Last news in Fakti

13 Септември, 2023 10:01 1 095 35

Девет месеца преди европейските избори е време за равносметка за Фон дер Лайен

  • урсула фон дер лaйен-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз

Повторното назначаване на Фон дер Лайен начело на Еврокомисията ще зависи и от политическия баланс на силите в следващия Европарламент, както и от предстоящите избори в Словакия, Полша и Нидерландия, които ще повлияят на баланса в Европейския съвет

Девет месеца преди европейските избори е време за равносметка за Фон дер Лайен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе утре последната за мандата си реч "За състоянието на Съюза" и ще има възможност да направи равносметка във време, когато всички в Брюксел правят догадки за евентуалните ѝ намерения да се кандидатира за нов мандат.

Девет месеца преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 г., които ще поставят началото на сериозно разместване на пластовете в ръководството на институциите на Европейския съюз, политическите маневри и слуховете в европейските структури вече започнаха.

Ще остане ли сегашната председателка на ЕК на поста си още пет години? Хипотезата се смята от мнозина за вероятна, но самата Фон дер Лайен мълчи за плановете си.

„Тя има твърдото намерение да работи до последния ден максимално ефективно“, каза говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер пред АФП.

Името на бившата германска министърка на отбраната се спрягаше също за приемник на поста на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг през октомври 2024 г.

Две големи кризи една след друга

Оглавявайки Европейската комисия в края на 2019 г., председателката от средите на християндемократите трябваше да се изправи пред две големи кризи една след друга: първо пандемията от КОВИД-19, а след това и войната в Украйна. Тя ръководи изпълнението на мащабен план за възстановяване, съвместното закупуване на ваксини, подкрепата за Киев, стратегия за прекратяване на енергийната зависимост от Русия...

Урсула фон дер Лайен може също така да се похвали, че е финализирала голяма част от "Зелената сделка", амбициозен план, насочен към намаляване на въглеродните емисии на ЕС, който тя превърна в приоритет. Макар и да е все още недовършен, някои разпоредби в него са обект на яростна съпротива от собственото ѝ политическо семейство - Европейската народна партия (ЕНП).

Фон дер Лайен също така прие два ключови регламента за регулиране на отклоненията от правилата на технологичните гиганти.

Сред въпросите, които остават да бъдат финализирани, трудната реформа на миграционната политика все още поражда разгорещени дискусии в момент, когато увеличаването на молбите за убежище в Европа поставя под натиск капацитета за приемане на бежанци на някои страни.

"Равносметката ѝ изобщо не е лоша“, казва Тиери Шопен, специален съветник в института „Жак Делор“. „Тази Еврокомисия стана много по-геополитическа и това беше обещанието на нейната председателка“, добавя той.

Германският евродепутат Андреас Шваб, който както и Фон дер Лайен е член на Християндемократическия съюз (ХДС), очаква утре тя да отправи "окуражаващо послание“ към европейците, като подчертае как ЕС е преодолял кризите.

„В същото време тя ще вземе под внимание настоящите настроения сред европейските граждани, недоволни от раздутата европейска бюрокрация твърде бързото приемане на регламентите", казва германският евродепутат. Подобно безпокойство беше изразено също от няколко европейски лидери, които призоваха за регулаторна пауза по въпросите на околната среда, на фона на възхода на крайната десница в Европа.

Миналия вторник позицията на Фон дер Лайен в полза на преразглеждане на статута на защитен вид, предоставен на вълка, също беше изтълкувана от някои анализатори като знак, насочен към селскостопанските райони и нейната собствена партия.

"Да остане неутрална"

Фон дер Лайен застана начело на Еврокомисията през 2019 г. след трудни преговори между европейските лидери.

Тази близка приятелка на германския канцлер Ангела Меркел беше предложена от Еманюел Макрон. Френският президент се противопостави на номинацията на германеца Манфред Вебер, който претендираше за поста като номиниран кандидат на ЕНП, водещата политическа сила в Европейския парламент.

Фон дер Лайен обаче спечели доверието на Европейския парламент с крехко мнозинство от едва девет гласа.

Ще стане ли тя този път кандидат на ЕНП? Партията планира да свика своя конгрес в началото на 2024 г. в Букурещ, за да приеме програмата си и да назначи водач на листата си.

Според Андреас Шваб председателката на ЕК, оглавяваща екип, в който са представени различни политически семейства, не може да огласи намеренията си твърде рано.

"Тя ще бъде задължена да остане неутрална може би до края на април, защото дотогава трябва да може да изпълнява задълженията си. Оттогава нататък тя ще може да води кампания", смята евродепутатът.

Повторното назначаване на Фон дер Лайен начело на Еврокомисията ще зависи и от политическия баланс на силите в следващия Европарламент, както и от предстоящите избори в Словакия, Полша и Нидерландия, които ще повлияят на баланса в Европейския съвет, обединяващ 27-те европейски лидери.

