Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 07:37 1 488 4

Д-р Илко Семерджиев: Наредбата за електронните рецепти ще бъде променяна още много пъти

  • илко семерджиев-
  • наредба-
  • електронни рецепти-
  • промяна-
  • много пъти

Трябва да има паралелни хартиени и електронни рецепти и този период да е толкова дълъг, колкото е необходимо, за да си свършат работата в Министерството на здравеопазването, коментира бившият министър на здравеопазването 

Д-р Илко Семерджиев: Наредбата за електронните рецепти ще бъде променяна още много пъти - 1
Снимка: Нова телевизия

Наредбата за изписване на антибиотици и антидиабетни средства ще бъде променяна още много пъти. Трябва да има паралелни хартиени и електронни рецепти (е-рецепти). Това мнение изказа пред БНР д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, и коментира:

"Ще бъде променяна, защото са пропуснати много лекари. Преподавателите във ВУЗ не са в лечебно заведение, но са квалифицирани лекари и не могат да издават рецепти. Силно ощетени са и лекари, които са служители в Министерството на здравеопазването и в структурите към него, както и в НЗОК. Има и множество лекари, особено пенсионери, които са се регистрирали като свободна професия. Те също не са в лечебни заведения и нямат достъп". Според него не е тръгнал процесът на издаване на електронни рецепти за изписване на антибиотици и антидиабетни средства.

По думите на д-р Илко Семерджиев, ако един пациент няма достъп до здравеопазване, това е крачка назад:

"Закърпването на положението е да си продължи издаването на хартиена рецепта. Ако в момента няма възможност за дублаж с хартиена рецепта, значи, че много хора ще бъдат силно ощетени от това, че няма да могат навреме да започнат лечението си. Трябва да има паралелни хартиени и електронни рецепти и този период да е толкова дълъг, колкото е необходимо, за да си свършат работата в Министерството на здравеопазването. Защото вината не е нито във фармацевтите, нито в лекарите - вината е в Министерството на здравеопазването".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КовидманЯк

    10 0 Отговор
    Въпросът е, че се налага геноцид и трябва да бъдат избити максимално голям брой хора, а не че някой иска да ви лекува или му пука за вас.Както по време на така наречената пандемия от Ковид.Избиване е целта!
  • 2 Ами като

    3 0 Отговор
    в министерството на здравеопазването всички са ПП такива ще са и резултатите им. Никакви.
  • 3 За протокола

    4 0 Отговор
    Отново левашко изпълнение на Парламента.
    Трябваше да се пуснат хартиените и електронните рецепти да работят едновременно за известен период докато се видят и изчистят проблемите и тогава да се мине изцяло към електронни.
    С такива събрани от кол и въже депутати, обаче, толкова!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.