Last news in Fakti

8 Септември, 2023 09:41 3 355 40

Предупреждение: Идва нов, силно мутирал щам на COVID

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Европа отбеляза спад в усилията за наблюдение на Covid тази година, което потенциално затруднява политиците да реагират бързо на възникващи заплахи от вируса

Предупреждение: Идва нов, силно мутирал щам на COVID - 1
Снимка: БГНЕС

Европейските здравни служители предупредиха, че новият, силно мутирал вариант на коронавирус Пирола циркулира на континента и може да е причина за повишаване на случаите на Covid-19, пише "Блумбърг".

Щамът, официално наречен BA.2.86, беше открит спорадично през август и може да бъде фактор за неотдавнашното забележимо увеличение на инфекциите, се казва в изявление на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Длъжностни лица от Европа и другаде насърчават страните да удвоят усилията за ваксиниране срещу Covid - особено за хора, изложени на риск от сериозно заболяване - с наближаването на есента и зимата в Северното полукълбо.

Няма доказателства, че нововъзникващите варианти са свързани с по-тежко заболяване или намаляване на ефективността на ваксината, каза в изявлението директорът на ECDC Андреа Амон.

Все пак неотдавнашното нарастване на инфекциите идва във време на увеличени пътувания и големи събирания - и съвпада с докладите за отслабваща имунологична защита, каза агенцията.

Европа също отбеляза спад в усилията за наблюдение на Covid тази година, което потенциално затруднява политиците да реагират бързо на възникващи заплахи от вируса.

Учените наблюдават внимателно новия щам, защото има много нови мутации, което увеличава възможността да се разпространи. Твърде рано е обаче да се разбере доколко се предава или дали предизвиква по-тежки симптоми от по-старите варианти, според изявление на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 др Гей Билтс

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Забуксува? Искаш да кажеш я замразиха, след като спахте година и половина. Сега отново боц-боц.
  • 4 Д-р Ох Боли

    33 1 Отговор
    Този щам сега с нас в стаята ли е?
  • 5 Пич

    61 3 Отговор
    На тези , докато не им дойде силно мутирала гьостерица по кухите кратуни , няма да си седнат на Д-тата !!!
  • 6 Еххххх

    63 5 Отговор
    Не се отказват сатанистите.
    Ама ще им дойде времето!
  • 7 Небинарен евроатлантик с разтройство

    35 4 Отговор
    Викам да си е.е.е ма.ката
  • 8 Аха, тези опразниха парите и сега нови

    52 5 Отговор
    далавери замислиха, пак ще има пандемии, това е тяхното спасение, пак ще нариват пари в Украйна, а нас кучета ни яли!?
  • 9 Коментаторски клишета

    33 1 Отговор
    Гостите се опитват да внушат респект с новия си нападател, но при тази остаряла треньорска тактика предизвикват само смях и бурни освирквания от трибуните.
  • 10 Мноо си про3 К0пеле

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "сега от новия ковид":

    Жа та +щим

    Коментиран от #29

  • 11 честен ционист

    27 5 Отговор
    Сглобката ще разглобат пейките по градинките.
  • 12 факти

    8 41 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ВЪРЛУВА ЯК КОВИД, НО НИЩО НЕ СЕ ЧУВА, ЗА ДА ВЪРВИ СЕЗОНА НА МОРЕТО! ПРОТИЧА С ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА, БОЛКИ В ГЪРЛОТО, КОРЕМА, КАШЛИЦА, СИЛНА ОТПАДНАЛОСТ, ЗАГУБА НА ВКУС И ОБОНЯНИЕ И ДР. ВАКСИНАТА И ПРЕДИШНО ПРЕКАРВАНЕ НЕ ПОМАГАТ! ГОСПОДАА ЕПИДЕМИОЛОЗИ, КЪДЕ СТЕ?!

    Коментиран от #15, #25, #26

  • 13 китайският вирус

    7 14 Отговор
    Китайците пак са пуснали лабораторията.
  • 14 Костя Максудович Копейкин

    4 28 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Напротив, обратното, вашите "братушки" забуксуваха. Я виж рублата колко струва? И Копейкин- вешият идол- отдавна е минал на еврови и доларови позиции. Копейките са за съмахленците му от Максуда

    Коментиран от #19

  • 15 Вируса

    18 2 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    Абе ти откога си толкова зле.🤣🤣🤣
  • 16 Георги

    26 5 Отговор
    Който не се е ваксинирал ще живее.Който се е вакснал горко му!
  • 17 ДДТ

    34 1 Отговор
    Наскоро Доналд Тръмп при участието си на живо в Туйтър в предаването на Такър Карлсън гледано от близо 200 илиона американци каза следното:-Байдън и администрацията му зад които стои дълбоката държава им е ясно ,че след провала им в украйнската авантюра и тежката икономическа ситуация в САЩ ще загубят президентската надпревара ,затова обмислят пак да върнат Ковид истерията с още по тежки локдауни.
    Само така те могат да попречат на мен или на Кенеди младши да спечелим номинациите на нашите партии и да се явим двамата на едни честни и демократични избори при които спящия Джо и тези около него нямат никакъв шанс.
    Това което каза Тръмп започва да се случва.Пак леко полеко започват да ни пробутват измамата Ковид и да насаждат страх,и пак ще последват и ограничения,локдауни и задължително бодене с отровите на Родшилд и Гейтс маскирани като ваксини.
  • 18 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    2 10 Отговор
    СТАРИТЕ ХОРА ПО СЕЛАТА
    НЕ СИ ИЗХВЪРЛЯТ СТАРИТЕ ОБУВКИ...🤔
    ДЪНКИТЕ ДИНАГИ СА НА МОДА....
    МАСКИТЕ АКСЕСОАРИ ВСЕСЕЗОННИ.....
  • 19 Zвяра 🇷🇺

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Костя Максудович Копейкин":

    Остави рублата...

