Last news in Fakti

16 Август, 2023 15:57 4 546 3

Тихите симптоми на инфаркта

  • сърдечен удар-
  • инфаркт-
  • кръвообращение-
  • крайници-
  • болка

Болките в крайниците могат да бъдат сигнал, че е нарушено кръвообращението

Тихите симптоми на инфаркта - 1
Снимка: Shutterstock

Симптомите за предстоящ инфаркт могат да бъдат не само болка в гърдите, но и в крайниците. Болката в краката може да бъде причинена от редица фактори като работа в изправено положение, промени, свързани с възрастта, или натоварване по време на тренировка. Може също да е симптом на сърдечно-съдово заболяване, предупреждава zdrave.to.

Краката са далеч от сърцето, но усещанията в краката могат да говорят много. Така че, ако краката ви болят при ходене, това може да се дължи на лошо кръвообращение и плака в съдовете.

Всъщност периферното артериално заболяване (ПАБ) води до болка и куцота.

В ранните стадии на ПАБ, човек забелязва болка в краката само по време на дейност – ходене, изкачване на стълби и т.н. Тя вероятно изчезва, след като си починете. Тъй като кръвоносните съдове продължават да се запушват, болката може да се появи и по време на покой.

Други симптоми са намаленото окосмяване по краката, обезцветяване на кожата на краката или рани, които зарастват бавно или изобщо не заздравяват.

Ако артериите в краката са блокирани от плака, има голям шанс артериите в други части на тялото също са.

Ранните стадии на ПАБ често могат да бъдат лекувани с лекарства и промени в начина на живот. Например, спирането на тютюнопушенето често е първата стъпка в забавянето на прогресията на ПАБ. Освен това лекарите съветват пациентите да ходят и се предписват лекарства, а при по-тежки случаи се предлага хирургична интервенция.

Ако не се лекува, PAD може да доведе до инфекция и да увеличи риска от сърдечен удар.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор
    Намаленото окосмяване на краката иде........от това ,че хората носят дълги години чорапи,чадоо!Сърцето не боли,болят около него нервни центрове.Болката в гърдите не е достатъчна за диагноза ,Инфаркт.Най сигурен начин за проблем със запушени кръвоносни съдове е :Усет за Заседнал залък,който бавноооо преминава !!!Тогава след не повече от 2 седмици,ако не вземете мерки ще ви споходи....Обикновенно идва през малките часове на деня....около 1 след полунощ.Харесва ми,че се опитвате да се образовате медицински.За бг,това е рядко явление!Браво,статията е добра!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Идън

    2 1 Отговор
    Плаките по кръвоносните съдове са причина за високо кръвно. От там е и опасността от инфаркт. Движението и някои билки помагат за изчистване на плаките и кръвта започва да циркулира правилно.Първоначално раздвижването е трудно и изглежда невъзможно от болки- но е преодолимо. Дихателните упражнения също - няколко пъти на ден дълбоко дишане на чист въздух. В никакъв случай цигарите не се спират изведнъж- това трябва да стане постепенно- иначе е стрес за организма и той реагира по различен начин.По-добре е две три цигари - не и две- три лекарства.
  • 3 Констатираща

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За да се избегнат такива състояния и заболявания, които са социалнозначими, трябва да се повиши здравната култура на населението. Това ще се постигне с въвеждането на здравно образование в училищата. Така ще се избегнат и доста повече проблеми - наркомании, хомосексуализъм, ПТП, трудови и битови злополуки, епидемии, пандмии, половопреносими заболявания и други проблеми и ще се подобри здравния статус на населението, а от там и икономиката на страната.