Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 16:41 1 006 4

Илко Семерджиев: Здравната стратегия ще бъде върната от НС, защото тюрлюгювечът не е избистрен

  • илко семерджиев-
  • здравна стратегия-
  • върната-
  • народно събрание

"Основата на тази стратегия, която е внесена в НС, е онази, която беше върната в началото на годината. Не вярвам, че депутатите ще се примирят с подобно формално връщане на текстовете", обясни бившият здравен министър

Илко Семерджиев: Здравната стратегия ще бъде върната от НС, защото тюрлюгювечът не е избистрен - 1
Снимка: NovaNews

Според бившия здравен министър Илко Семерджиев Здравната стратегия ще бъде върната от НС, защото "тюрлюгювечът не е избистрен".

"Основата на тази стратегия, която е внесена в НС, е онази, която беше върната в началото на годината. Не вярвам, че депутатите ще се примирят с подобно формално връщане на текстовете", обясни той пред БНР. Най-отрицателното нещо в тази стратегия е, че въобще не се разглеждат проблемите и поуките от пандемията Covid-19, изказа мнението си експертът. Според него това трябва да бъде предмет на задълбочено разглеждане и вземане на мерки.

"За първата върната в началото на годината - нямам никакви колебания, че това е един недоносен документ, който въобще не прилича на стратегия. Но очаквах от тази на министър Хинков - малко по-различно да подходи. В тази стратегия отново не виждаме нито една таблица, нито една графика, нито една диаграма, нито една схема. Това е просто един текст, който не дава никаква представа откъде идваме, какво е състоянието в момента и къде искаме да отидем през 2030 г. Прогнозата ми не е добра", коментира Илко Семерджиев.

Според него за да се проследят процесите, тенденциите, да може да се постави реална "диагноза" и да вървим към визия за бъдещето, на нас ни трябват сравнителни таблици и диаграми. На нас ни трябват данни от поне 20 години назад, за да видим какво се е променило и какво се нуждаем да променяме, добави той в предаването "12+3".

По думите му документът показва тежка немарливост и формално отношение към такъв стратегически документ, който би трябвало да бъде основа за приемственост между различните правителства, които ще управляват до 2030 г.

"През 2021 г. капиталовите разходи в бюджета на здравното министерство бяха 74 млн. През 2022 г. паднаха на 55 млн. За тази година са планирани 32 млн. За каква приоритетност говорим в здравеопазването? Имаме почти 3 пъти намаление в капиталовите разходи през МЗ", отбеляза бившият здравен министър.

Предвиждаше се през 2024 г. да бъдат заделени 5,1% от БВП за здравеопазване, а сега виждаме, че е 4,9%, добави още той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 0 Отговор
    Документът се казва: "Как да ви набоцаме всичките"
  • 2 фалшиви електронни

    6 0 Отговор
    рецепти , липса на лекарства, липса на доктори , разправии между БЛС и аптекарския съюз . 40 процента си доплащаш , а средно пътеките са 3-4 дена . Стратегически сега така си работят .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ей този

    8 0 Отговор
    доктор въведе такава система, че хитрите доктори работят на няколко места, точат от здравната каса, и от пациентите. Не съм видяла семеен лекар да посети болен в къщи.