Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 16:56 1 168 12

Министър Хинков обясни кога ще се решат проблемите с електронните рецепти

  • министър христо хинков-
  • проблеми-
  • електронни рецепти

Здравният министър каза, че няма връщане назад по отношение на електронните рецепти, "защото ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има". "До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства" 

Министър Хинков обясни кога ще се решат проблемите с електронните рецепти  - 1
Снимка: NovaNews

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени, кодовете на лекарствата вече са обединени и това ще улесни процедурата за аптеките, но тази реформа няма да се върне назад. Това съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна здравният министър Христо Хинков, който участва в 31-вата годишна конференция на българската психиатрична асоциация, информират от БНР.

Министър Хинков каза, че няма връщане назад по отношение на електронните рецепти, "защото ако сега се върнем към хартиените, значи реформа няма да има".
"До две седмици голяма част от нещата, които в момента имаме като проблеми, ще бъдат решени с изключение на субективното нежелание да се ползва тази система за получаване на лекарства - предписване и издаване на лекарства".

На въпрос - как ще допринесе обединяването на кодовете, здравният министър отговори:

"Лекарството, което се изписва от пациента, има един код. Невинаги в аптеката кодът съвпада с този, който има в аптеката. Тъй като става въпрос за първоначални номера, които се слагат на препарата, който е внесен в мрежата, се взе решение да бъде един и същи код, който е този, с който с препаратът влиза в аптечната мрежа и след това се изписва от лекаря. Така че този код, който се изписва на електронната рецепта от лекаря и ще бъде същият, който аптекарят ще вижда на своя екран".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    17 3 Отговор
    Малко министри на здравеопазването са шампиони по некадърност като този. Оправил
    всичко друго и се захвана с тези рецепти. Оставка бе!
  • 2 12340

    7 0 Отговор
    На марта, в сряда!
  • 3 ТИА

    17 0 Отговор
    Само да ви кажа, че в Швейцария са с хартиени рецепти. Сигурно, защото са глупави. Който не вярва да провери.
  • 4 С какви кодове

    15 0 Отговор
    се опитва да ни отвлича вниманието този из.... фял министър. Кодовете и ел. рецепта ли са най-важните въпроси в здравеопазването сега. Нещо да каже за това, кога ще са в аптеките тези над 400 липсващи лекарство. Не е работа на пациентите да знаят с кого и какво договарят в министерството, а кога лекарствата ще са на разположение. Слаб 2 е оценката за този министър, поради липса на по-ниска такава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калинка

    9 0 Отговор
    Министерския съвет на Денков, Борисов и пеефски е пълен с некадърници. Класацията води Хинков, който обрече на здравен геноцид населението.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пералнята се върти

    4 0 Отговор
    Психиатърът Хинков беше пробутан от ПП-тарикати, за да бъде избелен. МС, контролиран от Пеевски и Борисов, е най-добрата пералня. Говоренето за електронни рецепти е много хитър ход, в неговите измъчени представи, за отвличане на вниманието.
  • 10 Демократ

    7 0 Отговор
    Риба се лови лесно в мътна вода. Мътната вода се създава от властимащите. Много цинично и престъпно е заиграването със здравето и живота на хората. Въвежда се нова система,когато е доказано,че работи правилно в полза на хората. Такива експерименти върху хората си разрешават само мафиотски държави,в които хората нямат никаква стойност. Бялата мафия управлява министерството не на здравеопазването, а на здравесъсипването. Мафията си има държава.
  • 11 А Д Ч

    4 0 Отговор
    При толкова нерешени проблеми електронните рецепти се захванати с ел рецепти и антибиотици.
    Антибиотиците масово се изписвана за застраховка, още по масово се хиена от страх и застраховка по време на пандемията, по време на която измряха много и ваксинихани и неваксинирани.
    Освен това, антибиотиците са скъпо нещо и не всеки би го употребявал без да има нещо. Нелогично е, относително здрав г ажданин да употребява без нужда скъпите антибиотици.
    Колкото до отслабването чрез инсулин е чист риск за здраве и живот и само идиот може да прибегне
    до отслабване по този начин.
    Абсолютен тормоз създаден в неподходящ момент създатао единствено ненужен хаос.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.