Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 22:21 1 560 6

България като социална държава? Грешка на ТЕЛК остави дете без месечна помощ и лекарски прегледи за месеци

  • дете-
  • телк

От Министерството на здравеопазването заявиха, че НЕЛК трябва да се произнесе до 3 месеца

България като социална държава? Грешка на ТЕЛК остави дете без месечна помощ и лекарски прегледи за месеци - 1
Снимка: бТВ

Родители на дете с автоимунно заболяване алармират, че то е лишено от месечна помощ заради сгрешено решение на ТЕЛК.

Синът на Петя Станчева е на 12 години. Диагностициран е с рядко автоимунно заболяване - синдромът на ПФАПА, който се изразява в чести кризи с опасно висока температура, разказва бТВ.

„При нас достига до 40,8 градуса. Това нещо продължава на всеки 3-4 часа между 2 и 10 дни“, обясни Петя Станчева, майка на Михаил.

През 2017 г. Михаил получава ТЕЛК с 84% степен на увреждане с чужда помощ. В документите е отчетено и второто му по-леко заболяване. От май досега момчето е в постоянни кризи.

„Засега сме намерили някакви лекове, които допринасят затова да не е толкова тежко, но те не го спират, то си продължава“, каза 12-годишният Михаил.

Преди месец се явяват на преосвидетелстване. Въпреки че няма промяна в състоянието му, този път комисията вписва основното му заболяване като придружаващо. Така степента на увреждане пада на 20%.

Така Михаил остава без полагащите му се средства и без безплатни прегледи. Родителите подават жалба до НЕЛК.

„Това нещо ме обезвери много. Неговото състояние в момента е много влошено и се налага да правим нови изследвания", добави майката.

Екипът на bTV не успя да се свърже с комисията, издала ТЕЛК-а. От Министерството на здравеопазването заявиха, че НЕЛК трябва да се произнесе до 3 месеца. Петя и Михаил са категорични, че са готови да търсят правата си и в съда.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сотир

    14 0 Отговор
    Открай време в ТЕЛК е,който си плаща има големи проценти а истинските болни да се спасяват.Пълна проверка на всички телкове трябва.Иначе всички сигани са с ТЕЛК.
  • 2 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    8 0 Отговор
    САМИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ..ТЕЛК
    ДА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ В..ТЕЛК
    СЪЩО И СЛУЖИТЕЛИТЕ В..РМК
  • 3 Ами тя

    2 5 Отговор
    помощта е мижава! И да им я дадат пак дълбоко в джоба трябва да се бръкнат и извадят парите за изследванията. "Много шум, за нищо" Шекспиров синдром.
  • 4 Тити

    3 0 Отговор
    България е държава на монополите и картелите.
  • 5 Един капитан

    3 0 Отговор
    Ама за циганите няма проблем, нали?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.