Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 16:31 2 470 3

Храните, които са толкова пристрастяващи, колкото и тежките наркотици

  • джънк фууд-
  • вредна храна-
  • мазнини-
  • въглехидрати-
  • пристрастяване-
  • наркотици

Защо най-вредните храни ни привличат най-много?

Храните, които са толкова пристрастяващи, колкото и тежките наркотици - 1
Снимка: Shutterstock

На много хора им е трудно да устоят на цял пакет чипс. Науката казва, че проблемът не е в човека, а в съдържанието на нездравословната храна. Експерти казват, че ултрапреработените храни са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.

Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни. Откритието идва като шок, разкривайки също, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.

„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в The BMJ, пише БГНЕС.

Един от авторите на изследването, Крис ван Тулекен, каза, че „ултрапреработените храни са пристрастяващи за много хора."

„Когато хората се пристрастят към храната, това почти винаги е ултрапреработена храна“, добави Тулекен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манипулиране

    2 1 Отговор
    Стига глупави сравнения и реклама на забранени вещества.
  • 2 Гошо тъпото

    0 0 Отговор
    Така си е и е редно всичко да е еднакво легално, въпреки,че от дрога не деградираш..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.