Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 18:47 1 239 7

Ползите от видеоигрите за децата и младежите

  • видеоигри-
  • деца-
  • ползи-
  • моторика-
  • мислене

Развиват фината моторика при малчуганите и критично мислене у подрастващите

Ползите от видеоигрите за децата и младежите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 3 милиарда души в света играят поне веднъж месечно видеоигри. Учени са установили, че видеоигрите могат да развият фината моторика при децата и критично мислене у младите хората. „Стратегическите игри могат да развият критичното мислене, други – наблюдателността, трети – уменията за работа в екип. Това са качества, на които в днешно време компаниите наблягат много, за да социализират и вдъхновяват служителите си“, казва преподавателят Евгений Тенев. Децата също помагат на индустрията да расте и да се развива.

„Гейм дизайнерите са в основата на видеоигрите, защото те измислят историята и детайлите, които обаче се разделят на много други подраздели.“, споделя Тенев. Concept и 3D артистите разработват героите и средата, аниматорите ги раздвижват, а програмистите задвижват самата игра. В едно студио има още много други роли като маркетинг, гейм тестъри, community мениджъри и други набиращи популярност професии, затова програмирането също има съществена роля в гейм индустрията. В последните години тя набира изключителна популярност и растеж, а в подкрепа на това твърдение участниците разкриха, че индустрията има 188 милиарда приходи, като в сравнение на това, музикалната и филмовата – едва 30 милиарда на година.

„Навлизането на изкуствения интелект улеснява значително работата на гейм дизайнерите“, коментира съсобственик на инди студиото. AI все още не е толкова прецизно приложим в програмирането, но е непредвидимо и уникално изобретение, което е надминало човешките възможности и ако го използваме правилно, може да ни помогне много за в бъдеще. Все пак той не би могъл да замести човека, а по-скоро ще промени някои отдели на работното място.

„Трябва да се направи реформа в образованието, за да бъде релевантно на индустрията. В гейм компаниите много по-важни са знанията, отколкото образователната степен“, споделя Ана Иванова, преподавател по Компютърна графика. Според нея полезни места за придобиване на умения са академиите, които дават практически насоки.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокересата удари дъното

    2 2 Отговор
    и заСмука тиня
  • 2 Милен

    5 5 Отговор
    Съгласен съм по-добре е децата да играят видеоигри, вместо да гледат малоумни клипчета в тик ток и ютуб.
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Видеоигрите не развиват никаква моторика, даже напротив. Закърняват всякакви мускули в тялото. Организмът се усяда и скапва постепено. Зрението страда. Мозъкът се канализира в една единствена посока, от която няма практическа полза, но пък има вреди в живота. Когнитивните способности закърняват и децата трудно съобразяват. Не рекламирайте злото, погубващо децата на България!
  • 4 Взеха да облъчват сериозно децата

    1 0 Отговор
    Развивали финна моторика.. Кое развива фината моторика по добре, рисуването или игрите с джойстик или копчета? Кое развива повече критичното мислене, четенето на книги или играенето на игри? Как аджеба ще пресъздадеш в дълбочина чувствата, които са породили действията на един треторазряден герой в една игра..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.