Last news in Fakti

18 Януари, 2024 17:17 2 646 51

Срещу нова пандемия! ЕС подготвя нов договор за ваксини срещу COVID-19

  • модерна-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европейски съюз

Евросъюзът организира търг за близо 150 милиона дози иРНК анти-COVID ваксини, актуализирани до доминиращия вариант, в ход, който се очаква да доведе до нов договор с компанията Moderna

Срещу нова пандемия! ЕС подготвя нов договор за ваксини срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки противоречията Европейският съюз не се отказва от ваксинацията срещу COVID-19, пише "Политико".

Съюзът организира търг за близо 150 милиона дози иРНК анти-COVID ваксини, актуализирани до доминиращия вариант, в ход, който се очаква да доведе до нов договор с компанията Moderna.

Тъй като заплахата от пандемията намаля и хората избраха да пропуснат своите бустери, държавите не успяха да изразходват своите COVID ваксини достатъчно бързо. От миналата година най-малко 215 милиона дози с изтекъл срок на годност са били изхвърлени с приблизителна цена за данъкоплатеца от 4 милиарда евро, както разкри "Политико".

Междувременно в Унгария и Полша Pfizer води дела, след като страните спряха да плащат своя дял от сметката за ваксина, заявявайки, че не се нуждаят от повече дози.

Тази сметка е част от огромен договор от около 1,1 милиарда дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, подписан от ЕС през 2021 г., който оттогава е подложен на интензивно наблюдение за личната роля, която Урсула фон дер Лайен може да е изиграла в преговорите. Договорът вече е предоговорен за забавяне и разпределяне на доставките до 2026 г., за да отговори по-добре на по-ниските изисквания на страните.

Въпреки това, този договор оставя само една опция за ваксина. Останалите ваксини на Moderna, Novavax и други или са с изтекъл срок на годност, или всички дози са доставени.

Европейската комисия беше подложена на критики от страна на лидери в областта на общественото здравеопазване, че трябва да гарантира, че има повече от една ваксина, достъпна за държавите, за да предложи избор на хората, но също така и за разпределяне на риска в случай на бъдещи заплахи по веригата на доставки.

Освен това имунизациите срещу COVID-19 не спират. Вирусът все още съществува, мутира и причинява болести и смъртни случаи, а ежегодните ваксинации срещу COVID-19 за по-възрастни и уязвими хора вероятно ще бъдат стратегия за обществено здраве за години напред.

Последният търг е за "приблизително" 146 милиона дози за 24 месеца и може да бъде подновен два пъти за 12 месеца.

Окончателният брой дози не е ясен, тъй като това е споразумение за съвместна поръчка. Това означава, че без значение кой спечели търга, няма да има задължение за страните да купуват дозите, които са поискали. Това дава повече правомощия на страните при избора дали действително се нуждаят от повече ваксини или не.

Въпреки това 18 държави от ЕС са се включили, плюс Норвегия и Република Северна Македония, демонстрирайки силен интерес за още една ваксина срещу COVID-19. Търгът се ръководи от Органа на ЕС за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA).

И докато в момента има два производителя на иРНК анти-COVID ваксини, Pfizer/BioNTech продължават да са обвързани с дългосрочния си договор, така че е вероятно този нов търг да отиде при Moderna.

Moderna потвърди пред "Политико", че възнамерява да кандидатства, като добави, че тази сделка "ще позволи на държавите-членки да осигурят достъп до диверсифицирано портфолио от базирани на иРНК ваксини срещу COVID-19 през 2024 г. и след това".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    57 5 Отговор
    Ганчо ще му се даде още една възможност да се боцне. Като поправителна сесия го приемайте.

    Коментиран от #11, #40

  • 2 Урсула фон дер Келепир

    78 1 Отговор
    Ами руския чер хайвер поскъпна и ще врътна нова далаверка с ваксинките!
  • 3 ХАХАХА

    108 1 Отговор
    И как ще накарат хората са се ваксинират или на неваксинираните ще им забранят да работят, да пазаруват ,възрастните да си получават пенсиите . Ами то ще е по добре в Северна Корея отколкото в супер демокрацията! Мизерници нагли ,не знам защо се забраняват обидите по такива пасмина!

    Коментиран от #5, #16

  • 4 Некой си

    110 0 Отговор
    С тия боклуци нито съм се бол,нито имам намерение.Сумати народ измря от инфаркти и инсулти.Познавам хора които загубиха слуха си,други зрението си, трети полудяха.Мерси !
  • 5 честен ционист

    5 39 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    В комуната Историческия парк може да си ратай и без ваксина.
  • 6 Туман

    92 0 Отговор
    И това на фона на буквално милиони избити от тези отрови, ние вярно живеем в симулация, нямам друго обяснение за този кошмар!!
  • 7 Доктор

    79 0 Отговор
    Изроди.
  • 8 Антон Фаучев

    72 1 Отговор
    Ако тия ваксини са “сейф енд ефектив” като предните заставам на страната на Путин.
  • 9 Споко

    77 1 Отговор
    Путин ще оправи и тази пандемия
  • 10 Бмх

    65 0 Отговор
    Къде сте ваксари, да се изходите по въпроса? Виждате ли отгоре?

