Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 10:58 1 535 10

Езикът може да покаже какво е здравословното ни състояние

  • здраве-
  • език-
  • състояние-
  • здравословно състояние-
  • диагноза-
  • симптоми-
  • признаци

Почти всеки проблем с вътрешните органи може да се разпознае по състоянието на езика

Езикът може да покаже какво е здравословното ни състояние - 1
Снимка: Shutterstock

Човешкото тяло е добре смазана машина и ако има някакъв проблем, веднага дава сигнал за това. Лошото е, че не винаги разпознаваме правилно признаците на дадено заболяване. Понякога те са "маскирани" или не им обръщаме внимание и е нужно време, преди да разберем, че нещо не е наред. С напредване на медицината обаче все повече лекарите стигат до заключения за здравето ни на базата на на пръв поглед неочаквани признаци, пише zdrave.to.

Така например според последните проучвания състоянието на езика е добър показател за цялостното здраве, като с помощта на изкуствен интелект и камера може с максимална точност да се диагностицират заболявания като диабет и анемия.

Методът за диагностика, използващ изкуствен интелект, е разработен от учени към Близкоизточния технически университет в Багдад, Ирак и Университета на Южна Австралия. Научното изследване, проведено от тях утвърждава използването на езика като начин за проследяване на здравето – идея, въведена в китайската традиционна медицина.

За разработването на този метод е използвана видеокамера и обширна база данни. Чрез видеокамерата се правят снимки на езиците на доброволци, страдащи от определени заболявания като диабет, анемия или бъбречна недостатъчност. След заснемането получените снимки са сравнени с база данни, състояща се от 9000 снимки. Изследванията определят здравното състояние, като използват най-вече цвета на езика.

Учените забелязват, че различните заболявания се отличават с различни оттенъци на пигментацията на езика – диабетиците най-често имат жълт цвят на езика.

При рак той може да се оцвети в лилаво, както и да се покрие с дебело, мазно покритие.

Инсултът може да се прояви с наситено-червен цвят.

С помощта на изкуствен интелект този метод за диагностика има над 90% точност.

Той предоставя и висока степен на удобство както за пациентите, така и за специалистите поради факта, че може да се осъществи и дистанционно, без скъпа апаратура – с помощта на камерата на смартфон или друго мобилно устройство.

При установяване на заболяването разработена система изпраща съобщения на телефона на пациентите, където им съобщава цвета на техния език, както и предполагаемото при тях заболяване. Предишни научни изследвания са установили успешността при диагностика на други заболявания като диабет и болест на щитовидната жлеза по езика.

Освен цвета на езика за определяне на здравето се наблюдават и самата му форма и дебелина. С това може да се определи наличието на проблеми с кръвообращението, храносмилането, както и на сърцето.

Неговата повърхност също може да бъде показател за някои проблеми със здравето. В някои случаи има издутини по повърхността му, които, макар и често безвредни, могат да представляват еруптивен лингвален папилит, който води до болки в езика и треска.

В някои случаи подутини в езика могат и да са сигнал за рак.

Когато езикът изглежда начупен, с множество вдлъбнатини по повърхността си, това в някои случаи е естествено негово развитие, получено с напредването на възрастта, но потенциално може и да е показател за синдром на Даун или псориазис.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Провидение

    3 0 Отговор
    Дори може да се позние какво е лапала снощи.

    Коментиран от #3

  • 2 Иронично

    2 0 Отговор
    Питали блонди, какъв орган има в устата?...
    Сега е празна, казала тя...той е на работа
  • 3 език

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Провидение":

    Защо пък чак снощи?
    Може да има добър апетит и сутрин.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дааа, като

    0 0 Отговор
    Се плъзне леко по главичката отдолу…

    Коментиран от #6

  • 6 голем

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа, като":

    Главичка?
    Гавище!
  • 7 Дедо пич

    4 0 Отговор
    На тия дето са направили ултра досадната реклама на Рафълс, "най-вълнуващия" картофен чипс и ми я набиват в очите и ушите на всяко видео на YouTube - да ви еba мyтката пайчинa!!!
  • 8 УНГ

    1 0 Отговор
    Вече освен на боб и на ръка, ще гледат и на език.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.