Last news in Fakti

15 Март, 2024 10:49 2 074 6

Промени: Вече само по документи ще се прави освидетелстването в ТЕЛК

  • промени-
  • телк-
  • освидетелстване-
  • документи

Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК

Промени: Вече само по документи ще се прави освидетелстването в ТЕЛК  - 1
Снимка: БГНЕС

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени. Това предвиждат нормативни промени, гласувани от правителството в оставка, съобщават от БНР.

Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, но не беше одобрена в мандата на последния служебен кабинет. Промените предвиждат разкриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите.
Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК.

Това би трябвало да забърза процедурата, а решението ще може да се праща и по електронен път. Освидетелстване по документи ще прави комисия, определена на случаен принцип от всички в страната. Когато обаче се изисква клиничен преглед, човек ще бъде освидетелстван от комисия по постоянен или настоящ адрес.

Ако се лекува продължително в болница или в дома си, освидетелстването ще става в най-близката ТЕЛК комисия.

Според промените – обжалвано пред НЕЛК решение ще може да се връща само веднъж и ако новото решение на ТЕЛК отново стигне до националния орган, оттам ще го решават по същество въз основа на наличните документи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тцтц

    8 1 Отговор
    Кога ще доживеем закриването на ТЕЛК че горките цигани само благодарение на него живеят
  • 3 Бай Ман гал е избирател

    5 1 Отговор
    на Тиквунската здравна система
  • 4 Ром от Лом

    9 0 Отговор
    А знаете ли каква е таксата в ТЕЛК гр.Лом при д-р Дамянов който след съответното заплащане ставате инвалид 1ва група.Няма сменяване на този индивид въпреки подаваните сигнали.
  • 5 Дрън дрън та пляс

    6 1 Отговор
    А чакането 2 месеца за заверка на това решение? Седят си хората без пенсии докато чакат един скапан печат да им се набие
  • 6 Цако Даков

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На Кирчо там ли му я направиха?