Last news in Fakti

2 Септември, 2023 16:45 1 756 2

Какви са симптомите на дехидратация и как да се справим с нея

  • дехидратация-
  • здраве-
  • симптоми

Рискът от дехидратация при възрастните е по-висок ако има диабет, висока температура, приема медикаменти стимулиращи уринирането

Какви са симптомите на дехидратация и как да се справим с нея - 1
Снимка: Shutterstock

Дехидратацията е патологично състояние, при което тялото губи повече течности, отколкото приема. При липса на лечение състоянието може да прогресира и да доведе до сериозни последици.

Симптомите на дехидратация при възрастни и деца включват чувство на жажда, тъмно жълта, силно миришеща урина, по-рядко уриниране, замайване, усещане за умора, сухота в устата, устните и езика, както и хлътване на очите.

Рискът от дехидратация при възрастните е по-висок ако има диабет, висока температура, приема медикаменти стимулиращи уринирането - диуретици, страда от диария, получил е топлинен удар или е стоял по-дълго време на слънце. По-често дехидратация се наблюдава и в резултат на консумация на прекомерно количество алкохол или след обилно изпотяване по време наа тренировка.

При леки случаи на дехидратация е възможно приема на достатъчно течности, най-добре вода, да бъде достатъчен за възстановяване.

Спортните напитки също могат да бъдат от полза за рехидратация и да подпомогнат за набавяне на загубените електролити. Въпреки това в много случаи те са с високо съдържание на калории, добавени захари и изкуствени подсладители. Поради тази причина е препоръчително първо да се проверят съставките.

Обезмасленото и нискомасленото мляко също биха могли да се използват като ефективна напитка след тренировка или за рехидратация като цяло. Консумацията на този тип напитки се препоръчват само при липса на непоносимост към лактоза или алергия към млечени протеини.

Плодовите сокове биха могли да раздразнят стомаха. Поради тази причина тяхната консумация е препоръчителна единствено след разреждане с вода. Приема на кафе, чай, газирани напитки и алкохолни напитки трябва да се избягва, тъй като те имат диуретичен ефект, пише puls.bg. Този вид напитки могат да доведат до допълнителна дехидратация на тялото.

При сериозна дехидратация и липса на подобрение се налага посещение при лекар. В тези случаи обикновено се налага приложението на интравенозни инфузии на различни разтвори, които да подсигурят оптимална рехидратация.

Тежката дехидратация може да наложи да кратък престой в болница. Незабавен контакт с медицински екип се налага при:

  • Липса на уриниране за период от 8 часа;
  • Наличие на припадък или гърч;
  • Ако засегнатия е дезориентиран или объркан за време, място и пространство;
  • При слаб или ускорен пулс;
  • Усещане за силна умора;
  • Замаяност при изправено положение;

При влошено състояние, което не позволява орален прием на течности - гадене или повръщане.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хм.....

    3 0 Отговор
    Студена бира !
  • 2 Бира, шкембе,

    0 0 Отговор
    И още една бира.