    Виж колко струва японска йена и южнокорейски вон !

    За тези валути чували не помагат .... трябва ти камион
  • 20 името,името

    7 28 Отговор
    Хората нямат никаква култура, никакво възпитание, да спрат да се бутат един в друг, да спрат да се натискат по опашки в магазини, в градския транспорт и пр.
    Цъкате минусите, ама това няма да промени истината, че постоянно се натискате в другите хора. Кихате, кашляте, без да сложите ръка на устата. Много ли ви се иска пак да ни задължат да носим маски?!

    Коментиран от #23, #27, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ти да видиш

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "името,името":

    Някои даже се и съвокупляват, ужас🤣🤣🤣
  • 24 Павел пенев

    23 0 Отговор
    През м.септември у нас вече знаят кой щам на грипа ще дойде и как задължително трябва да си поставим нужната ваксина по указание на здравните търговци-мародери.
  • 25 ГеювИ

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    На тебе вече нищо не може да ти помогне! Ти си безнадежден случай!
  • 26 Михлюзина

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    Съветвам те да си премахнеш хирургически единствената мозъчна клетка, която ти е останала, и разбира се да си праснеш няколко екстра дозички, та и да ни отървеш от жалкото си съществуване.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ма манд расах

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мноо си про3 К0пеле":

    май ка ти
  • 30 Пфайзер нямат наяждане

    10 0 Отговор
    Отново ще прбутват ваксини, на подчинените си територии, които плащаме и после изхвърляме.
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    Вече го карам и почти изкарахме в къщи.От Германия ми го донесоха,по самолета.Казах ви,симтомите щото съм тотално Прецизен!Не губиш обоняние,но е същата гадост.Явно е нов щам,кара се по леко,но пак е Носоглътката.В къщи жена ми бе на ПАРАЦЕТАМОЛ и се оправи най бързо.Имаше от начало 39,а на другия ден около 38,2!същите симптоми.,позиви силни за уриниране,втрисане слабо и болки по месата.Кашлица,може да се усети и болка в плеврата ,ако знаете какво е!
  • 32 Българин от Своге

    10 1 Отговор
    Още края на Юли месец на пресконференция на руски генерали казаха че в Америка еди кои си лаборатории разработват нов ковид и ще има нов локдаун скоро.Предупредени са и летища и т.н.В тик -ток също има американски потребители които го казват.При нас е тъмнина ,а и бедност.Колко ли хора ще уморят тези по болниците с техните протоколи за действие?Няма да има съд .
  • 33 Нямам

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "името,името":

    обяснение, защо има толкова минуси за част от истината за ниската ни здравна култура и ще допълня - улична чистота.

    Коментиран от #34

  • 34 Минусите

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Нямам":

    За това, че се вярва в призраци.
  • 35 дядото

    4 0 Отговор
    през 3-4 години лабораториите с нови щамове.полезно и и за снижаване на човешката популация и за огромни печалби на западната фармацевтика
  • 36 факти

    2 0 Отговор
    Колко пъти досега си играхме на „реформи“? Какво ни донесе това? Превръщане на болниците в търговски дружества. Ненужни операции за осакатяване на пациентите, само за да се точат клиничните пътеки; откази за лечение, защото направленията били свършили, занемаряване на стари и болни пациенти с лош изглед за терапията, отказ от това да им бъде подобрено качеството на живот и още, и още, и още.

    Шефове по болници се окопават във властта, защото после тече към тях – от клинични пътеки, от заплати, за корупцията да не говорим, там потоците са неизчерпаеми.

    И вместо да се съсредоточават в подреждане на делата в дадената болница и подобряване на работата и лечението, шефовете се съсредоточават в запазване на постовете си, в създаване на вериги от слухари, които да им доносничат, да създават интриги, разделят, за да владеят, много директори плащат подкупи нагоре по веригата, за да печелят конкурсите или техни хора да печелят конкурсите (о, да, знам за такива и знам, че не само аз го знам), често всичко това се прави с ясното съзнание, че ощетява пациентите, но въпреки това се прави. За пари. За много пари. А хора умират, страдат, боледуват и се влачат от болница в болница.

    Още едно разкритие отпреди месец беше, че по тези болници има т.нар. „бордове… не, не ТОВА беше разкритието, отдавна знаем за това; разкритието беше, че членовете на тези бордове са си гласували заплати от по 15 000 лв. на месец. Тези бордове често се събират на заседание ЕДИН ПЪТ В МЕ
  • 37 Поправка

    2 1 Отговор
    Пускат нов, силно мутирал щам на COVID
  • 38 Вирус

    2 1 Отговор
    Хахаха още какво ли ще измислят
  • 39 Радостин

    6 1 Отговор
    Фарма мафията трябва да печели пари от тоя измислен вирус...затова пак почнаха да ни пълнят главите с глупости
  • 40 логика

    6 1 Отговор
    Значи задава се нова пландемия. Ще трябва да се молим на Путин, който прекрати първата, да прекрати и новата.