Last news in Fakti

3 Януари, 2024 23:45 1 550 14

Каква е причината за махмурлука и как да се отървем от него?

  • алкохол-
  • махмурлук-
  • алкохолизъм-
  • пиене-
  • гадене-
  • главоболие-
  • умора

Болки в главата, отпадналост, гадене - почти всеки, който е консумирал алкохол, знае колко неприятни може да са ефектите от него на следващия ден

Каква е причината за махмурлука и как да се отървем от него? - 1
Снимка: Shutterstock

Учителят ни по биология веднъж ни каза: "Човек не си купува бира, а я наема." Освен това се плаща допълнителна такса за наема - и тази такса е махмурлукът.

Но по какъв начин всъщност алкохолът влияе върху тялото и мозъка ни? И доколко изобщо разбираме махмурлука? Дори и учените не са сигурни какво точно се случва с организма ни. Но всеки, който някога е пил, знае какви мъки могат да настъпят на следващия ден.

В празничния период много от нас ще празнуват с по едно питие. Или пък с две. А може би дори с три. Има ли как на сутринта да се събудим и да не усещаме никакви последици?

Химията на махмурлука

Алкохолът се метаболизира в черния дроб на човек с помощта на ензима алкохолдехидрогеназа. При разграждането на етанола се образува ацеталдехид - вещество, от което организмът трябва да се отърве, преди да е започнало да причинява сериозни увреждания.

Проучванията показват, че симптомите на махмурлука достигат своя връх в момента, в който целият алкохол вече се е превърнал в ацеталдехид. Точно тогава съдържанието на алкохол в кръвта ни се е връща към нулата.

Но не единствено алкохолът допринася за появата на махмурлук. Други съединения в алкохолните напитки като конгенери и сулфити, особено разпространени в по-тъмните питиета като червените вина и уискито, също играят роля за това.

Най-разпространените симптоми и какво ги причинява

Алкохолът влияе върху множество системи в организма, с което се обясняват и многобройните му симптоми. Ето какво знаем дотук:

Дехидратацията - алкохолът е диуретик. Това означава, че той увеличава уринирането. Алкохолът потиска и освобождаването на вазопресин - хормона, който изпраща сигнали на бъбреците да задържат течности. Загубата на течности води до лека дехидратация, която допринася за главоболието и умората.

Главоболието - това е основната характеристика на махмурлука. Една от причините за появата му е леката дехидратация, причинена от незначително свиване на мозъка заради загубата на вода. Това свиване отдръпва мозъка от черепа, което причинява болка. Но алкохолът разширява и съдовете, което означава, че може да предизвика мигренни пристъпи при хора, склонни към такива.

Гаденето - алкохолът дразни стомаха и увеличава отделянето на стомашна киселина. Това води до гадене и стомашно разстройство.

Умората - в комбинация с късните часове, приемът на алкохол води до фрагментиран и нарушен сън. На следващия ден човек е уморен и раздразнителен. Алкохолът засилва възпалителните процеси в тялото, които са в резултат от опитите на имунната система да изчисти вредните вещества. Това допринася за цялостното неразположение, което може да почувствате при махмурлук - сякаш сте болни.

По-тежкият махмурлук може да има генетични причини

Очевидно е, че колкото повече алкохол приемате, толкова по-лош е и махмурлукът впоследствие. Но не е толкова просто. Преживяванията на хората, попаднали в плен на махмурлука, могат да се различават сериозно. При някои хора той се проявява по-тежко, при това дори при приемане на малки количества алкохол. Една от възможните причини е генетична. Проучвания показват, че при много хора метаболизирането на алкохола в черния дроб е по-неефективно.

Два ензима са отговорни за разграждането на етанола - алкохолдехидрогеназа и алдехиддехидрогеназа. Около 45% от тежестта на махмурлука всъщност се дължи на генетични вариации, свързани с тези ензими. Подобни вариации, които водят до повишена чувствителност по отношение на алкохола и махмурлука, са често срещани при хората от азиатски произход.

