден търкат стола .
  • 4 Майстора

    11 0 Отговор
    Знае се че тук в сайта сме най-ниския слой от обществото на Родината! Обаче май и журналистите в сайта са на нашето ниво! Уникални сте в копипейс на вчерашните новини и в триенето! Иначе не толерирате обидни коментари! Ама ние ви толерираме всички, и сме тук, за да не огладнеете, щото и простите трябва да живеят! Нали?
  • 5 Здрасти

    4 0 Отговор
    Щом тези го пишат, значи нещата са абсолютно противоположни
  • 6 Гоуст

    6 1 Отговор
    Четенето на Факти увеличава с 50 % шанса да умрете от затъпяване.
  • 7 Джогинг

    0 0 Отговор
    А няколко километра крос в жегите са напълно достатъчни, за да получите аритмия или инфаркт.