Last news in Fakti

21 Януари, 2024 20:31 3 751 13

Вечните храни, които нямат срок на годност

  • вечни храни-
  • срок на годност-
  • краен срок-
  • трайност-
  • храни-
  • храна

Тези храни са "вечни", на теория те няма как да се развалят

Вечните храни, които нямат срок на годност - 1
Снимка: Shutterstock

Почти всички храни имат определен срок на годност, но има и някои изключения. За тези няколко продукта може да се каже, че практически са с „безкраен“ срок на годност и могат да се съхраняват с години при подходящи условия. Диетолози и готвачи са категорични, че без значение колко време е минало може да ги консумирате без никакво притеснение. Става въпрос за четири продукта.

Освен това, че са „вечни“ храни е важно да се отбележи, че са и доста вкусни, пълни с хранителни вещества и полезни за нас. Някои от тях ние използваме ежедневно.

Ето кои са четирите храни с „безкраен“ срок на годност:

Пчелен мед

Медът съдържа ниско съдържание на влага и висока концентрация на захари, които създават необитаеми условия за микроорганизмите. Освен това някои видове мед също имат естествени антимикробни свойства, които подобряват неговата дълготрайност, пише jenata.blitz.bg.

Добре опакован и съхраняван във влагоустойчив контейнер, продуктът може да запази свойствата и вкуса си в продължение на няколко години или дори десетилетия. Най-старият открит мед е открит в древноегипетски гроб, на хиляди години е и все още има своите полезни свойства и вкус.

Сол

Солта е химическо вещество, което само по себе си е много стабилно и не се разлага с времето. Въпреки това, когато съхранявате суха сол, е важно да избягвате влагата, тъй като водата може да накара солта да образува бучки или да се разтвори.

Правилното съхранение на солта в внимателно затворени опаковки, защитени от влага, позволява запазването на свойствата ѝ за неопределено време.

Зърнени и бобови растения

Също така си струва да се споменат зърнените култури като ориз и пшеница и бобовите растения като боб и грах. При определени условия те могат да се съхраняват дълго време без значителна загуба на качество или хранителни вещества.

Това се дължи и на факта, че имат много ниско съдържание на влага и в резултат на това не създават враждебна среда за развитието на микроорганизми. Срокът им на годност може да бъде удължен чрез правилно опаковане и съхранение на хладно и сухо място.

Подправки

Някои храни с „безкраен“ срок на годност също могат да се дължат на обработката и консервирането им. Например някои видове сушени подправки и билки имат много дълъг срок на годност поради ниското си съдържание на влага, високата концентрация на ароматни масла и антимикробни свойства.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    9 2 Отговор
    Захарта на кристали е също така е вечна при правилно съхранение .
  • 2 Глупости

    8 4 Отговор
    В БГ се препакетират всички храни с изтекъл срок на годност и се предлагат на населението срещу пари.
    Та,колко милиона българи останаха да се мъчат ?Преди 34 години бяха 9 милиона ,а сега са 6 или 5 ,дреме ми
  • 3 Физиотерапевт

    16 2 Отговор
    Медът има десетки химични,биологични и физични показатели,които намаляват всяка година.Най-вече това се отнася за ензимното му съдържание.Пресният мед "пари",загрява гърлото именно поради това.Лично за мен като пчелар,след 3-тата год меда е само сладко.А ако е на открито(витрина,или сергия)от ултравиолетовата светлина на слънцето още след 8-мия мес.
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    8 7 Отговор
    Вечните храни, които нямат срок на годност:


    ВИНО И РАКИЯ !!
  • 5 Помак

    11 2 Отговор
    За зърнените и бобовите не е вярно , ьа другите да
  • 6 Хохо Бохо

    5 5 Отговор
    Солта не е храна...
  • 7 Боро

    4 9 Отговор
    Хайде, пак "експерт" с купен диплом. Какво означава съхранение при подходящи условия? Температура -215 С, налягане 0, светлина 0, всякакви електромагнитни емисии също 0... Тогава свинската пържола ще има трайност поне 10 хиляди години. От всичко изброено, само солта има вечна трайност. Справка - океанската (морската) вода. За последния милиард години не се е променила. А това за меда е абсолютна глупост, всеки може да го провери.
  • 8 Консерва

    1 2 Отговор
    Лиофилизираните храни.
  • 9 Диди

    15 2 Отговор
    Ееее и ракията и тя е много трайна
  • 10 шааа

    18 2 Отговор
    Бе не знам, на солта вкъщи има срок на годност.

    Най-дълготрайни са картофките на МакДоналдс ... ама не съм сигурен те към храната ли спадат или към битовата химия.
  • 11 А сухарите?

    4 2 Отговор
    Те към кое спадат? Сушеното месо? Макароните? Сушените плодове? Сушените зеленчуци на слънце, сушените гъби? Пушените сирена и шашкавали?
    Всички производни техни продукти?
  • 12 Ше ме прощаваш, ама...

    3 1 Отговор
    Ше ме прощаваш, ама солта и подправките не са храна. Бобът мушасва на общо основание, така че 3/4 от статията ти е фейк.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.