Last news in Fakti

22 Март, 2024 12:45 1 243 1

Лечебните свойства на копривата

  • коприва-
  • лечебни свойства-
  • ползи за здравето

Зелените листенца, които парят, притежават редица ползи за здравето

Лечебните свойства на копривата  - 1
Снимка: Shutterstock

Копривата е растение, което се използва в народната медицина и може да помогне за намаляване на възпалението, да облекчи симптомите на сенна хрема, да понижи кръвното налягане и нивата на кръвната захар и др. Тя е част от билколечението от древни времена, например древните египтяни са я използвали за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, а римските войски са я разтривали, за да може да се стоплят. Научното ѝ име, Urtica dioica, произлиза от латинската дума "uro", което означава "изгарям", защото листата ѝ могат да причинят временно усещане за парене при контакт. Въпреки че листата имат власинки, които могат да предизвикат сърбеж и зачервяване, след като бъдат преработени, изсушени, лиофилизирани или сготвени, копривата може да се консумира без проблем и се свързва с редица потенциални ползи за здравето.

Копривата е богата на хранителни вещества, като витамини A, C и K, различни минерали като калций и желязо, мазнини като линолова киселина и аминокиселини. Тя съдържа също полифеноли и пигменти като бета-каротин, които действат като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите помагат за предпазване на клетките от увреждане от свободни радикали, което е свързано със стареене и различни заболявания, включително рак. Изследвания показват, че екстрактът от коприва може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта, но вероятно количествата в билковите добавки са недостатъчни.

Копривата се е показала като полезна за лечението на симптомите на увеличена простата, известна и като доброкачествена хиперплазия на простатата. Това състояние е често срещано при мъже над 51 години и може да причини дискомфорт при уриниране. Изследвания показват, че копривата може да предотврати превръщането на тестостерон в по-мощния дихидротестостерон, което може да намали размера на простатата, пише puls.bg. Екстрактите от коприва също така се свързват с подобрение на проблемите с уринирането при простатна хиперплазия.

Копривата се смята за естествено средство за лечение на сенна хрема. Това е алергично състояние, характеризиращо се с възпаление на носната лигавица. Екстрактите от коприва могат да намалят възпалението, което може да предизвика сезонни алергии, като блокира хистаминовите рецептори и спира имунните клетки да освобождават химикали, които предизвикват симптоми на алергия.

Копривата съдържа различни съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Проучване доказва, че прилагането на крем от коприва върху засегнатите от артрит области значително намалява болката. Друго проучване показва, че приемането на добавки с екстракт от коприва намалява болката при артрит и позволява на участниците да намалят дозата си от противовъзпалителни болкоуспокояващи лекарства.

Копривата може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар. Това растение съдържа съединения, които имитират ефектите на инсулина. В едно проучване се установява, че приемането на 500 mg екстракт от коприва три пъти дневно значително намалява нивата на кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    1 1 Отговор
    И вдига самолета директно и без засилка:)