Last news in Fakti

20 Януари, 2024 06:55 909 9

Петър Галев: В здравеопазването може да се окажем с елит и маргинали

  • петър галев-
  • здравеопазване

Това ще стане, ако браншът не се реформира, смята изпълнителният директор на CredoWeb

Петър Галев: В здравеопазването може да се окажем с елит и маргинали - 1
Снимка: БГНЕС

Без реформи в здравеопазването ще има елит, който може да се лекува и маргинали без достъп до лекари.

Това каза пред Радио "Фокус“ изпълнителният директор на CredoWeb и здравен журналист Петър Галев.

Като основен проблем на здравната система в България журналистът изведе липсата на работещи в системата – и лекари, и медицински сестри. Проблемът според него е много голям, като той не се отнася само за България, но и за повечето страни в света – има едно оттегляне от медицината по причина, че това е бавна и трудна кариера. "Вече загубихме здравните работници със средно образование – фелдшерите, медицински техници и всякакви други.“

Според него липсата като кадри в здравната система ще продължават да се задълбочава, като това може да доведе до тотален дефицит и до това тясна привилегирована група от българското общество да реално здравеопазване, а другата група да се марганизира още повече.

"Ние сме една от малкото привилегировани и луксозни държави, където със Спешната помощ идва лекар. Това е останало от съветската система. Почти никъде по света в линейките пътуват парамедици – новото название на фелдшера, млади момчета и момичета, които са много стриктно обучени за поставяне на първоначална диагноза, за овладяване на животозастрашаващи състояния,“ обясни още здравният журналист.

Неговото предложение за разрешаване на част от проблема е промяна на отношението към здравните работници, да не се създават допълнителни фрустрации. "Трябва да престанем за всяко нещо да мрънкаме, посещавайки здравните заведения, защото това са едни претоварени, преуморени хора с изключително тежка професия, и това е, с което разполагаме, не трябва ние да ги досъсипваме.“ Като втори много важен пункт Петър Галев изведе грижата и отговорността за себе си – "всеки от нас трябва да обръща повече внимание на здравния си статус, като навреме и редовно ходи на профилактични прегледи.“

Добре е медицинското обучение да стане модулно, смята още Петър Галев, като един примерно парамедик може да надгражда образованието си и за стане и лекар след необходимите години обучение, изкарвайки определените модули през кариерата си постепенно. Друго важно нещо, което трябва да се промени у нас според него, е по-бързото навлизане в практическата част от медицината: "Много е високо българското медицинско образование и много се ценят българските лекари заради теоретичните си познания. Не така стои въпросът с практическата част на обучението, като това ще трябва да се промени по-бързо да се навлиза в практическите познания.“

"Промените за съжаление минават през непопулярни реформи и мерки, които политиците, бидейки за кратко нямат време и желание да го мислят и с опасяват, че това ще им навреди на следващите избори,“ отбеляза още изпълнителният директор на CredoWeb и здравен журналист Петър Галев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опала

    0 1 Отговор
    Още в първото изречение има грешка! Изпусната е запетая.
  • 2 Защо

    8 3 Отговор
    Народ който нарича инженера инжинерчето,лекаря докторчето и учителя даскалчето и се радва когато сиганите ги нападат нищо добро не го чака.Това е върха на тростотията и за нея ще си плаща скъпо като слугува на други народи и умира рано.Държяви с такава маса от население не оцеляват в 21 век.Просто изчезват без войни.
  • 3 6-1

    9 0 Отговор
    Неизбежно и почти вече случило се.
    Малко спомени са останали, че народа беше мотивиран да иска демокрация основно раздразнен от привилегиите на номенклатурата, в коите достъпът до Правителствена болница беше много изтъкван факт.
    Е, качиха ни всички на пързалката за да сигнем до тук в условията на реално неконтролиран пазар в абсолютно всичко.
    ... А в друга статия днес сигурно ще се дъвче демографския проблем, в трета - нуждите на армията от повече защитници на държавата (или на елита и неговите интереси?), в четвърта - как да се допусната повече имигранти за да покрият липсата на работна ръка за същия елит ...
    А този елит май отдавна мрази народа си, че му пречи да има живот като във Флорида например ...
  • 4 Име

    2 0 Отговор
    Навремето и - при Цар Борис Трети - имаше участъкови доктори - скромни хора, които да подкрепят с каквото трябва работата.

    То - радостта на лекарите - трябва да е - да няма болести.

    Коментиран от #5

  • 5 6-2

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Така е в идеалните мечти за всяка професия.
    И полицаите сигурно искат да няма престъпници.
    Въобще, ако може да имаш добре платена работа или бизнес без много работа.
    Докато се усети заплахата от липсата от необходимост и евентална загуба на доходи и печалби.
    Затова чистата пазарна икономика на базата на конкуренция е подменена с икономика на зивисимостите.
    А там вече - и лобизъм, и корупция ...
  • 6 Красимир Петров

    1 0 Отговор
    Поредният открил топлата вода
  • 7 нерегистриран

    2 0 Отговор
    Не, елит И маргинали, а елит ОТ маргинали!
  • 8 Реалист1

    7 2 Отговор
    София е с най-много болници на човек от населението, а по празниците нямаше дежурен кабинет за преглед.
    При соца здравеопазването беше по-добре.
    Да се отделят частните болници от Здравната каса за да има средства за обикновените лекари и да не се краде безобразно.
  • 9 Петър Галев!! Докато Държавните и

    0 0 Отговор
    Общински Болници са търговски дружества, Здравеопазването ще се Срива все повече!! Частните, Болници на Белата Мафия и Фарма мафията стават все по Богати, за сметка на Болниците за Простосмъртни!! ГАЛЕВ, НИЩО НЕ СПОМЕНАВАШ ЗА ТЕЗИ ФАКТОТРИ В здравоопазването?? Не знаеш, че съществуват??