Last news in Fakti

2 Септември, 2023 10:19 1 942 17

ЕК потвърди плановете за дигитализиране на ваксинационната карта на СЗО

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • европейска комисия

Това ще бъде част от глобална мрежа за цифрово здравно сертифициране на СЗО, базирана на цифровите записи на ЕС за ваксинации от пандемията от коронавирус

ЕК потвърди плановете за дигитализиране на ваксинационната карта на СЗО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия потвърди плановете си за дигитализиране на жълтата ваксинационна карта на Световната здравна организация (СЗО), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това ще бъде част от глобална мрежа за цифрово здравно сертифициране на СЗО, базирана на цифровите записи на ЕС за ваксинации от пандемията от коронавирус, казват еврокомисарите по правосъдието Дидие Рейндерс и по здравеопазването Стела Кириакидес.

В писмо до германския християндемократически политик Петер Лизе те допълнително обясниха, че предвиденото решение няма да се ограничава до ваксинации срещу КОВИД-19 или други индивидуални заболявания.

Брюксел и Световната здравна организация обявиха партньорство в цифровото здраве през юни. СЗО въвежда мрежата за сертифициране „за укрепване на глобалната готовност срещу нарастващите заплахи за здравето“, каза Еврокомисията, когато стартира инициативата.

За да направи това, СЗО трябва да приеме системата, която стои зад сертификатите на ЕС за ваксинация или възстановяване, включително нейните принципи и технология. „Така че ако се появи нова заплаха за здравето, ще можем да реагираме по-бързо“, пишат еврокомисарите.

Лизе смята, че дигитализирането на ваксинационната карта е правилно – всеки е попадал в ситуацията да се опитваш да намериш жълтата книжка, каза той, но с цифрова версия, „винаги я имаш на мобилния си телефон“, каза той пред ДПА.

„Също така за потенциални други пандемии, изградената инфраструктура е голямо предимство, и ние ще сме подготвени.“

Запитан за възможни опасения за защита на данните, Лизе каза: „Ако нашите стандарти за защита на данните станат стандартни в световен мащаб, това би било много добре дошло. Фактът, че СЗО използва системата на ЕС, означава, че сме се справили добре.“


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демоназ

    56 1 Отговор
    Конспирация,а ? Още преди време доста хора писаха,говориха,че ще искат такива дигитални карти или паспорти. Хайде почвайте,че цяло село в Колумбия е умряло от ковид, преподавателка от Аржентина е умряла по време на онлайн преподаване. Губернатора на Видин е искал помощ от армията за ковид и т.н. Ще си седите затворени със семействата си всяка зима да ви дойде акъла. Благодарете на другарите левичари от есссерето.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 1984

    39 1 Отговор
    1984

    Коментиран от #5

  • 3 086

    54 0 Отговор
    Дигиталните затвори са в ход..
  • 4 Супер

    49 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демоназ":

    Нормално е да има световни мерки за здравеопазването.
    НЕ е нормално да бъде принуждаван човек са е опитно зайче за да се напълнят джобовете на г-жа Урсулица фон дер Лайнен Ламя.
    От хората около мен 6 човека починаха в рамките на 3 до 12 дена след ваксиниране с Астра Зенека.
  • 5 Демокрацията е лъжа!

    52 0 Отговор

    До коментар #2 от "1984":

    Никой, роден след 1990 година, не е чел Оруел! Да живее демокрацията и световното оглупяване!
  • 6 Пет пари

    56 1 Отговор
    Въобще не става въпрос за здраве, както стана ясно. Става въпрос за тотален контрол и робство. И да - фа ш измът се завръща по-свиреп и по-глобален.
  • 7 Калпазанин

    43 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демоназ":

    Така ще е докато овцете спим, и има идиоти които да вярват. Досущ като тях с ушни марки но в подобрен вариант даже няма да нужен паспорт защото той ще ни е имплантиран
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Когато разумът спи

    35 1 Отговор
    Глобалфашизъм, това е целта. И всички са съгласни - либералфашистите и авторитарфашистите! Разминават се само в подробностите за тероризиране и подчиняване на човека. Съпротивата е задължителна, заради децата ни. Разчовечват човека в името на властта си...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Галя от посолствоТО

    30 2 Отговор
    Всичко върви по план - който е оцелял ще бъде регистриран. Бавно и постепенно: всички. За ваше здраве;)
  • 15 даа

    21 0 Отговор
    Свършиха ми "конспирациите", овце!!!!! Всичко е вече факт.
  • 16 обаче

    20 0 Отговор
    Нема да стане, господа! Ще ядете дървото.
  • 17 Вирус

    18 0 Отговор
    Хахаха всичко си идва по план било теория на конспирациите дигитално здраве и да ти е по лесно бля бля