Last news in Fakti

17 Август, 2023 14:22 1 597 1

20 ползи за здравето от цвеклото

  • цвекло-
  • ползи

Цвеклото има високо съдържание на магнезий, бори се с “лошия” холестерол и съдържа и органичен хлор

20 ползи за здравето от цвеклото - 1
Снимкa: Shutterstock

Червеното цвекло е също толкова полезно сурово, колкото и сготвено! То е един от малкото зеленчуци, чиито хранителни вещества не изчезват по време на термична обработка. Зеленчукът е основен източник на бетаин – вещество, което играе важна роля в усвояването на белтъците в организма и подобряване на работата на черния дроб, жлъчката и далака, както и участва в образуването на червени кръвни телца. Цвеклото има високо съдържание на магнезий, бори се с “лошия” холестерол и съдържа и органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата, пише trafficnews.bg.

1. Профилактика на остеопороза

Цвеклото съдържа силициев оксид, който помага на организма да абсорбира ефективно калция. От своя страна, калцият е отговорен за здравето на опорно-двигателния апарат и предотвратяването на остеопороза и други костни заболявания. А хранителни вещества като магнезий, витамин С и фолат, които също се съдържат в цвеклото, са чудесни добавки за здравето и развитието на костите.

2. За здравето на кръвта

Сокът от цвекло е отличен начин за предотвратяване на различни кръвни заболявания, включително желязодефицитна анемия. Яденето на цвекло увеличава производството на кръв в нашето тяло, повишава нивото на хемоглобина, подобрява циркулацията на кръв и кислород в него, както и производителността на червените кръвни клетки.

3. При диабет

Цвеклото съдържа естествена захар, не съдържа мазнини, изключително ниско съдържание на калории и нисък гликемичен индекс. Това означава, че тази захар навлиза бавно в кръвта. Съответно на за хората, страдащи от диабет ще бъде по-лесно да поддържат оптимални нива на кръвна захар.

4. Понижаване на нивото на „лошия“ холестерол и почистване на артериите

Цвеклото е богато на диетични фибри, флавоноиди и бетацианин. Бетацианинът е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на окисляването на липопротеините с ниска плътност и предотвратява тяхното отлагане по стените на артериите. Това предпазва организма от възможни сърдечни заболявания и инсулти.

5. Нормализиране на кръвното налягане

Магнезият, който се съдържа в изобилие в цвеклото, допринася за лечението на хипертония и атеросклероза. Цвеклото е отличен източник на нитрати, които, когато се консумират, се превръщат в нитрити и азотен оксид. Именно тези компоненти допринасят за разширяването на артериите, следователно увеличават съдържанието на кислород в кръвта, понижават кръвното налягане, а с него и риска от атеросклероза, инфаркти и инсулти.

6. По време на бременността

Цвеклото е колосален източник на витамини от група В и фолиева киселина, които са от решаващо значение за предотвратяване на вродени фетални нарушения като гръбначна херния и дефект на невралната тръба. В допълнение, консумацията на цвекло осигурява енергия и намалява умората при бременните жени.

7. Афродизиак

Окисляването на нитрати в цвеклото разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към гениталиите. Друг химичен компонент, бор, има важна роля в производството на половия хормон, който е отговорен за увеличаване на либидото и подвижността на сперматозоидите.

8. Предпазва клетките

Бетацианините в сока от цвекло забавят процеса на клетъчни мутации, предракови лезии и тумори на хранопровода, гърдата, простатата, дебелото черво, черния дроб, заболявания на кръвта и левкемия.

9. Срещу запек

Високото съдържание на фибри позволява на цвеклото да действа като слабително и диуретично средство. Кореноплодният зеленчук ще ви помогне да почистите дебелото черво, да стимулирате червата да смилат мазни храни и да премахнете солите на тежките метали от тялото. От своя страна бетаинът повишава нивата на стомашната киселина и помага на пациенти с хипохлорхидрия.

10. Подобряване на мозъчната функция

Цвеклото спомага достигането на кислород към мозъка, което допринася за по-доброто предаване на нервните импулси и предотвратява появата на деменция. А фолиевата киселина в цвеклото може да помогне за предотвратяване не само на деменция, но и на болестта на Алцхаймер.

11. Предотвратяване на проблеми с дишането

Високото съдържание на витамин С в цвеклото стимулира активността на белите кръвни клетки, които предпазват тялото ни от вирусни и бактериални заболявания. Витамин С също ще помогне в борбата с обикновената настинка и дори ще допринесе за предотвратяване на симптомите на астма.

12. Профилактика на очни заболявания

Бета-каротинът е форма на витамин А, който предотвратява развитието на свързана с възрастта макулна дистрофия (AMD) и катаракта.

13. Капилярна профилактика

Флавоноидите и витамин С в цвеклото ще ви помогнат да поддържате здравата структура на вашите капиляри за дълго време.

14. За здравето на черния дроб

Бетаинът, съдържащ се в сока от цвекло, стимулира чернодробната функция и насърчава елиминирането на токсините, прочистването на жлъчните пътища, бъбреците и пикочния мехур. В допълнение, цвеклото ще помогне за предотвратяване натрупването на мастни образувания в черния дроб, причинени от злоупотреба с алкохол и дефицит на протеини.

15. Множество витамини и минерали

Цвеклото съдържа витамини А, В1, В2, В3, С, бета-каротин, бета-цианин, фолиева киселина (В9). Освен това е богато на магнезий, фосфор, натрий, калий и калций. Съдържа малки количества мед, селен, цинк, желязо и манган. Още съдържа въглехидрати, протеини, антиоксиданти, диетични фибри и различни аминокиселини (включително D-аминокиселини).

16. Противовъзпалително средство

Сокът от цвекло ще помогне за предотвратяване на всякакви възпалителни заболявания, които са една от основните причини за преждевременно стареене на тялото и свързани с възрастта заболявания.

17. За здравето на косата

Каротеноидите, открити в цвеклото, ще могат да подобрят драстично външния вид на косата, правейки я по-силна и здрава. Освен това, подобрявайки кръвообращението и подхранвайки космените фоликули, цвеклото може да помогне в борбата с пърхота.

18. За балансирано тегло

Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на калории в цвеклото спомагат за пречистването на организма от токсични вещества, както и от излишната вода и мазнини. А пълното отсъствие на транс и наситени мазнини в него ще помогне за значително ускоряване на метаболитния процес в организма.

19. Отличен източник на серотонин

Магнезият в сока от цвекло може да помогне за облекчаване на мускулното напрежение, стреса и тревожността. В същото време бетаинът насърчава производството на серотонин в организма и по този начин повдига настроението, а триптофанът отпуска мозъка и създава усещане за благополучие.

20. Богато на антиоксиданти

Цвеклото съдържа изключително активни антиоксиданти и фенолни съединения, които предотвратяват стареенето на клетките и ДНК.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Констатираща

    2 0 Отговор
    Цвеклото съдържа и вит. U който има противовъзпалителни и епителизиращи свойства, затова предпазва от рак.
    Естествено, че няма наситени и транс мазнини, както и всеки зеленчук.
    Може да обобщим, че цвеклото има основен и най-голям принос за имунната и сърдечно-съдовата система, което е важно за общото ни здраве, добър тонус и дълголетие.