Last news in Fakti

28 Август, 2023 15:45 1 676 2

Силен имунитет през есента - храните, които да включите в менюто си

  • имунитет-
  • храни-
  • здраве-
  • есен

Диетолог изброи храни за укрепване на имунитета

Силен имунитет през есента - храните, които да включите в менюто си - 1
Снимка: Shutterstock

За да избегнете дефицита на важни микро- и макроелементи през есента, е необходимо да включите в диетата си спанак и моркови, съветва диетологът ендокринолог Ангелина Водолазкая. Тя изброи и някои други достъпни зеленчуци, необходими за укрепване на имунитета пред Gazeta. ru.

Лекарят каза, че 70-80% от имунните клетки на организма се намират в чревната лигавица, затова поддържането на здрава чревна микрофлора е ключът към силния имунитет. Включването на зеленчуци в менюто ще помогне за формирането на нормална микрофлора, смята тя.

Според Водолазкая за укрепване на имунната система е много важно да се ядат моркови, които съдържат мощни имуномодулатори бета-каротин и витамин А, както и богати на витамин С червени чушки в умерени количества. Диетоложката посочи спанака като друга достъпна суперхрана, предава dariknews.bg.

"100 грама спанак съдържа не само половината от дневния прием на витамин А, но и витамини С и цинк, които са от съществено значение за поддържане на функцията на имунните клетки".

Водолазкая обръща внимание и на чесъна. Според нея този продукт подобрява кръвообращението и има антимикробни свойства. Джинджифилът също помага за поддържане на здравето по време на простудни заболявания. Лекарят отбеляза, че той съдържа активното вещество гингерол, което може да активира имунната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    2 0 Отговор
    И не забравяйте бустера,че ще вземете да оздравявате
  • 2 Здрав и бодър организъм

    1 0 Отговор
    Статиите за Водолазкая са ми любимите след тези за Шалапатова. Даже може да се обединят.