От друга страна, между 10 и 20% от потребителите на алкохол са изкарали генетичен късмет и съобщават, че нямат махмурлук, дори и след консумация на сериозни количества спиртни напитки. Те или са по-добри в това да се преструват, или черните им дробове са по-ефективни в разграждането на алкохола.

Ходене до тоалетната и други "научни" методи за лечение

Съществува ли научно доказан лек за махмурлука? Лоша новина: отговорът е отрицателен.

Има, разбира се, много народни лекове, в това число сурови яйца, кафе, секс или изотонични напитки. Нито един от тях обаче не представлява достатъчно добър лек за махмурлука. Всичко, което те правят, е да възстановят загубените хранителни вещества, течности и ендорфини. Но не могат да доведат до изчезването на махмурлука.

Проучване е установило, че ефективен начин за по-бързото възстановяване е ходенето до тоалетна по голяма нужда. Причина за това е, че етанолът остава около стомаха и червата дълго време след консумацията на алкохол. Оттам той продължава да се абсорбира в човешкия кръвен поток.

Червата абсорбират етанола по-бързо, отколкото черният дроб може да го метаболизира. Това прави ходенето по голяма нужда ефективен начин за изхвърляне на онзи етанол от червата, който все още не е бил абсорбиран в кръвта. Според това проучване едно или две посещения на тоалетната са ефективен начин за облекчение на симптомите на махмурлука, както и за намаляване на риска от увреждане на черния дроб.

Разбира се, най-добрият начин за предотвратяване на махмурлука е да си легнете рано и да избягвате консумацията на алкохол.

Автор: Фредерик Швалер


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ху Щ

    3 2 Отговор
    Алкохолът в вреден само в големи количества и ако е менте.
  • 2 Българин

    7 4 Отговор
    Прекъсването в пиенето води до махмурлук! За това се препоръчва, човек винаги да е на 2-3 ракии.

    Коментиран от #8

  • 3 Мъжа на урсула

    6 1 Отговор
    3 спанета, 3 ср@нЬета и зелев сок
  • 4 ИмеИве

    1 1 Отговор
    Сериозна е темата и - впрочем - напълно сериозно - първо - всеки гражданин държи постоянно краката си в поза - "мирно".

    Не се позволява и най-малкото отклонение - особено и изобщо. Вечерно време се гледат сериали по телевизията, лега се в 22-00 часа.

    Не се позволява вражеска литература, която да уврежда главния и средният мозъци.

    Мислите са насочени само към общото благоденствие и - хармонията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да го

    2 1 Отговор
    дуфате.
  • 7 Пръцко

    2 4 Отговор
    Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес 😀👍 - приписва се на Михаил Булгаков (умен мъж) 😊
  • 8 Tи си гений

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Евалла!
  • 9 Значи:

    3 2 Отговор
    Първо-пия много.
    Пия от сутринта.
    Пия на обяд.
    Пия много вечерта.
    Цял ден съм на градус.
    Иначе няма.да мога да издържа стреса, да съм главен мениджър, на регионално ниво в международна компания. Когато прекаля вечер, на сутринта удрям 3 големи Джеймсъна и две двойни кафета и съм пушка!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 И аз съм на твоя хал.

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Значи:":

    Обаче не си натоварвам толкова черния дроб.
    Пия само на обед и вечер, обаче замезвам с хубав материал вНосно. Ако схващаш!
  • 11 УдоМача

    5 0 Отговор
    Причината за махмурлука е алкохолът. За да нямате махмурлук, не пийте алкохол. Толкова е просто!

    Коментиран от #14

  • 12 За да намалите махмурлука

    2 0 Отговор
    Ако сте изпили повечко алкохол един от начините е да го повърнете. Знам кякои ще кажат, че е престъпление и неуважение към питието, но ако се налага - това е един много ефекасен способ. И най-естествения при всякакъв вид натравяния. Алкохола е протоплазмена отрова - да се знае и да не се забравя!
  • 13 Нема да е за дълго

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Значи:":

    Разбирай го както желаеш.
  • 14 дядо поп

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "УдоМача":

    Който не пие , или е болен , или долен!