Last news in Fakti

17 Август, 2023 14:28 1 922 12

Трансплантиран на човек свински бъбрек функционира един месец

  • трансплантация-
  • орган-
  • бъбрек-
  • прасе-
  • медицина

Органът е бил трансплантиран на човек с мозъчна смърт

Трансплантиран на човек свински бъбрек функционира един месец - 1
Снимка: Shutterstock

Хирурзи транплантираха свински бъбрек на човек в мозъчна смърт и в продължение на повече от месец той функционира нормално. Тоав е важна стъпка към операция, която екип от лекари от Ню Йорк се надява да осъществи на живи пациенти, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

Учени в САЩ се надпреварват да разберат как да използват животински органи за спасяване на човешки животи, а телата, дарени за изследвания, предлагат възможности за подготовка, пише БТА.

Последният опит, за който беше обявено в сряда, е направен в медицинския център "Лангон хелт" на Нюйоркския университет. При него за най-дълъг период от време функционира свински бъбрек трансплантиран на човек, макар и починал. Органът продължава да работи и изследователите проследяват дейността на бъбрека вече втори месец.

"Дали този орган наистина ще работи като човешки орган? Засега изглежда, че е така", казва пред Асошиейтед прес д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантации "Лангон" към Нюйоркския университет.

"Изглежда дори по-добре от човешки бъбрек", твърди Монтгомъри на 14 юли, когато заменя бъбреците на починал мъж с един от генетично модифицирано прасе, и наблюдава как органът веднага започва да произвежда урина.

Възможността един ден свинските бъбреци да помогнат за облекчаване на острия недостиг на органи за трансплантация убеждава семейството на 57-годишния Морис "Мо" Милър от щата Ню Йорк да дари тялото му за експеримента.

"Борех се с това", казва сестра му Мери Милър-Дъфи пред Aсошиейтед прес. "Но той обичаше да помага на другите и мисля, че брат ми би искал това". "Той ще бъде вписан в медицинските книги и ще живее вечно", добавя тя.

Това е последният от поредица опити, които възраждат надеждата за трансплантация на органи от животно на човек след десетилетия на неуспех, тъй като имунната система на хората не приема чуждата тъкан.

Какво е различното този път? Прасетата се модифицират генетично, така че органите им да съответстват по-добре на човешките тела.

Миналата година хирурзи от университета на Мериленд влязоха в историята, като трансплантираха генномодифицирано свинско сърце на умиращ мъж, за когото нямаше друга надежда. Той живя само два месеца, преди органът да спре да функционира по причини, които не са напълно изяснени.

Сега американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата обмисля дали да разреши малки, но строги проучвания на трансплантации на свински сърца или бъбреци при пациенти доброволци.

От решаващо значение е да се даде отговор на възникнали въпроси, "без да се застрашава нечий живот", каза Монтгомъри, хирургът по трансплантация на бъбреци от Нюйоркския университет. Той самият е с присадено сърце и е наясно с необходимостта от нов източник на органи.

Повече от 100 000 пациенти са включени в американския списък на нуждаещи се от трансплантация, а хиляди умират всяка година в очакване, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди това Нюйоркският университет и екип от университета на Алабама в град Бирмингам опитват да трансплантират свински бъбреци на починали реципиенти, но те функционират само за два или три дни. Специалисти от Ню Йорк също така са присаждали свински сърца.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свинята

    13 1 Отговор
    е по-човек от човека.
    Ч.Дарвин
  • 2 Мими Кучева

    7 1 Отговор
    Да го трансплантират на Алексей Петров,мое го съживят!🐷🐷🐷🥳🤡👍
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Франкенщайн

    6 2 Отговор
    Това е нищо. Аз мога и глава от прасе да ви трансплантирам. Ще отговаря напълно на нуждите ви да плюс кате и гледате умно. Алооу! Животът рано или късно свършва и нищо не можете да направите по въпроса. Свинскките джиггери колко месеца ще ви дадат? И за кое неотложно дело ще инвестирате това време? То и сега на диализа "живеят"
  • 6 Госあ

    7 1 Отговор
    Тия тъпанари от краварника, така и не се научиха че въпреки приликата си с прасетата, не става тая работа. Хем японците им казаха как ще стане…
  • 7 Госあ

    10 1 Отговор
    Освен това, нали укрите им пращат яко сега, през исраел …
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Констатираща

    1 1 Отговор
    Интересно е! Така след време може да се създадат човекоподобни прасета, които след еволюционното си развитие ще дадат нов човешки индивид, който ще започне да се бори за правата си и да не иска само да е резерв за органи, а покойниците, които служат за експеримент, може да се съживят и да се открие нов начин за безсмъртие, особено ако им пресадят и мозък от ГМО прасе.