Last news in Fakti

30 Януари, 2024 14:18 2 126 5

Пийте чай от лук при настинка и срещу високо кръвно

  • чай-
  • лук-
  • ползи за здравето-
  • алтернативна медицина

Ето някои ползи от чая от лук

Пийте чай от лук при настинка и срещу високо кръвно - 1
Снимка: Shutterstock

Лукът, който е изключително питателен зеленчук, може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, също и при настинка. Лечебните свойства на лука са оценени още преди хиляди години. Легендите разказват, че атлетите в Древна Гърция са използвали този зеленчук за пречистване на кръвта си.

Ето някои ползи от чая от лук:

Борба с патогени

Според проучвания лукът има високо съдържание на витамин С, който насърчава производството на антитела и Т-лимфоцити, които са незаменими за борбата с патогените.

С негова помощ можете да намалите както продължителността на настинката, така и тежестта на симптомите.

Освен това лукът е богат и на кверцитин, който има противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Помага ви да се отървете от слузта и успокоява кашлицата

Въпреки че вкусът му не е от най-приятните, чаят от лук е изключително полезен, ако сте изправени пред неспираща досадна кашлица. Така тази напитка може да помогне за премахване на слуз и успокояване на кашлицата благодарение на етеричните масла, присъстващи в лука.

Понижава кръвното налягане

Кверцитинът, флавоноид или растителен пигмент, открит в някои растителни храни, може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане, пише Medicool.

Освен че е важен източник на манган и мед, лукът съдържа и калий, който помага за поддържане на кръвното налягане под контрол. В допълнение, той допринася за елиминирането на излишния натрий, което позволява намаляване на натиска върху стените на кръвоносните съдове.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 такъв чай не съм пил ,

    1 1 Отговор
    а сега е бумът на грипа . Всеки , както в ковид кризата , мирише на чесън , лик, а че не е възпитано кой го интересува . За лига в гушата и гурели по очите , както и налепи по носоглъдката и предангинни състояния , мента чай . и малко захар . разбъркан .
  • 2 Брюксел

    2 2 Отговор
    Шкембе чорбата е вредно забраняваме го като госба за консумация.
  • 3 Само да питам

    3 0 Отговор
    А може ли да пия от арпаджик?
  • 4 Дуньо простия

    3 1 Отговор
    Сега и на чай ще го правя... Няма да си го резна на салатата (+ ракийката), ами ще се занимавам с глупости. Като е нарязан, сигурно не е полезен.
  • 5 Ти си

    5 0 Отговор
    А може ли да използвам в случая лучена супа ?
    По е вкусна и питателна ......