Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 12:15 1 549 7

Безалкохолната бира е развъдник на ешерихия коли и салмонела

  • безалкохолна бира-
  • бактерии-
  • ешерихия коли-
  • салмонела-
  • учени

Безалкохолната бира може да бъде много по-податлива на бактериален растеж от нискоалкохолната бира

Безалкохолната бира е развъдник на ешерихия коли и салмонела - 1
Снимка: Shutterstock

Скорошно научно изследване предполага, че безалкохолната бира може да бъде много по-податлива на бактериален растеж от нискоалкохолната бира.

Според заключенията от работата, на изследователите, публикувани в "Journal of Food Protection", съдържанието на алкохол и температурата на съхранение са най-важните детерминанти на бактериалния растеж, като безалкохолната бира е много по-податлива на микробен растеж от нискоалкохолната бира.

Учените изследват ефектите на антимикробните променливи, включително температури на съхранение, pH и концентрации на етанол, върху обичайните бактериални популации в ниско- и безалкохолна бира. Те инокулират безалкохолна бира с пет бактериални щама и след това наблюдават бактериалните популации за период от 63 дни.

Констатациите показват, че нискоалкохолните бири предотвратяват развитието на патогени, но безалкохолните бири го позволяват, пише "Фокус".

Нормалните алкохолни бири обикновено са "имунизирани" срещу хранителни патогени поради техните свойства и производство, включително етанол, хмел, ниско съдържание на захар и въглероден диоксид, също кипене, филтриране, охлаждане и съхранение на студено.

Но бирите с по-ниско от 3,5% ABV (алкохол по обем), с по-ниски концентрации на етанол, могат да бъдат податливи на бактериално замърсяване по време на производствения цикъл, като нараства загрижеността, че изследванията на хранителни патогени в момента са ограничени главно до традиционни бири с по-високо ABV и липса на данни за безалкохолни продукти.

Неотдавнашното проучване имаше за цел да запълни празнината чрез изследване на въздействието на концентрацията на етанол, температурата на съхранение и рН върху растежа на пет щама Escherichia coli (Eшерихия коли), Salmonella enterica (Салмонела ентерика) и Listeria monocytigenes (Листерия моноцитогенис) в ниско или без алкохолно съдържание бири.

Безалкохолните консервирани бири съдържат добавени E.coli и другите щамове и се съхраняват при 4 и 14°C в продължение на 63 дни. След това са взети периодични проби за тестване за растеж на патогени.

E. coli и S. enterica оцеляват в ниско- и безалкохолна бира при всички температури, рН и % ABV (алкохол по обем) в рамките на изследването, но се наблюдава, че L. monocytogenes е по-малко устойчив, като намалява след няколко дни. В допълнение, рН се свързва с понижения в тестваните щамове, но при условия на съхранение при 14°C, популациите на E. coli (Eшерихия коли) и S. еnterica (Салмонела ентерика) нарастват независимо от рН. Но L. monocytogenes доведе до по-дълбоко намаляване на популацията при по-високи температури.

В бирите с ниско съдържание на алкохол при 3,2% ABV всички микроби намаляват при 4°C, но при 14°C E. coli и S. enterica намаляват, но продължават през целия период от 63 дни.

Новината идва, когато правителството на Обединеното кралство в момента се консултира относно определението за "безалкохолно съдържание“ с потенциал за преместване на границата от 0,0% на 0,5% алкохолно съдържание.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имоди yм

    2 0 Отговор
    Върви с мезе "имоди yм" 😅🍺💩
  • 2 бай Бончо

    5 0 Отговор
    Българина си обича домашната ракийка , или пиеш или мажеш !
  • 3 Ъхъъ

    5 0 Отговор
    Дааа, ракията обаче лекува. За това след бира веднага 200 мл. Ракия
  • 4 УжасТ

    2 0 Отговор
    развъдник на ешерихия коли и салмонела
  • 5 Механик

    4 0 Отговор
    Безалкохолна бира е като суха вода. Еднакво нелепо.
    Изобщо, това което се продава в момента под етикет БИРА, не е никаква бира. Бирата се прави от ечемик,а това се прави от ГМО-царевица. И това не е всичко. Това което сега наричат бира се прави по технология различна от тази на бирата.
    Ако си мислите, че това е така само в БГ, значи много се лъжете. Дори и скъпите маркови бири са нещо друго, но не и бира.
    Единствената истинска бира, може да купите от някой "крафтър", както е модерно сега да ги наричат. Другия вариант е да си закупите оборудване и сам да станете крафтър.
  • 6 споко

    0 0 Отговор
    Никой не налива непастьоризирани напитки в бутилка.
  • 7 А алкохолната?

    0 1 Отговор
    Затова пийте преварена с билки!