Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 13:32 1 112 8

СЗО: До 2024 г. застаряващото население ще надхвърли броя на младите в Европа

  • възраст-
  • застаряващо население-
  • европа-
  • здраве-
  • млади-
  • възрастни

СЗО подчерта важността от поддържането на здравословен живот в напреднала възраст, за да се смекчат последствията от застаряващото население в Европа

СЗО: До 2024 г. застаряващото население ще надхвърли броя на младите в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Очаква се до 2024 г. броят на хората на възраст над 65 години в европейския регион на СЗО да надхвърли броя на хората на възраст под 15 години. Тази тенденция означава нови социални, икономически и здравни предизвикателства, които изискват да се обърне внимание на остаряването в добро здраве, за да се смекчи въздействието на застаряващото население.

Докладът на СЗО "Насърчаване на физическата активност и здравословното хранене за остаряване в добро здраве в европейския регион на СЗО" се ориентира в тази промяна, като предоставя инструкции за дълголетие и добро здраве.

Диети и физическа активност - ключ към остаряването в добро здраве

В новия доклад на СЗО се подчертава ключовата роля на физическата активност и качеството на храненето като основни фактори, влияещи върху здравето на хората.

Физическата активност и здравословното хранене през целия живот могат да помогнат за предотвратяване на незаразни болести (НЗБ), като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, деменция и психични проблеми.

Здравето и остаряването не си противоречат

"По-малко активен и предимно заседнал живот с монотонна и дори скучна рутина всеки ден - това е несправедливо, но много разпространено схващане за живота след 65 г.", казва д-р Кремлин Викрамасингхе, регионален съветник на СЗО/Европа по въпросите на храненето, физическата активност и затлъстяването.

"Нашият доклад подчертава защо политиците, бизнесът и общностите в нашия регион трябва да създадат повече възможности и да направят по-добри инвестиции, за да направят здравословния избор по-лесен, увеличавайки продължителността на живота в добро здраве за всички нас."

Постигане на дълголетие: Съвети на СЗО за възрастни хора

В доклада на СЗО се посочват 3 ключови съвета за възрастните хора за подобряване на тяхното здраве:

СЗО препоръчва диети с високо съдържание на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на ултрапреработени храни, които са с високо съдържание на захар, сол и наситени мазнини. Добър пример за това е средиземноморската диета.
Изпълнението на препоръката на СЗО за минимум 150 минути седмично умерена физическа активност намалява риска от смъртност с 28 %. Препоръчват се допълнителни дейности, които поддържат равновесието, подвижността и намаляват загубата на мускулна маса и костна плътност.
В същата възрастова група ангажирането с още по-високи нива на физическа активност може да намали риска от смъртност с 35%.

Препоръчани от СЗО политики за увеличаване на продължителността на живота в добро здраве

Създателите на тези политики носят голяма отговорност за подготовката за демографските промени, които ни предстоят. В доклада на СЗО се посочват няколко възможности в този контекст:

  • Системите за здравно наблюдение в страните от региона могат да бъдат по-добре обединени, за да се подобри разработването на по-добри политики;
  • Политиките в областта на физическата активност следва да дават приоритет на социалната свързаност и програмите, базирани на общността;
  • Правителствените политики следва да интегрират храненето в медицинското образование;
  • Първичната медицинска помощ е от ключово значение за предоставянето на съвети и насоки за поддържане на здравословен хранителен режим и ежедневна физическа активност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Споко бре! Ислямистите вече изнасилват по темата. Бухахах Меркелица стайл!

    Коментиран от #2

  • 2 Ваксинацията също

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    ПомагА
  • 3 нЕа сЕ плашите

    10 0 Отговор
    Нищо, че сме най–бързо изчезващата нация – от 9 на 6 милиона.
    Кадафато го каза:
    Няма да превземем Европа с меч а с....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 вирусчо

    5 0 Отговор
    Е пръскане всека година и проблема е решен!
  • 6 Урсуленко

    6 0 Отговор
    Няма страшно пак, ще измислят някой вирус и "ваксина" за него и ще решат въпроса "цивилизовано и хуманно" по американо-европейски!
  • 7 Хаха

    4 0 Отговор
    СЗО: До 2024 г. застаряващото население ще надхвърли броя на младите в Европа

    Ако в цяла Европа интегрират циганите няма да има този проблем 🤣
  • 8 Излишна паника.

    5 0 Отговор
    Като гледам темповете, с които изчезва българското население преди да се пенсионира, от болести и стрес, без елементарна грижа за здравето му. Българските политици организираха геноцид срещу народа си.