Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 12:58 937 3

Учени установиха, че вегетарианството се дължи на специални гени

  • вегетарианец-
  • вегетарианство-
  • гени-
  • генетично-
  • метаболизъм

Метаболизмът е ключов при преминаване и поддържане на вегетариански режим

Учени установиха, че вегетарианството се дължи на специални гени - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване идентифицира гена на вегетарианството, съобщи ЮПИ, позовавайки се на изследване на учени от университета Файнбърг в Чикаго. Растителната храна е здравословна и популярна, но голяма част от хората, които искат да станат вегетарианци, не успяват да издържат твърде дълго.

Между 48 у 64 процента от хората, идентифициращи се като вегетарианци, ядат риба, пилешко, а понякога и червени меса. Генетично изследване на повече от 5300 строги вегетарианци - т.е. такива, които не ядат нито риба, нито бяло или червено месо, показва 31 гена, които са потенциално свързани с храненето. Някои от тях се свързват с метаболизма и с мозъчните функции.

"Има липиди, присъстващи в месото, от които някои хора се нуждаят. А има и хора, които могат да синтезират тези липиди ендогенно", каза д-р Набел Ясин от университета Файнбърг. "Но този етап обаче това все още е спекулация, необходима е още работа, за да разберем физиологията на вегетарианството."

Около 3-4 процента от американците са вегетарианци, пише БТА. Независимо че религиозните и моралните норми играят роля в избора на хранене, в крайна сметка решаващ за вегетарианската диета се оказва метаболизмът", каза д-р Ясин. "Надяваме се настоящото изследване да спомогне персонализираните диетични режими за различните пациенти."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Плос уан".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 геном

    6 1 Отговор
    На същия ген се дължи и джендъpството!
  • 2 Същия ген

    3 1 Отговор
    Омекотява китките :D
  • 3 Уса

    1 0 Отговор
    Сякаш тревопасането е от вчера и още нищо не се знае,но милиони се усвояват за алабала