Last news in Fakti

1 Септември, 2023 15:28 3 776 3

Билкар посочи билките за спиране на цигарите и пречистване на белите дробове

  • цигари-
  • спиране на цигарите-
  • билки-
  • билкар-
  • пречистване-
  • бели дробове

Билкарят съветва пушачите, които искат да откажат цигарите, да започнат с чая от някои билки, още докато пушат

Билкар посочи билките за спиране на цигарите и пречистване на белите дробове - 1
Снимка: Shutterstock

Борбата с тютюнопушенето в някои страни, като Австралия, стига дотам, че скоро всички тютюневи изделия, независимо от вида и марката, ще се продават в едно и също черно фолио, на което не може да се прочете нищо, освен ужасяваща информация за това колко е вредно, пише zdrave.to.

Предвид факта, че е трудно да се откаже пушенето, билкарят Момчило Антониевич обяснява на своя уебсайт „Силата на билките“ кои билки могат да помогнат на пушачите.

Кантарион (Hypericum perforatum)

Това растение се ползва с голямо доверие сред хората, които разчитат на него за лечение на рани, порязвания и изгаряния, а научно доказано е и антидепресантното му действие.

Освен че подобрява настроението на нервните нови пушачи, жълтият кантарион може да ви помогне да се откажете от цигарите.

Пийте по три чаши чай от жълт кантарион на ден (три супени лъжици суха билка се заливат със 750 мл гореща вода и престояват половин час). Може да се използва и смес от три части жълт кантарион, една част лимонена трева и една част мащерка (три супени лъжици от сместа се заливат със 750 мл гореща вода и престояват половин час).

Жълтият кантарион не трябва да се използва от бременни жени, а докато пиете този чай не е добре да стоите дълго време на слънце или да ходите на солариум.

Лобелия (Lobelia inflata)

Благодарение на алкалоида лобелин, това растение е в състояние да "измами" мозъка ни, тъй като ефектът на лобелия върху тялото ни е много подобен на ефекта на никотина, разбира се, с много по-малко вредни ефекти и без риск от привикване.

Преди да използвате препарати от лобелия, консултирайте се с експерт фитотерапевт или фармацевт.

Женшен (Панак женшен)

Тази билка се приема, докато още се пуши. А именно женшенът предотвратява отделянето на допамин, което се случва, когато пушим..

Билките за прочистване на дихателните пътища са много ценни за пушачите и трябва да се използват редовно. Най-добри резултати се постигат с живовляк, риган, копър и мащерка.

Момчило обаче обяснява още, че има и чудесни напитки, които може всеки сам да приготви и с това да си помогне много.

Чаена смес за почистване на дихателните пътища

  • 100 г живовляк (Plantago major);
  • 100 гр дива мащерка (Thymus serpyllum);
  • 100 гр црница (Verbascum thapsus).

Смесете всички билки, след което добавете две супени лъжици от сместа в половин литър топла вода, разбъркайте, покрийте и оставете да престои 20 минути. Прецежда се, разделя се на две дози. Половин час след ядене се изпива чаша чай, подсладен с мед.

Мед и анасон за пушачи

Поставете 100 г корен от олеандър (Inula helenium), 100 г семена от анасон (Pimpinella anisum) и 50 г ленено семе в блендер и смесете с килограм акациев мед. Медът се разбърква само с пластмасова или дървена лъжица.

Разбъркайте няколко пъти през деня. След три дни медът е готов и можете да го използвате три пъти на ден по една чаена лъжичка с чаша хладка вода.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отказването не е трудно

    5 0 Отговор
    Табекса е измислен преди 65 години.
  • 2 Идън

    5 0 Отговор
    100 гр. олеандър? Олеандър е другото име на цветето зокум. Зокумът е отровен дори и в малки количества и изсъхнал. А точно в корена е най- голямата концентрация на отровното вещество. Има бял- червен- розов и жълт олеандър. Най- отровен е жълтият и действа много бързо за разлика от пушенето на тютюневи цигари.
  • 3 Ко билкина

    8 0 Отговор
    Ако спрете тютюна и минете на трева, от КАТ ще ви гепят колата.