Last news in Fakti

7 Април, 2024 10:24 784 6

Днес е Световният ден на здравето

  • световен ден на здравето-
  • медицина-
  • професионален празник

И професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина

Днес е Световният ден на здравето - 1
Снимкa: Shutterstock

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. Темата за Световния ден на здравето през 2024 г. е „Моето здраве, мое право“.

Международният ден на здравето се чества от 1950 г. с решение на втората Световна здравна асамблея на Световната здравна организация (13 юни-2 юли 1949). Годишнина от влизането в сила (1948 г.) на устава на Световната здравна организация, приет на Международна конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк, САЩ (19 юни-22 юли 1946 г.) и подписан на 22 юли 1946 г. от представителите на 61 държави членки на ООН. Денят е отбелязан за първи път на 22 юли 1949 г. с решение на първата Световна здравна асамблея (24 юни-24 юли 1948 г.).

В България на 7 април се отбелязва Професионалният празник на работещите в здравеопазването. Обявен с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 г. Годишнина от влизането в сила (1948) на устава на Световната здравна организация (СЗО). Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 г. (отдел „Справочна“ на БТА)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    5 4 Отговор
    На 8 април утре в Сащ ще има пълно слънчево затъмнение,това ще бъде началото на новата пандемия ,под прикритие на затъмнението самолети от Канада и Мексико ще разпръснат новия вирус за който беше писано миналата седмица в Сащ ,един фермер хванал птичи грип от крава ( и това е истина) изглежда петела е опрашил кравата и я заразил с птичи грип ,но както и да е ,след няколко седмици много хора ще паднат болни и СЗО ще обяви пандемия в Сащ и след още няколко месеца пандемията ще се разпространи по света и СЗО ще обяви глобална пандемия от птичи грип,и започва бизнеса с еврейските ваксини и този път никой няма няма да има право да излиза от вкъщи ако няма инжекция с еврейската помия и вратите на Кауфланда няма да се отворят ако не си сканираш QR кода на ваксин сертификата ,след масова и насилствена ваксинация ще оцелеят само 1 на 1 000 000

    Коментиран от #3

  • 2 Сандо

    6 0 Отговор
    Човешко здраве в света на БигФарма няма.Но пък Празник има.Да живеят и пребъдат Празниците /докато още дишаме/!
  • 3 Как ли пък не

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    А дали вратите на кауфланда ще останат здрави, а ? Как мислиш след цирка с кукувида.
  • 4 Сивата котка

    3 3 Отговор
    В България се отбелязва празника на ченгетата и офицерите от ДС с бели престилки. Айде, да ви чистито, дорде дишаме, има матриал за доносване.
  • 5 Гошо

    2 4 Отговор
    Празник на търгашите доктори. Няма да ги поздравя
  • 6 Георги Илиев Митев

    4 1 Отговор
    Днес празнуват " Черните ангели " , които от десетилетия не променят манталитета си на алчност , безкрпулни лъжи и измами към най-бедните и хората , които сме с нулеви доходи , но здравно осигурени и поради независещи от нас причини с явно намалена и животозастрашаваща работоспособност .