Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 10:01 2 931 11

Краят на една утопия: Нова Зеландия и цигарите

  • нова зеландия-
  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • пандемия

Със своята политика на нулева толерантност по време на пандемията от коронавирус Нова Зеландия демонстрира пред света крайни позиции по отношение на здравните въпроси

Краят на една утопия: Нова Зеландия и цигарите - 1
Снимка: Shutterstock

Преди близо година Нова Зеландия въведе драстична забрана на цигарите за младежите. И възнамеряваше постепенно да се превърне в страна без никакъв цигарен дим. Сега обаче забраната бе отменена. Защо?

Със своята политика на нулева толерантност по време на пандемията от коронавирус Нова Зеландия демонстрира пред света крайни позиции по отношение на здравните въпроси. През миналата година последва друго радикално решение - островната държава, тогава под ръководството на Джасинда Ардърн, обяви, че иска на практика да елиминира пушенето на своя територия.

Предвиждаше се всеки един, роден след 2008 година, да няма право да си купува цигари. Броят на лицензираните места за закупуване на тютюневи изделия трябваше да бъде намален от 6000 на 600, а съдържанието на никотин в цигарите да падне под границата, която обикновено се счита за пристрастяваща. Нарушителите ги грозяха сериозни глоби.

Пълен обрат с новото правителство

Новият премиер на страната Кристофър Луксън обаче отхвърли тези планове. Правителството аргументира решението с риска от процъфтяване на черния пазар. Луксън обаче призна, че данъчните постъпления от продажбата на тютюневи изделия са добре дошли. И все пак те не са "мотивация за този ход", твърди той.

Според новата министърка на финансите Никола Уилис допълнителните приходи ще бъдат използвани за данъчни облекчения, пише британският "Гардиън". Миналия петък Новозеландската национална партия на Луксън обяви създаването на трипартийна коалиция с дяснолибералната партия АСТ и популистката партия "Нова Зеландия на първо място". Според Уилис АСТ и "Нова Зеландия първа" са настоявали за разхлабване на мерките срещу тютюнопушенето.

Маорите са най-силно засегнати

Тези политики ще окажат влияние най-вече върху коренното население на Нова Зеландия - маорите. Защото при тях процентът на пушачите е изключително висок в сравнение с останалите групи в обществото. Средно за цялата страна делът на пушачите е 8%. А при маорите - около 20%. Ракът на белия дроб е една от основните причини за смъртност при жените маори.

Причините за високата консумация на тютюневи изделия при тях са различни. Според специализираното издание New Zealand Medical Journal те продължават да са ощетени в много аспекти: приходите им са по-ниски, образователното ниво също. А тези фактори често водят до нездравословен начин на живот. Освен това през 19 век тютюнът е бил изгодна търговска стока между маорите и останалите хора, които са пристигали на острова. Това е довело и до широка консумация сред местното население.

"Загуба за здравеопазването"

Здравените експерти са изненадани от решението на новото правителство в Нова Зеландия. "Това е огромна загуба за общественото здравеопазване и огромна победа за тютюневата индустрия, чиито печалби растат на гърба на човешкото здраве", заявиха от неправителствената организация "Здравна коалиция Аотеароа". Аотеароа, впрочем, е името на Нова Зеландия, използвано от маорите. Друга здравна организация - "Хапай те Хауора", определи решението като "безскрупулен удар по здравето и благополучието на всички новозеландци". От "Аотеароа" също така цитират пред "Гардиън" модели, според които пълното прилагане на ограничителните мерки ще спести 1,3 милиарда долара на здравната система в следващите 20 години и ще доведе до сериозен спад на смъртността.

Една кутия цигари струва около 20 евро

Луксън все пак декларира, че правителството му ще продължи с опитите да ограничи тютюнопушенето. В Нова Зеландия от десетилетия е забранено да се пуши в барове и ресторанти. А продажбата на цигари е позволена само на лица над 18 години. Акцизът върху цигарите скочи с 165% през 2010 година, а цената на една кутия в момента е около 20 евро.