    Коментиран от #13

  • 11 Петил Кирков

    86 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Един път вкусил плода на разума българинът няма да се прецака пак.

    Сигурно 80% от населението пазбраха, че Ковидът е измислица. Какво остава за ваксините срещу него.

    А и каква е тая болест, която руснаците прекратиха за един ден с танкове?

    Коментиран от #20

  • 12 бобо

    85 0 Отговор
    Какво разхищение - изхвърлят се ваксини за милиони, договарят се нови, може би за милиарди! И никой не носи отговорност!

    Коментиран от #17

  • 13 Ахаха Хахаха

    45 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бмх":

    Яко. Много яко!

    Но е тъжно. Истината е толкова страшна, че остава да се засмеем за миг.
  • 14 Любопитко

    61 1 Отговор
    ?! Къде направихте новата лаборатория за пландемии!?

    Коментиран от #21, #28

  • 15 пешо

    60 0 Отговор
    да си ги бий акушерката
  • 16 ЕВРОНЮЗ

    49 2 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    За съжаление обмислят да се създадат отряди като жандармерийски съединения които ще ходят по домовете. Помниш ли в Израел как беше.

    Коментиран от #25

  • 17 До Цент Кунчо

    18 13 Отговор

    До коментар #12 от "бобо":

    Ньма разхищение на ваксини. Това беше физиологичен разтвор (вода и сол). Просто на някои им уцелиха капиляри и им стаха съсиреци заради бързото инжектиране.

    Пари за водичка. Шишенцата ще ги ползват отново, хахах. Само ще ги ребрандират с нова лепенка. Това няма срок на годност - водичката не се разваля.

    Коментиран от #51

  • 18 хи хи

    50 0 Отговор
    Заявките намаляват, щото вакс-зомбитата намаляват след всеки бустер. хи хи хи
  • 19 Ми що да не?

    60 0 Отговор
    Кьовеши е пас. Фон дер л@йн е на свобода и никой не й търси отговорност. Никой не понесе отговорност за пЛандемията, за домашния арест на половината свят, за маските, за протоколите за лечение, за последиците от ваксинацията, за икономическите загуби... Ковидарите, които плашиха хората от тв. студиата "минаха метър". Що и други да не си "топнат човките"? Просто бизнес, нищо лично.
  • 20 честен ционист

    0 22 Отговор

    До коментар #11 от "Петил Кирков":

    Ще ти постна един цитат "Медицинское обслуживание военнослужащих является приоритетом для государства. В соответствии с Постановлением Главного санитарного врача Минобороны России от 18 июня 2021 года № 129 обязательная иммунизация распространяется на все категории военнослужащих, в том числе призванных по мобилизации. "

    Коментиран от #29

  • 21 Ген. Муфтаджийски

    38 0 Отговор

    До коментар #14 от "Любопитко":

    Преместиха тестови центрове от Украйна във ВМА и Центъра по паразитни болести срещу Централния затвор. Голям ремонт им направиха. Едните тестват на нашите войници, другите на затворници. Различни са нещата - на войниците са заразите човек-човек, а на затворниците са преносими от паразити.

    Обаче хората там ги саботират нещата, спокойно.
  • 22 Зеле

    35 0 Отговор
    Пикамви на ваксините.....
  • 23 Бустериран бройлер

    42 0 Отговор
    Тамън двама души знам с бустерацио и вече два месеца влачат болести и не могат се оправят. Пишат че ежегодните бустерации за пенционерите, щяло да им бъде стратегия. Ами напишете си го както баш си е - нашата стратегия е радикална пенсионна реформа. Ама няма, щото тогава бройлерите ще се изплащат
  • 24 Механик

    44 0 Отговор
    Е, господа и другари?!?! Как ви се струват "конспиративните теории" от тоя ъгъл?
    Май се оказа, че никак не са конспиративни и никак не са теории, ами са си съвсем реални стратегии, а ?
    Аз ви препоръчам да гледате телевизия, да слушате радио и да се бустеризирате яко, щото "ще се мре-яко ще се мре"/
  • 25 ХАХАХА

    36 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЕВРОНЮЗ":

    А може и дзезди да ни раздават на неваксинираните, готови за отстрел да сме ! ХАХАХА на ви банани ,на ви дънки ,на ви кореком и свобода на волеизявленията.! ХАХАХА.
  • 26 Аз съм Батман

    31 0 Отговор
    Един колега се побърка сред ваксина. Хвана някаква хронична параноя от всичко. Спря да ходи и напусна.