превод: Алексей Маргоевски, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АкуШерка

    39 1 Отговор
    Гола вода
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Уууууууууу

    39 1 Отговор
    ТАЗИ Е ЗА ЗАТВОРА!
  • 4 Псевдоним

    33 1 Отговор
    С поне 50 милиарда отгоре е.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факуса

    33 1 Отговор
    фонфекален требе да е в затвора за злоупотреба с финасови средства на съюза
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 1 Отговор
    Мин Дер Лай нян , къде са парите от ФАКсините ❓👿❓
  • 9 Ти да видиш

    32 1 Отговор
    "Повторното назначаване" на Урсулка, ще е равносилно на закриване на ЕС. Все пак това е целта на САЩ - да нямат конкурент в политически и икономически план в света.
  • 10 Сандо

    24 1 Отговор
    Равносметката трябва да се направи от репресивните органи.А след това:пред най-хуманния съд в света,присъда и в мястото за излежаване и поправяме.И дано да е по-бързо,че ако продължават да се туткат Мястото ще се окаже в Сибир.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 1 Отговор
    Народът ни не гласува за Премиер❗
    Европейците не са гласували за нея❗
    Избори ли , парлама ❗
  • 12 Генчо

    13 1 Отговор
    Това е края на Уши!!
  • 13 Коментар

    27 1 Отговор
    Каква равносметка?Нагушиха се с пари от ваксините,а сега са метнали око на нашите пари от валутния фонд като са обещали процент на Кокорчо.Затова ни нарискат да влизаме насила в еврозоната.Това е кражбата на века.
  • 14 1001

    29 1 Отговор
    Равносметката е фалит на Европа!!!
  • 15 Бай Лисан

    21 1 Отговор
    Чиба, урсуло!
    Да не взема едно дърво!!!!!
  • 16 шааа

    17 1 Отговор
    "Девет месеца преди европейските избори е време за равносметка за Фон дер Лайен"

    То е ясно. Абсолютен и незапелационен провал. Няма нужда да ни занимавате с утайката на историята.
  • 17 Булдог

    6 1 Отговор
    ,,Някой да удуши" ....УШИ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бай Иван

    20 1 Отговор
    Оценката ми за гинеколожката може да бъде само една "Трагична", какъвто и отчет да представи . Но такива като нея ще доведат до разпада на ЕС. Дай боже по -бързо да се откачим от тези евро бюрократи. Не съм мислил ,че мога да го искам но мисля,че това е правилната ми позиция с такова управление на ЕС. Тази ЕС не е това което съм очаквал . България има път напред като суверенна държава.
  • 20 С.П.

    14 1 Отговор
    Останаха само 9 месеца и повече няма да виждаме физиономията на това недоразумение...време е за пенсия и писане на мемоари или може милосърдна сестра на фронта.
  • 21 зелю

    17 1 Отговор
    ФОНДЕРЛАЙНЕН В ЗАТВОРА
  • 22 нннн

    14 0 Отговор
    Слушах я до преди малко по радиото. Абсолютно политкоректна лъжкиня. Черното така го извърта че да изглежда бяло. Пълна скръб, че такива ни дърпат конците и ние послушно изпълняваме всичко.
  • 23 Вс бесни кучета,

    11 0 Отговор
    тръгнали срещу Русия, си счупиха зъбите! Урзула го знае от дядо си..., но нищо не е научила.
  • 24 Докато t ъпите

    6 1 Отговор
    еуропейци се събудят и видят тая в какво ги е набутала, тя ще се е пенсионирАла и избегАла.
    Безгласен съюз, все още богат но не за дълго, фраш от црни ядрени инженери.
  • 25 крис

    6 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ.
  • 26 Матей преображенски

    7 0 Отговор
    Равносметката е че тая мръхла иска да ни вкара в пъкъла наречен шенген ,а защо не и в еврозоната.
  • 27 е добре

    2 0 Отговор
    тая дойче кифла да не ражда а сега
  • 28 тая

    1 0 Отговор
    ще ражда ли или аборт късно е

    Коментиран от #34

  • 29 ха ха

    3 0 Отговор
    за тая ,нищо
  • 30 Вирус

    3 0 Отговор
    Миндерчето пак се активизира явно има спуснати директиви и пак се размаха
  • 31 Георги Игнатов

    1 0 Отговор
    А твоето в затвора!
  • 32 Синоптичката

    5 0 Отговор
    Сметката от ваксините е космическа.
  • 33 дер лайнаркова

    1 0 Отговор
    да го лапя целия с материала ....
  • 34 тя и

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "тая":

    ялова ...
  • 35 М3 голд

    0 0 Отговор
    Урсула, със сделката с ваксините Пфайзер е готова за затвора, те я гласят за втори мандат. Че технологията й хареса и започна групажно да иска да договаря газ, нефт и други неща. Трудно ще й е, особено след изборите в Европа. Но иначе акушерката е обиграна, послушна и незаменим кадър на САЩ.