Last news in Fakti

14 Март, 2024 13:45 1 041 25

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже

  • учени-
  • ембриони-
  • еднополови връзки-
  • гени-
  • мъже

Това би могло да помогне на еднополовите двойки да създадат свое дете

Нова технология ще позволи създаването на ембриони с гени от двама мъже - 1
Снимка: Shutterstock

Нова технология може скоро да позволи на мъже в еднополови връзки да имат дете, генетично свързано с двамата бащи, съобщи ЮПИ.

Технологията използва кожни клетки от един мъж, за да промени генетиката на дарена яйцеклетка, посочиха изследователите в статия, публикувана в списание „Сайънс адвансис“ (Science Advances), предава БТА.

След това тази яйцеклетка може да бъде оплодена от сперматозоид, за да се създаде жизнеспособен ембрион, съдържащ комбинираната генетика на донора на кожа и донора на сперматозоиди.

Това би могло да помогне на еднополовите двойки да създадат свое дете, както и на жени, които не са в състояние да създадат жизнеспособни яйцеклетки поради напреднала възраст, лечение на рак или други причини.

„Целта е да се произвеждат яйцеклетки за пациенти, които нямат собствени яйцеклетки“, каза научният ръководител Шухрат Миталипов, директор на Центъра за ембрионална клетъчна и генна терапия към Орегонския медицински университет.

Това е същата техника, която изследователите използваха през 1996 г., за да клонират овца в Шотландия на име Доли, казват учените.

В този случай изследователите са създали клонинг на единия родител, докато учените от Орегонския медицински университет са се фокусирали върху създаването на ембриони с генетични данни, получени от двамата родители.

Екипът е следвал процес от три стъпки, за да постигне това при експерименти с мишки.

Учените първо лишили миша яйцеклетка от ядрото ѝ, след което трансплантирали ядрото на миша кожна клетка в мишата яйцеклетка.

След това те накарали ядрото на имплантираната кожна клетка да изхвърли половината от хромозомите си в процес, подобен на този, който се случва в клетките, делящи се за получаване на зрели сперматозоиди или яйцеклетки.

Накрая изследователите оплодили новата яйцеклетка със сперматозоиди, използвайки ин витро оплождане, в резултат на което се получава здрав ембрион с два набора хромозоми, дарени по равно от двамата родители.

Този процес би могъл да се окаже по-прост вариант на конкурентна техника, която се тества от други лаборатории по света и при която кожните клетки се препрограмират напълно, за да се превърнат в яйцеклетки или сперматозоиди.

Ние прескачаме цялата тази стъпка на клетъчно препрограмиране“, казва изследователката д-р Паула Амато, професор по акушерство и гинекология в Медицинския факултет на Орегонския медицински университет, в съобщение на училището. „Предимството на нашата техника е, че се избягва дълготрайното култивиране, което е необходимо за препрограмиране на клетката. В продължение на няколко месеца могат да настъпят много вредни генетични и епигенетични промени“, уточняват от екипа.

Изследователите обаче предупреждават, че ще минат години, преди тази техника да бъде достъпна за хора.

„Това ни дава много информация“, казва Амато и допълва: „Но все още има много работа, която трябва да се свърши, за да се разбере как тези хромозоми се сдвояват и как правилно се разделят, за да се възпроизведе действително това, което се случва в природата“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Влака на

    16 0 Отговор
    педалообразните тръгна...

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Свободен

    18 0 Отговор
    Отврат!
    Тия изследователи са за затвора!
    Там ще могат да продължат с тази разработка!

    Коментиран от #15

  • 5 либералко

    8 0 Отговор
    ще си народим гласоподаватели и ще превъзпитаме ганя,оле!
  • 6 Ихааа

    8 0 Отговор
    А на майката ще монтират матка свързана с ануса за да ги ражда
  • 7 Ел Греко

    7 0 Отговор
    Гърците харесваме това. След толкова векове опити турците не успяха да накарат грък да роди, но сега благодарение на науката ще раждаме.
  • 8 Дрън дрън та пляс

    15 0 Отговор
    Вместо да се занимавате с джендърщина, вземете наерете лечение на коварни болести
  • 9 123456

    14 0 Отговор
    продължавайте да си играете на Господ и Господ ще си поиграе с вас
  • 10 АСЕНЧО В

    6 0 Отговор
    Ама нали пак ще ме..... Може пък да стане...
  • 11 Кокорчо 🌈🌈🌈

    7 0 Отговор
    Със Спецов ще си имаме близнаци!
  • 12 Копейка

    3 7 Отговор
    Вече дружбата ни с братушките ще даде плодове

    Коментиран от #14

  • 13 зидар

    9 1 Отговор
    кокорчо ще става майка?

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Когато в Китай за първи път в света беше приложено успешно геномно редактиране при човек (то изобщо, китайски учен за първи път показа приложението на crispr, но нобела дадоха на две тедки) за резистентност към СПИН, вместо похвали, демократите скочиха да квичат…китайците се принудиха да вкарат в затвора изследователя, като излежа над година !!! Верно,че сега правителството му отпусна пари за супер лаборатория в Хонг Конг, обаче лежа в затвора. А сега, тая новина ни се поднася като нек’ъв суперуспех видиш ли…
  • 16 Весело козяче

    5 1 Отговор
    Козяшка веселба настана!
    Козяче съм и за палците ще се хвана
    Вече чичо Мертен като ни 0н0жд@
    Ще може и да ни запложда!
    Шарени козяци ще се нароим
    И България ще занулим!
  • 17 Дано му повярват

    5 1 Отговор
    Дете заченато от две плюнки? Има още години за да стигнем господ създал първия човек от кал. Путин предупреди, че може всички хора да се окалят.
  • 18 провинциалист

    2 0 Отговор
    Лошото е, че това няма да се ползва от мъже.
  • 19 шааа

    5 0 Отговор
    Скоро ще се излъчи втори сезон на сериала "Содом и Гомор". Този път вероятно няма да има зрители, а всички ще са актьори, доброволно или насила.
  • 20 Бендида

    13 0 Отговор
    В статията се споменава, че това е същия метод, по който е създадена овцата Доли. Доли умря от артрит и рак на белите дробове, доста,, млада". И до ден днешен има спорове в научните среди, пък и експериментът не се повтори. Защо се говори за еднополови двойки и жени, а хетеродвойките с репродуктивни проблеми не се споменават? Риторично.
  • 21 Содом and Гомор

    8 0 Отговор
    Защо вървите против Господ? Забравихте ли Содом и Гомор?
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Жалко за детето, ще му се подиграват, че е заченато в анус! Това ли са ценностите на евроатлантизма?
  • 23 това е фейк новина

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Влака на":

    Когато не знаеш как си "говорят" гените, не може да създадеш "яйцеклетка" от два вида ДНК.
  • 24 пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "зидар":

    Гледайте си зидарията и не се правете на Морган и Мендел!
  • 25 за авторката

    1 0 Отговор
    Редукционното делене се нарича мейотично.