Last news in Fakti

24 Януари, 2024 11:56 1 974 7

Най-ефективните естествени средства при запушен нос

  • запушен нос-
  • природен лек-
  • натурални лекове-
  • натурални средства-
  • отпушване-
  • билки

При правилното изпълнение на тези натурални лечения на запушения нос няма странични ефекти

Най-ефективните естествени средства при запушен нос  - 1
Снимка: Shutterstock

Запушеният нос може да създаде истинско неудобство, което затруднява дишането, съня и ежедневните дейности. Макар че лекарствата, продавани без рецепта, могат да осигурят временно облекчение, много хора търсят естествени алтернативи за облекчаване на проблема.

В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните естествени начини за справяне със запушения нос, като ви предоставим седем възможности, които са щадящи, лесно достъпни и без странични ефекти.

Естествени средства

1. Инхалация с водна пара

Едно от най-старите и надеждни средства за лечение на запушен нос е инхалацията с пара. Този метод помага за разхлабване на слузта, намаляване на задръстването и успокояване на раздразнените носни пътища. За да опитате това у дома, просто кипнете вода и се наведете над тенджерата, като покриете главата си с кърпа, за да уловите парата. Вдишвайте дълбоко в продължение на 5-10 минути. Добавянето на няколко капки масло от евкалипт или мента към горещата вода може да засили ефекта на отпушване.

2. Почистване на носа с физиологичен разтвор

Промивката на носа включва отмиване на слузта и дразнителите от носните проходи с помощта на физиологичен разтвор. За тази цел можете да използвате малък съд, подобен на градинска лейка или малък чайник, или назален спрей с физиологичен разтвор. Солената вода помага за овлажняване на носните пътища и разграждане на слузта, като осигурява облекчение на задръстванията. Уверете се, че използвате дестилирана или преварена вода за приготвяне на физиологичния разтвор, за да избегнете внасянето на допълнителни замърсители или бактерии.

3. Хидратация и топли течности

Поддържането на хидратация е от решаващо значение, когато се справяте със запушен нос. Пиенето на много течности, като вода, билкови чайове и бульони, помага за разреждането на слузта и поддържането на носните проходи влажни. Топлите течности могат да осигурят допълнително облекчение, като успокояват възпалените тъкани и допринасят за цялостния комфорт. Включете в диетата си хидратиращи храни като супи, плодове и зеленчуци.

4. Влажност на околната среда

Сухият въздух може да изостри запушването на носа, така че използването на дифузер може да бъде от полза. Добавянето на влага във въздуха помага да се предотврати изсушаването на носните проходи, което улеснява дишането. Изберете дифузер с хладка мъгла, особено в спалните, за да създадете комфортна среда. Не забравяйте да почиствате дифузера редовно, за да предотвратите развитието на плесени и бактерии.

5. Пикантни храни

Подправки като люти чушки и хрян съдържат съединения, които могат да помогнат за разреждане на слузта и отваряне на носните проходи. Добавянето на малко топлина към ястията ви може да е необходимото средство срещу запушването на носа. Пикантните храни могат също така да стимулират производството на слюнка, която помага за поддържане на влажността на гърлото и спомага за цялостния комфорт на дихателните пътища.

6. Повдигнете главата си по време на сън

Правилният сън е от решаващо значение за възстановяването, а повдигането на главата по време на сън може да намали до минимум запушването на носа. Използвайте допълнителна възглавница, за да повдигнете горната част на тялото си, което позволява на слузта да се оттича по-лесно и намалява усещането за запушване на носа.

7. Билки и етерични масла

Няколко билки са известни със своите отпушващи и противовъзпалителни свойства. Ментата, евкалиптът, джинджифилът и лайката обикновено се използват за облекчаване на запушването на носа. Можете да приготвяте от тези билки чайове или да използвате етеричните им масла за парна инхалация. Бъдете предпазливи с етеричните масла и ги разреждайте правилно, за да избегнете дразнене.

Справянето със запушения нос може да бъде досадно, но има многобройни природни средства, които могат да осигурят облекчение без страничните ефекти, свързани с някои лекарства, продавани без рецепта. Експериментирайте с тези методи, за да откриете комбинацията, която работи най-добре за вас, и не забравяйте, че постоянството е от ключово значение, когато търсите облекчение при запушен нос. Въпреки това, ако симптомите ви продължават или се влошават, е необходимо да се консултирате с вашия лекуващ лекар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-ефективно е

    1 2 Отговор
    Инхалация с екстракт от стари чорапи.
  • 2 Дали някой

    1 1 Отговор
    Е срещнал по "свободните сайтове да я публикувано нещо по повод годишнината от зверските бомбандировки над Враца когато са убити и ранени стотици хора и са разрушени знакови гради на града обстрелвани са от ниско летящи самолети и невинни бягащи ужасени хора и са пострадали предимно деца от дребните лъскави бомби които се избухвали в ръцете им

    Коментиран от #4

  • 3 УНГ

    2 1 Отговор
    Най-доброто средство за отпушване на носа е капки Ксилометазолин !!!!
  • 4 Да, тук

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дали някой":

    Тук, във факти. Статията беше от рано сутринта или през нощта като време. Бомбите играчки са хвърляни в софийско, към Витоша, за Враца не знам.
  • 5 От Алабама

    0 0 Отговор
    неър.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От Тексас

    0 0 Отговор
    Ком♠нч.