    Преди това изкара 4 броя ковид, но от нето един не вдигна температура. Лежа в св. Анна и му ходихме на свиждане - беше си наред. После сложи от всички ваксини май. Не искаше да го кара отново, но нещо не му се получи планът.
  • 27 Тахумба

    35 0 Отговор
    Страшно нещо е психозата. Тия, които ручаха жабетата ни наричаха антиваксъри. Сега да видим какви ще ги дъвчат и какво ще правят!?
  • 28 Бог да ни пази

    30 0 Отговор

    До коментар #14 от "Любопитко":

    Има слухове и се говори за ВМА София. А колко е вярно само малцина знаят, но знам, че във всеки слух си има и малка доза истина така, че ...
  • 29 Ционистичен сатанист

    27 0 Отговор

    До коментар #20 от "честен ционист":

    То това го има сигурно и у нас от 100 години.

    Статията е за Ковид.
    Даже не знаеш, че това е измислена болест, която СЗО твърдеше, че е нова. Че вирусът е уникален и няма нищо общо с нищо досега. Новият фантастичен вирус минаваше през всички органи и междуорганни мембрани според Радка Аргирова. Шеташе в мозъка като миксер.
  • 30 Няма да се ваксам и това е

    29 1 Отговор
    Явно ваксаните бройлери драстично се преселиха в един по-добър свят и сега се опитват да намерят нови жертви, ама хората започнаха да се усещат.

    Коментиран от #32

  • 31 нннн

    38 0 Отговор
    Задача: Досега съм се ваксинирал с 0 ваксини против Ковид. Тази и другата година пак ще се ваксинирам с 0. Колко ваксини са ми нужни и кой ще ги плаща?

    Коментиран от #33

  • 32 честен ционист

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "Няма да се ваксам и това е":

    Никой не хаби ваксини за прифронтоваци.

    Коментиран от #43

  • 33 Сурула Офн Ред Лайнер

    22 0 Отговор

    До коментар #31 от "нннн":

    Всеки влязъл на територията на Евросъюза трябва да плати по 3 ваксини, пък ако ще да му ги изцъркат в мивката !

    Цената е тайна. Парите за реклама са по отделно перо.
  • 34 сан себестиан

    26 1 Отговор
    Вече не, даже и Господ да слезе отгоре -----никога не бих си направил ваксина . На 5 -тия месец след втора ваксина едва не починах и сега имам много болести които преди не съм имал болести които никога не съм имал . В доклада на Pfizer ( Пфайзер) техните специалисти направили исследования върхu пациентите влиянието на ваксината и има около 3 .000 хиляди страници --има го в интернета - там те написали подробно какви са последствия има и как влияе върху много от болестите. ( казвам го за многознаещите вместо да напишете глупости по добре влезте и прочетете подробно е описано )
  • 35 Няма да се ваксам и това е

    19 0 Отговор
    Първо ако считаш, че това е ваксина значи, че си изключително заблуден индивид, което е само твой проблем. Второ прифронтовак можеш да си ти аз няма пръста да си мръдна за крадците на тази вече 35 години опоскана държава. А който ми даде нещо в ръцете първо него ще изпратя на онзи свят.
  • 36 Икономист

    25 0 Отговор
    "Междувременно в Унгария и Полша Pfizer води дела, след като страните спряха да плащат своя дял от сметката за ваксина, заявявайки, че не се нуждаят от повече дози"

    Какви лоши хора бе не искат да си плащат рекета към господарите - те напълниха гушката на Урсулка да сключи договор с тях без да пита държавите от ЕС за "скромната" сума от 21 милиарда евро пък някакви си държави от източна Европа не искали да си плащат - не може така. Все пак господарите са закъсали малко финансово и трябва да им се помогне.
  • 37 Чилингира

    14 0 Отговор
    Ако някой още вярва в ковида, нека хвърли едно око на последното предаване на Коритаров!
  • 38 Кога

    8 0 Отговор
    започва пръскането?

    Коментиран от #39

  • 39 Пеинт бол

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Кога":

    Не е спирало.
  • 40 КовидманЯк

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ти слагай маската, ръкавиците, очилата върви се ваксинирай, бустериран, колкото си искаш.Ако искаш и по 10 ваксини и 10 бустера си слагай на ден, само остави другите хора на мира и да си гледат работата.
  • 41 Рук

    6 0 Отговор
    Това е долна измама

    Коментиран от #48

  • 42 Рук

    3 0 Отговор
    Това е долна измама
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тон

    5 0 Отговор
    Медикамента отприщва много болести!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Много

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "До Цент Кунчо":

    си оптимист. Въобще не е водичка, а чиста отрова с многоспектърно действие. От такава "водичка" си замина мой приятел. Няколко месеца след ІІ-та доза на модерна, се разболя от рак и след около година си замина.