Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 05:29 1 814 3

Спасиха живота на мъж с над двукилограмова кучешка тения в черния дроб

  • кучешка тения-
  • операция-
  • търговище

Операцията на възрастния пациент е извършена в Търговище

Спасиха живота на мъж с над двукилограмова кучешка тения в черния дроб - 1
Снимка: Болница - Попово

В Търговище екип от лекари спаси живота на мъж с над двукилограмова кучешка тения в черния дроб, предаде БНТ. Операцията на възрастния пациент е продължила повече от два часа в хирургичното отделение на филиала на Поповската болница в Търговище, съобщиха от ръководството на здравното заведение.

Според лекарите е възможно паразитът да е бил в организма на пациента повече от 20 години. Заразяването, най-вероятно е станало от домашни животни, а симптомите са се появили доста по-късно.

Продължително време мъжът, който е на 74 години, се е оплаквал от тежест в корема и киселини. Болките не отшумявали, а през последните няколко месеца станали нетърпими. Тогава потърсил лекарска помощ. При прегледа в Омуртаг са видени множество кисти и пациентът е насочен към хирург.

При операцията медиците се натъкнали на кучешка тения около няколко вътрешни органа. Най-голямата била в черния дроб, а друга, по-малка - около червата. Екипът, осъществил операцията, е съставен от хирурзите д-р Добрин Папуров, д-р Стамен Стаменов, д-р Веселин Цанков и анестезиолога д-р Иван Катранджиев.

Пациентът се възстановява нормално. Най-вероятно ще бъде изписан в средата на тази седмица. Ще бъде насочен към Института по паразитология в София за наблюдение и последваща медикаментозна терапия, посочват от болницата.

Ехинококозата, по-позната като кучешка тения, е една от най-тежко протичащите паразитози, срещани в България. Заболяването е рисково, защото протича като бавно развиващ се тумор и дълго време може да остане скрито, конкретизират специалистите от здравното заведение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    15 1 Отговор
    Като оставяте на домашния любимец да ви лиже по устата така ще остарявате с тении в коремите

    Коментиран от #3

  • 2 Сомалийския пират

    4 7 Отговор
    Такава тения обитава и Кремъл.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.