Островната държава дълго бе смятана за пионер в тази посока. Напоследък и други страни полагат усилия за драстично ограничаване на тютюнопушенето. Обединеното кралство наскоро обяви серия от сходни мерки, включително забрана за закупуване на цигари за всички онези, които са родени след 2009 година. Малайзия също искаше да последва примера на Нова Зеландия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мммм

    25 3 Отговор
    Като забранят цигарите ще минат на марихуана, като забранят марихуаната, ще минат на кокаин, кристали, билки, лепило

    Коментиран от #6

  • 2 5555

    30 3 Отговор
    Характерно за фашизма е, че постига бързи "успехи" в краткосрочен план, но е неустойчив и обикновено приключва с ужасни кръвопролития. Тези са се усетили навреме.
  • 3 Соваж бейби

    14 1 Отговор
    Тука вече масово си просят политиците пердах от хората или революция ако не за нещо друго ,обикновенния човек ще побеснее ако му забраниш цигара за други алкохол.Иначе наркотрафикантите и дозите са връх апогея си ,не ги е срам там няма здравословни проблеми?!Си измиват ръцете уж заради децата или раково болни ,вдигат цената всяка година.
  • 4 Горките хора!

    18 3 Отговор
    Типичен пример за фашистка държава, в която всичко е забранено! Постоянни издевателства над нормалните хора, които дори не могат да избягат от режима- ГУЛАГ, по новозеландски!

    Коментиран от #8

  • 5 плевен

    10 0 Отговор
    Под слънцето нищо ново. При сухият режим в щатите да не би да е намаляла консумацията на алкохол? Дори откачалки като новозеландците са проумели, че по- добре държавата да си получава данъците отколкото Мафията.
    И да, това го публикува смотаното, политкоректно ДВ. Споменаването на старото име на Нова Зеландия е като бяла кръпка на задника, нямаща никаква връзка с поднесената новина.
  • 6 Не и не

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "мммм":

    В Нова Зеландия за 1 (ЕДНА!) цигара марихуана получаваш ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА!! Представи си за наркотици какво ще ти се случи! Та си помисли пак дали си прав!

    Коментиран от #7

  • 7 Маор

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не и не":

    Къде един изтрепа сумати мюсюлмани у една джамия?! Дали се е бил напушил , или много му се е пушело?!:) Аджеба! Ти, като запознат , що стана с тоя човек, а?!

    Коментиран от #11

  • 8 ОТДАВНА ТАМ Е КОНЦЛАГЕР

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Горките хора!":

    ДОНОСИ ОТ КОМШИЯ ЧЕ СИ ЗАБРАВИЛ ВЪНШНАТА СИ ЛАМПА ПРЕД КЪЩАТА И СЛЕДВА 10000 ДАЛАРА ГЛОБА. ДОНОС ОТ КОМШИЯ ИЛИ ПЕШЕХОДЕЦ ЧЕ В ИМОТА ТИ ИМА РАЗХВЪРЛЕНИ ВЕЩИ..... 30000 ДАЛАРА ГЛОБА А ИМА ВАРИАНТ И ДА ТИ ИЗЗЕМАТ ИМОТА ЩОТ НЕ СЕ ГРИЖИ ЗА НЕГО.... ДАНЪЦИТЕ СА КОСМИЧЕСКИ....
  • 9 в кратце

    3 0 Отговор
    жените- маори са маорки
  • 10 Хаха

    1 0 Отговор
    Абе журналистчето това Нова ЗеЛандия на зелето новата държава ли е
  • 11 Не и не

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маор":

    Най-вероятно е в панделата, ама не заради махорката...Да ти кажа - грам не ме интересува този индивид и тази история..От друга страна, така, както ги тикат в зандана за една тревица, това не означава, че не си я гледат нелегално