Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 23:40 1 844 10

Косопадът при жените: какви са причините?

  • здраве-
  • косопад-
  • жени-
  • миноксидил-
  • коса-
  • фоликули

При повечето жени косопадът е временно явление

Косопадът при жените: какви са причините? - 1
Снимка: Shutterstock

За жените, които страдат от косопад, има добра новина: "Това, което започва сякаш от нищото, бързо преминава от само себе си". Разбирай: косата израства отново. "Пълното оплешивяване е по-скоро мъжки проблем", казва дерматологът от Берлин Андреас Финер

В Германия почти всяка трета жена се сблъсква с този проблем. Косопадът при жените обикновено води до изтъняване на косата по темето или отстрани на главата. Това се нарича дифузен косопад. "Той може да се прояви и много рано - още на 30-годишна възраст, но обикновено в някакъв момент спира. Важното е да се открие причината", посочва Финер.

Кога косопадът се превръща в сериозен проблем?

Падането на косата принципно е съвсем нормално: всеки ден жените губят между 60 и 100 косъма, а мъжете - по-малко. От фоликулите израства нова коса. Продължителността на живота ѝ варира между две и седем години в зависимост от човека. През това време косъмът нараства с около един сантиметър на месец.

Развитието и растежът са обусловени генетично. Ако губим значително повече от 100 косъма на ден и за по-дълъг период от време, е препоръчително да се потърси мнението на специалист. Почти всеки дерматологичен кабинет провежда такива консултации, а и немалко клиники в Германия са специализирани в областта на косопада.

Какви са причините за косопада?

Косопадът при жените често се дължи на хормонални нарушения, обяснява експертът Финер. Дотам се стига, ако в яйчниците се произвеждат много мъжки хормони и твърде малко естроген, който стимулира растежа на косата. При по-младите жени намаляването на гъстотата на косата може да бъде причинено и от състояние, наречено Синдром на поликистозните яйчници (PCOS). И в този случай организмът произвежда твърде много тестостерон.

Други възможни причинители са заболявания на щитовидната жлеза, някои лекарства, хронични или автоимунни заболявания. На тях може да се дължи т.нар. кръгов косопад (Алопеция ареата) - когато косата пада под формата на малки кръгове.

Недостигът на хранителни вещества също може да доведе до косопад. В това отношение решаващо значение имат витамините В12 или D, но и микроелементи като цинк и селен. Промяната в начина на хранене и подходящите хранителни добавки могат да помогнат за компенсиране на недостига.

Има ли косопад в семейството?

Ако косопадът има генетичен произход, той се нарича андрогенетична алопеция. "Ако знаете, че косопадът се среща в семейството, е препоръчително да се заемете с ранното му откриване", препоръчва Андреас Финер. Промените, които иначе не се виждат в огледало, могат да бъдат установени от специалист при преглед със специална лупа. Следващата стъпка е назначаването на превантивно лечение с тинктура.

Най-разпространеното лекарство в момента е миноксидил. Използва се или когато косопадът вече е факт, или като превантивна мярка - при съмнение, че косата може да започне да пада. Лекарството разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, а това подпомага растежа на нова коса или образуването на нови фоликули. Процесът е бавен, затова се изисква постоянство и много търпение.

Бременността също може да окаже влияние на косата, тъй като по това време се променя хормоналният баланс. След раждането хормоните отново се регулират и косопадът може да се увеличи. Но това не е причина за безпокойство, защото е само временно.

По-сериозните хирургически интервенции на свой ред могат да доведат до косопад както при жените, така и при мъжете. Една операция и свързаният с нея стрес могат да накарат голям брой фоликули да навлязат в т.нар. телогенна фаза. Това е периодът на покой в нормалния цикъл на косата, по време на който косъмът е неактивен и не расте. Както обясняват специалистите, анестезията и лекарствата, приемани по време на операцията, имат временен ефект върху косата. Той обаче настъпва с известно закъснение.

Проблемите съвсем не са само от физически характер

При жените психическото натоварване, базирано на косопада, често е по-голямо от това при мъжете. За дамите загубата на косата звучи фатално. "Това е знак за заболяване, жените се чувстват белязани по някакъв начин. Косата е важно изразно средство - признак за красота и младост." Освен това жените обичайно имат проблеми да говорят за своя косопад. Темата е табу, с което индустрията спекулира. Рекламите в повечето случаи показват жени, които имат гъсти, здрави и блестящи коси - но само ако използват определени козметични продукти. Финер е на мнението, че от този вид продукти всъщност няма почти никаква полза.

В очакване на чудодейното хапче

Въпреки всички изследвания чудодейно лекарство срещу косопад все още не е открито. Но има известни успехи по отношение на кръговия косопад. Таблетки, които първоначално са били разработени за лечение на ревматоиден артрит, вече са одобрени и за лечение на кръгов косопад. Те обаче не са евтини: лечението излиза около хиляда евро на месец.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    Благодаря Ви За Статията
  • 3 Ами

    3 1 Отговор
    Трийте си главата , със смес от чесън , и гъша мас , или заешка мас ! Чесъна лекува косопада , а маста защитава кожата на главата ви да не изгаря !
  • 4 Малко

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Най-често пада по местата":

    Ли ви се струват простаците в държавата , та и вие се нареждате до тях ?!

    Коментиран от #6

  • 5 Дойче тапакен

    3 3 Отговор
    Липса на тестастарон според тапатсите
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Малко":

    Точно

    Коментиран от #10

  • 7 Естествен Интелект

    3 0 Отговор
    Ако спрете прехвалените бои за коси -може и да се възстанови кутруля...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 За да не пада косата

    1 0 Отговор
    Мажете с конска пикоч...........от баба Цона да знаете.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.