Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 15:28 4 450 3

Продължителността на живота се определя от един орган. Не е сърцето

  • продължителност на живота-
  • органи-
  • сърце-
  • черен дроб

Функциите на черния дроб определят качеството и продължителността на живота ни, смята лекар

Продължителността на живота се определя от един орган. Не е сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Черният дроб е органът, от който зависи продължителността на живота на човека. На това любопитно мнение е ръководителят на отдела за лечение на наркомании в Националния медицински изследователски център по онкология и президент на Интердисциплинарното дружество на специалистите по чернодробни тумори Валери Бредер, пише zdrave.to.

Лекарят твърди, че дори сърцето играе по-малко значима роля в тялото, тъй като не изпълнява толкова сложни функции като черния дроб.

„Това е критичен орган, който, за съжаление, няма с какво да се замени. Това е уникална система, която отговаря за огромен брой функции в тялото. И нарушаването на всяка от тези функции може да бъде фатално за живота. Сърцето е проста помпа. То няма сложни функции като черния дроб“, отбеляза Бредър.

Функции на черния дроб

Първата важна функция на черния дроб е протеиновият синтез, сподели специалистът.

„Тоест в черния дроб се синтезират огромно количество биологично активни вещества, хормони и ензими. Например протеинът албумин, който е основният носител на маса полезни и вредни вещества в организма”, каза онкологът.

Втората функция е детоксикация. Именно черният дроб е отговорен за пречистването на тялото от токсините, които най-често попадат там през червата от външната среда.

„И тук е важно не само да се справяте с това, от което тялото не се нуждае, но и да научите какво е необходимо. Черният дроб е отговорен за синтеза на жлъчката, енергийните резерви на тялото и има много функции“, отбеляза Бредър.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    5 3 Отговор
    "Учените" нека да ми създадът човек. Не разбирате ли че за това и не само е способен само Господ
  • 2 Дробсърма

    5 0 Отговор
    Определя се от това дали ползвате телефона докато шофирате или докато пресичате.
  • 3 Умнокрасивата

    2 0 Отговор
    Сега да излезе един гинеколог и да каже кой, аджебба е най- важния орган. Сърцето е само помпа, дроба е филтър, а от това колко добре ползваш ... зависи как ще живееш